Рятівники лебедів – з Мілану та Києва

Лебеді візьмуть їжу просто з ваших рук. Але тільки за однієї умови: ви маєте бути без рукавичок
Лебеді візьмуть їжу просто з ваших рук. Але тільки за однієї умови: ви маєте бути без рукавичок

– Візьміть два буханці хліба та приїжджайте до Чорториї, що на Кіцманщині, погодуйте лебедів. Отримаєте такий заряд позитиву та радості, що його вистачить надовго, – ділився своїми враженнями відомий фотохудожник і лікар-інфекціоніст за сумісництвом Ігор БЕСАРАБА. Наслідком його участі в одній з рятувальних операцій стали знімки, які ви бачите.

Як відомо, біля ста особин білих довгошиїх красенів зимують на озері з теплими ключами у відомому буковинському селі Чортория.

Їх називають ще Івановими лебедями, адже там народився й виріс відомий український актор і режисер Іван Миколайчук – і оселилися птахи на озері восені після його смерті.

Однак нинішня зима видалася настільки суворою, що озеро практично все вкрилося кригою 15 см завтовшки. Якби люди не розбили її та не збільшили відкритий простір води, в якому плавали птахи, лебеді загинули б. Бо тільки рухаючись, ці пташині велетні живуть і не замерзають. Місцеві жителі забили на сполох, коли ополонка зменшилася до розміру буквально 5 х 5 метрів.

Птахами опікуються відповідні природоохоронні служби. Але щодня на озеро приїжджають десятки добровольців, які підгодовують лебедів і власноруч розбивають лід.

Наш фотокор Ігор Бесараба познайомився там із четвертокурсницею Києво-Могилянської академії Катрусею, яка вивчає природничі науки. І з маленьким чернівчанином Артемом, який приїхав до озера разом із бабусею. А також із друзями-програмістами, італійцем з Мілану Едуардо Скепісом та українцем Миколою Держаком. Едуардо, зокрема, зізнався, що світ природи, завдяки чорторийським лебедям, несподівано захопив його чи не більше за віртуально-комп’ютерний.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Рятівники лебедів – з Мілану та Києва”