Новий термінал у Порубне планують відкрити вже в грудні

Про це журналістам під час виїзної прес-конференції заявив заступник начальника Чернівецької обласної митниці Степан ПАВЛОВ.

Будівництво вантажної ділянки міжнародного автомобільного пункту пропуску було розпочато ще 2007 року рішенням керівництва держави у зв’язку з тим, що суміжна румунська сторона також будувала свій вантажний термінал. У 2009-му практично було закінчено І чергу. Цей перший пусковий комплекс обійшовся у 19 млн. 50 тис. грн. На той час це складало майже 35% виконання робіт по даному об’єкту. Потім фінансування припинилося і будівельні роботи також.

Тільки цього року були розпочаті роботи на вантажній ділянці міжнародного пункту пропуску Порубне. Зараз уже завершили будівництво адміністративного корпусу, спорудили навіси на в’їзному боці пункту пропуску. Наразі на території терміналу ще міняють асфальтове покриття на бетонне, що для вантажного транспорту є досить важливим. У планах – завершення робіт з облаштування території, встановлення комунікацій, а також будівництва 2-х боксів поглибленого догляду. Другий пусковий комплекс обійдеться в 28 млн. грн. Кошти на обидва комплекси виділено з державного бюджету.

Заступник начальника Чернівецької обласної митниці Степан ПАВЛОВ

– Першочергово цей термінал збільшить майже вдвічі пропускну спроможність і створить нормальні умови при перетині кордону, – наголосив Степан ПАВЛОВ, заступник начальника Чернівецької обласної митниці. – Якщо зараз пропускна спроможність складає 150-160 авто на добу, то з введенням у дію нового терміналу буде 300. Коли на одне авто витрачається в середньому 47 хв, а стане 30. На новому терміналі буде чотири смуги при виїзді, три – при в’їзді та смуга для вибухонебезпечних вантажів. Крім того, значно поліпшаться умови роботи митників. Журналісти мали змогу на власні очі побачити, як відбувається перетин кордону транспортними засобами. Про митне оформлення транспортних засобів, зелений та червоний коридори розповіла Тетяна СИГИДІН, старший інспектор сектору митного оформлення №4 митного поста Вадул-Сірет Чернівецької обласної митниці.

Тетяна СИГИДІН, старший інспектор сектору митного оформлення №4 митного поста Вадул-Сірет Чернівецької обласної митниці

На запитання журналістів, чи часто виникають конфліктні ситуації, Тетяна Сигидін відповіла: «Нечасто, але бувають. Таких конфліктів з території України більше, ніж із-за кордону. Ми такі ситуації завжди намагаємося залагодити прямо на кордоні і з негативної ситуації зробити… позитивну».

Журналістам показали роботу 4-х із 27 кінологічних команд. Було розставлено 4 різних предмети, в одному з яких біла закладка, яка мала запах наркотичної сировини, у даному випадку – марихуани. Усі 4 собаки успішно її знайшли. Потім журналістка заховала закладку в мікроавтобус. Почергово песики шукали її – і теж знайшли. Представники ЗМІ мали також нагоду ознайомитись з технічними засобами митного контролю. Скажімо, так званий Пастер К910 виявляє цигарки, сховані у колесах. Він сканує будь-які порожнини в автівках та іншому транспорті. Таких пристроїв у митників є 7 і вони безпечні при користуванні.

Галина ЄРЕМІЦА

Такі песики "полюбляють" марихуану

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *