Надзвичайні подій в Чернівецькій області 9-11 січня

За вихідні на Буковині виникло 9 пожеж, у яких загинула 1 людина

У суботу, 10 січня у с. Зелений Гай Новоселицького району загорівся житловий будинок, який належав 69-річному інваліду-пенсіонеру. У лічені хвилини на місце виклику прибули новоселицькі рятувальники. У цегляному одноповерховому будинку горіла одна з кімнат. На ліжку пожежники побачили тіло домовласника без ознак життя. Вогонь пошкодив стіни та стелю кімнати, знищив ліжко та постільні приналежності. Як встановили фахівці ГУ МНС, пожежа виникла через порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електрокаміна. Чоловік залишив ввімкнений камін біля самого ліжка і заснув. Від електроприладу спершу загорілися постільні речі, а згодом вогонь перекинувся і на саме ліжко. Чоловік загинув від отруєння чадним газом.

ГУ МНС України в Чернівецькій області занепокоєне великою кількістю пожеж, які виникли на Буковині з початку року. У 22 пожежах вже загинули четверо наших краян. Рятувальники закликають буковинців бути особливо уважними та обережними під час користування пічним опаленням та електрообігрівальними приладами.

Категорично забороняється:

– залишати малолітніх дітей біля печей, що топляться, або доручати нагляд за ними без догляду дорослих;

– користуватися печами, які мають тріщини;

– розміщувати паливо чи горючі речовини перед топковим отвором;

– сушити й складати на печі одяг та дрова;

– застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі матеріали;

– топити печі із відкритими дверцятами топки;

– закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо;

– встановлювати нагрівальні прилади на горючі підставки;

– залишати включені електроприлади без нагляду;

– включати в одну розетку одночасно декілька приладів;

– користуватися саморобними нагрівальними електроприладами.

Не забувайте, що не можна залишати свічку без нагляду та палити в ліжку. Кожній трагедії можна запобігти, дотримуючись простих правил безпеки.

Горіли дві бані

Дві пожежі виникло у неділю, 11 січня в с. Чудей Сторожинецького району. Близько опівночі загорілася господарська будівля, яка належить 50-річному чоловіку. На місце виклику прибули рятувальники та місцеві пожежні команди. Вогонь знищив шиферну покрівлю будівлі. Як з’ясувалося, причиною загоряння стало замкнення електропроводки та порушення правил пожежної безпеки при монтажу електромереж – електричний щиток було прикріплено на дерев’яну стіну.

О 5 ранку в цьому ж селі загорілася господарська будівля, яка належить 65-річному пенсіонеру. У лічені хвилини на місце події прибули пожежні підрозділи та сільські команди вогнеборців. Полум’я поширювалося з кімнати цегляної літньої кухні. За 20 хвилин пожежу було ліквідовано. Завдяки оперативним та злагодженим діям рятувальників вдалося попередити загоряння прилеглого житлового будинку. Як виявилося, вогонь виник через невірне влаштування опалювального котла в парилці домашньої сауни. Перекал бочки спричинив займання вагонки, якою були обшиті стіни приміщення, а згодом вогонь розповсюдився всією кімнатою та знищив шиферну покрівлю господарської будівлі, дерев’яне перекриття та стіни, домашні речі.

Ще одна баня горіла вчора у с. Стрілецький Кут Кіцманського району. На місце виклику прибули три пожежні підрозділи. Вогонь поширювався з горища одноповерхового приміщення, де розташована баня. За лічені хвилини пожежу було ліквідовано. Полум’я знищило покриття будівлі та домашні речі, які зберігалися всередині, проте сусідній житловий будинок було врятовано від вогню. Встановлено, що причиною пожежі став перекал печі, якою обігрівалося приміщення.

У суботу в с. Баламутівка Заставнівського району виникло одразу 2 пожежі: зранку – в житловому будинку, а ввечері – в господарській будівлі. У житловому будинку загорілося горище, проте полум’я швидко ліквідували і вогонь встиг пошкодити тільки перекриття будинку. Як з’ясувалося, причиною загоряння стало порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні пічного опалення – була відсутня пожежна розділка у димарі. У другому випадку вогонь виник у приміщенні господарської будівлі. За 20 хвилин пожежу було ліквідовано, проте господарська будівля повністю знищена вогнем. Силами рятувальних підрозділів врятовано від загоряння сусідній житловий будинок. Причиною цього загоряння стало порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні електромережі – електропроводку було прокладено по дереву, через .

Окрім того, цими вихідними на Буковині трапилися ще 3 пожежі з поки що невстановлених причин. У с. Тарасівці Новоселицького району горів житловий будинок. Вогонь знищив шиферну покрівлю, дерев’яне перекриття балки, приміщення кухні та меблі. У с. Горбово та в с. Куликівка Герцаївського району виникли пожежі в літніх кухнях. На щастя, в усіх випадках обійшлося без людських жертв. Працівникам МНС вдалося врятувати від вогню майна на суму понад 700 тисяч гривень.

У с. Стара Жадова знайшли авіабомбу

У суботу, 10 січня сторожинецькі рятувальники отримали повідомлення про виявлення невідомого предмету в с. Ст. Жадова. Виявив вибухівку рибалка на березі невеликого потічка. Піротехнічна група ГУ МНС встановила, що знахідка є авіаційною бомбою калібру 125 мм часів Великої Вітчизняної війни. Сьогодні проводяться роботи по знешкодження вибухонебезпечного предмету.

Центр пропаганди ГУ МНС України в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *