Спроба рейдерства: ТзОВ «ВКТ «АРГО»

Заява для засобів масової інформації та партнерів ТзОВ «ВКТ «АРГО» з приводу невдалої спроби рейдерського захоплення підприємства

м.Хотин, 26 січня 2010 року

Шановні друзі!

У зв’язку із масованим викидом інформації, яка підготована та розповсюджена рейдерським угрупуванням, та з метою надання громадськості та партнерам компанії об’єктивних даних, які висвітлюють дійсну ситуацію, яка склалася, керівництво ТзОВ «ВКТ «АРГО» повідомляє Вас про нижченаведене.

22 січня 2010 року у кінці робочого дня, у п’ятницю, група осіб в камуфляжі, у кількості близько 60 чоловік напала на охорону ТзОВ “ВКТ «АРГО» із 8 осіб, та ліквідувавши опір, захопила територію заводу та адміністративну будівлю. Виганяючи співробітників адміністрації з робочих місць та заблокувавши групу керівного складу на 3 поверсі адмінбудинку, називаючись сторожами підприємства, ці люди забезпечили проходження групи невідомих на той час осіб до адміністративного приміщення. Загалом все це супроводжувалося стандартним рейдерським «букетом»: маски, бити, металічні прути, травматична зброя, глушилки для мобільного зв’язку та “об’єктивні ЗМІ антирейдерської  спеціалізації”, які вже створили собі відповідну репутацію у медіапросторі.

Як стало відомо пізніше, ці люди забезпечили прохід на підприємство державного виконавця з м.Дніпропетровськ, С. Саване та, так званого «виконавчого директора Арго» Шистопала із групою адміністративної та технічної підтримки. Державний виконавець вчиняв дії щодо стягнення майна ТзОВ «ВКТ «АРГО» на 200 мільйонів гривень, а пан Шистопал уособлював собою «легітимну» владу та здійснював дії, спрямовані на виведення цього майна на користь третіх осіб.

Реагуючи на звернення адміністрації ТзОВ «ВКТ «Арго» про відновлення порядку, недопущення сутичок та реагуючи на звернення державного ПАТ «Укрексімбанк» щодо прямої загрози вилучення майна, яке перебуває у заставі Банку, рейдерським угрупуванням, о 22.30 цього ж дня прибула група оперативного реагування «Беркут». З метою підтримання правопорядку та недопущення тяжких наслідків, органами правопорядку було організовано мирне виведення із підприємства не тільки прибульців, але і справжніх працівників ТзОВ «ВКТ «Арго». Із 00.00 23.01.10 підприємство було взято під контроль працівниками міліції.

Для кращого розуміння Вами псевдоправового підґрунтя, яке було сфабриковане рейдерами для надання видимості законності своїх дій, необхідно повернутися у кінець 2008 року.

Через катастрофічне подорожчання жерсті на початку року та девальвації гривні восени 2008 року ТзОВ «ВКТ «АРГО» опинилося у надзвичайно складній фінансовій ситуації. Собівартість продукції піднялася вище цін реалізації, а відсоткове навантаження по кредитах у державному «Укрексімбанк» зросло на 75%.

У цій ситуації керівництво КБ «УФГ-ТОВ» в особі його власника Бабича В.Г. стало вимагати повернення близько 55 мільйони гривень, що були гарантовані поручительством нашого підприємства. Одночасне виведення такої суми коштів із обігового капіталу неодмінно мало призвести до колапсу підприємства та його зупинки. У таких умовах власники ТзОВ «ВКТ «АРГО» на вимогу Бабича В.Г. у листопаді 2008 року підписали документи про уступку часток на користь Бабича В.Г. для надання йому додаткових гарантій виконання боргових зобов’язань перед КБ “УФГ-ТОВ». Підписання цих документів здійснювалося під тиском Бабича В.Г. та не мало потягнути за собою жодних правових наслідків, оскільки метою створення цих документів був не продаж часток, а отримання Бабичем В.Г. додаткових гарантій повернення коштів. (У подальшому представники Бабича стверджували що він заплатив 202 мільйони гривень готівкою, що представляє собою приблизно залізничний вагон крупних грошових купюр). Незважаючи на виконання ТзОВ «ВКТ «Арго» своїх основних зобов’язань протягом листопада 2008 – квітня 2009, 27 травня 2009 року відбулося перше рейдерське захоплення підприємства.

Оперуючи вищевказаними документами, юристи Бабича В.Г. зуміли зареєструвати новий Статут ТзОВ «ВКТ «АРГО» та призначити нового Генерального директора – Калєнцова О.Г. Мотивуючи свій статус цими документами та скориставшись перебуванням справжнього керівника – Гончара А.В. у відрядженні, група із 200 осіб захопила завод у період пікового сезонного навантаження.

Зважаючи на те, що саме у цей період відбувається збір зеленого горошку нашими контрагентами у Краснодарському краї РФ, зупинка виробництва та відвантаження продукції могла призвести до надзвичайно великих збитків наших партнерів та, відповідно, знищити підприємство масою мотивованих судових позовів з їхнього боку. Врахувавши це, легітимні власники підприємства були змушені підписати додаткові документи, які додавали легітимності угодам укладеним у 2008 році та оформити новий статут товариства, за умови розблокування заводу та призначення «новим» засновником на посаду керівника – Гончара А.В., що і відбулося.

Вирішивши нагальні питання забезпечення контрагентів та реагуючи на постійний тиск Бабича В.Г., спрямований на викачування обігових коштів із підприємства, керівництво ТзОВ «ВКТ «АРГО» ініціювало ряд позовів, стосовно визначення справжнього правового статусу власників ТзОВ «ВКТ «АРГО», і за деякими із них вже є рішення, які нівелюють статус Бабича В.Г. як засновника компанії.

Між іншим, необхідно нагадати, що першопричиною цих подій був опосередкований борг ТзОВ «ВКТ «АРГО» перед КБ «УФГ-ТОВ», які 14.12.09 уклали договір переведення боргу із його реструктуризацією, та за короткий період часу вже сплачено більше мільйона гривень. Таким чином, на даний час, вже не існує жодних конфліктних зобов’язань між цими юридичними особами, та відбувається нормальне виконання договірних зобов’язань.

Ми вважаємо, що зрозумівши нормалізацію відносин ТзОВ «ВКТ «АРГО» із Тимчасовою адміністрацією НБУ в КБ «УФГ-ТОВ», безперспективність своїх зазіхань на корпоративні права та оцінивши те, що неможливо вічно оскаржувати законні рішення, що ухвалюються судами різної юрисдикції та рівня, Бабич В.Г. вступив у злочинну змову із групою дніпропетровських рейдерів, метою якої було вже не захоплення підприємства та його адміністрування, а реалізація чіткої схеми виведення майна з під застави державного банку «Укрексімбанк». Вкладенням пана Бабича В.Г. були документальні підстави для претензій, а вкладенням рейдерів розробка та реалізація самого захоплення, корупційний ресурс та матеріальна база.

Що ж відбувається насправді?

У листопаді-грудні 2009 року розроблено схему та виготовлено ряд документів, які обґрунтовують претензії нападників та їхню «правову позицію».

Виготовляється довіреність на і’мя Шистопала, яка підписана Калєнцовим від 28.05.09 та скріплена підробленою печаткою ТзОВ «ВКТ «АРГО».

В подальшому ця довіреність буде неодноразово використана Шистопалом для підтримки матеріальних претензій третіх осіб до підприємства.

Виготовляється Протокол Зборів Учасників від 28.05.09., за яким засновується посада виконавчого директора з надзвичайно широкими повноваженнями та начебто відбувається призначення Шистопала на цю посаду.

Ця особа не перебуває у списках працівників підприємства, не отримує заробітну плату, її посада не передбачена статутом товариства, і спливає на поверхню у якості виконавчого директора лише в січні 2010 року при захопленні підприємства.

05.07.09 нібито укладається договір купівлі продажу оспорюваних в судових органах 66.66% часток ТзОВ «ВКТ «АРГО» між Бабичем В.Г. та невідомим паном Бакаєвим.

Це відбувається в той час, коли йде судовий спір стосовно часток та на них накладений арешт. Тепер напевне вагон готівки поїхав в бік Бабича.

21.12.09 у Кіровський суд м.Дніпропетровська подається позов кіпрської компанії «Капіталфорс Лімітед» до пана Бакаєва, який винен цій фірмі гроші за векселем у розмірі 200 мільйонів гривень. Оскільки Бакаєв кудись витратив ці кошти, в нього немає іншого майна, крім часток в ТзОВ «ВКТ «АРГО», які вартують саме цю суму. Враховуючи, що згідно даних Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців пан Бакаєв не має стосунку до ТзОВ «ВКТ «АРГО», на допомогу приходить пан Бабич, який у реєстрі є, але стверджує що продав частки, забувши, що вони перебувають під арештом.

22.12.09 в цей же суд надходить клопотання про забезпечення позову у вигляді накладення арешту на єдиний майновий комплекс підприємства, яке задовольняється судом у повному обсязі.

Необхідно відзначити, що у всіх стадіях судового процесу, а в подальшому і у процедурі виконання рішень цього суду, активно бере участь «виконавчий директор» Шистопал, який повністю підтримує від імені ТзОВ «ВКТ «АРГО» майнові претензії третіх осіб до компанії, та засвідчує своїм представництвом всі подальші судові процедури.

Апофеозом рейдерської творчості стала затверджена 28.12.09 ухвалою Кіровського суду м.Дніпропетровська мирова угода, відповідно до якої ТзОВ «ВКТ «АРГО» стає боржником щодо «Капіталфорс Лімітед» на суму у 200 мільйонів гривень. Мирова угода підписується представником кіпрської фірми, Бакаєвим, Бабичем та Шистопалом від імені АРГО за підробленим дорученням.

Оперативно взявся виконувати рішення Кіровського суду старший судовиконавець ВДВС Міністерства юстиції України в Дніпропетровській області пан Саване С.М., який відкрив відповідні провадження, і в подальшому брав активну участь у рейдерській атаці, накладаючи стягнення на майно ТзОВ «ВКТ «АРГО» за повної підтримки «нової» адміністрації.

Завершальним етапом операції прикриття стала скарга в Прокуратуру Дніпропетровської області на дії цього державного виконавця, що мала на меті отримати обґрунтування законності дій Дніпропетровського держслужбовця на Буковині та апеляційна скарга незадоволеної компанії «Капіталфорс Лімітед» на «поспішну» ухвалу Кіровського суду про зняття арешту з майнового комплексу АРГО, що мала на меті ускладнити оскарження рішень Кіровського суду законними представниками ТзОВ «ВКТ «АРГО» в апеляційному порядку.

Виготовлення пакету протоколів зборів учасників, рішень міфічної Голови Товариства про відсторонення Генерального Директора ТзОВ «ВКТ «Арго» від виконання обов’язків на користь Шистопала, мало на меті створення сприятливих умов для передачі майна ТзОВ “ВКТ «АРГО» на користь третіх осіб – Капіталфорс Лімітед, та ускладнення подальших можливостей по поверненню майна у належний правовий стан.

Повністю розкриває всю рейдерську схематику реєстрація у м.Хотин 12.01.10 ТОВ «Хотинський завод металічної тари», що засноване паном Ковальчуком із Києва. На нашу думку, це саме те підприємство, на яке зараз буде оформлятися майно ТзОВ «ВКТ «АРГО», та яке буде вимагати забезпечення доступу до цього майна, в тому числі і в судовому порядку.

На даний час, завдяки чіткій позиції державного Банку, діям правоохоронних органів та адміністрації ТзОВ «ВКТ «АРГО» плани злочинців було зруйновано.

Підприємство продовжує працювати та відвантажувати продукцію в робочому режимі. Повідомляємо всіх партнерів, що зобов’язання підприємства виконуються та будуть виконуватися у повному обсязі.

Підприємство звернулося до судових органів із позовами про оскарження дій судовиконавця та нечинність ряду створених рейдерами документів, у результаті чого чинність цих документів призупинена, а державному виконавцю заборонено здійснювати дії спрямовані на стягнення майна компанії;

Незважаючи на труднощі із отриманням документів у ДВС Дніпропетровської області, ТзОВ «ВКТ «АРГО» вдалося отримати у розпорядження майже весь пакет документації, що обґрунтовує рейдерські зазіхання, та на даний час фахівці ТзОВ «ВКТ «АРГО» спільно із представниками ПАТ «Укрексімбанк» вивчають ці документи для підготування обґрунтованих позовів, в результаті чого, створена злочинцями схема привласнення майна буде остаточно зруйнована.

Зважаючи на те, що ТзОВ «ВКТ «АРГО» вбачає у діях рейдерів ознаки кримінальних правовпорушень, нами спрямовуються та будуть спрямовуватися обґрунтовані звернення до правоохоронних органів із клопотаннями про притягнення фігурантів цих подій до кримінальної відповідальності у встановленому законом порядку.

За наявною у нас інформацією, з метою протидії рейдерському захопленню майна, яке перебуває у заставі державного ПАТ «Укрексімбанк», Банком спрямовані листи до Кабінету Міністрів України, Генерального прокуратури України, Міністра МВС України та Голови СБУ з проханням провести перевірку щодо вищевказаних подій та прийняти відповідні заходи правового реагування.

Шановні представники засобів масової інформації та колеги!

У ЗМІ продовжується інформаційна атака групи Бабича-Шистопала-Саване. Ви самі можете оцінити – хто все-таки рейдер? Власники, адміністрація та трудовий колектив підприємства, що 20 років розбудовують це підприємство, Державний «Укрексімбанк» на кошти якого це було зроблено, «Беркут», який захистив законні їх інтереси, чи може все таки група фізичних та юридичних осіб, у яких юристів більше ніж бойовиків, що позичають одне одному по 200 мільйонів гривень.

На Буковині знають відповідь на це запитання.

Ні для кого не секрет, що у цей складний час об’єктом рейдерської атаки може стати чи не кожне українське підприємство. Ми вважаємо, що дати достойну відсіч та відвести загрозу від свого підприємства це напівзахід. Отримавши облизня у справі із ТзОВ «ВКТ «АРГО», рейдерська група не припинить свого існування та буде продовжувати свою діяльність.

Для того, щоб назавжди покінчити із цим невластивим для цивілізованого суспільства аморальним явищем, необхідно щоб кожен із нас, зіткнувшись із ним, докладав максимум зусиль для притягнення рейдерів до відповідальності особисто. Інакше кожен із нас завжди буде потенційною жертвою, а жити в статусі жертви ми не хочемо, і не будемо.

З надією на Вашу об’єктивність,

Генеральний директор ТзОВ «ВКТ «АРГО» Гончар А.В.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “Спроба рейдерства: ТзОВ «ВКТ «АРГО»”