Звернення Держрибоохорони до мешканців краю, ЗМІ та рибалок-аматорів

Звернення

колективу Головного державного управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у Чернівецькій області

до мешканців краю, ЗМІ та рибалок-аматорів

Останнім часом діяльність органів рибоохорони, як правоохоронних органів, зведена до череди реформувань, результатами яких стала ліквідація одних та створення інших структур, зміна юридичних осіб, переоформлення документів права власності, зміна керівників та особового складу працівників органів рибоохорони.

Вчетверте, за останніх три роки, зустрічають Новорічне свято в стані реорганізації рибоохоронці Чернівецької, Івано-Франківської, Тернопільської та Хмельницької областей. Цього разу їх вирішили об’єднати у Верхньо-Дністровське басейнове управління рибоохорони з метою «раціонального використання матеріальних ресурсів, покращенням системи керування рибоохорони». В квітні 2007 року подібне утворення (Подільське державне басейнове управління рибоохорони) до складу якого входили Чернівецька, Тернопільська, Хмельницька та Вінницька області, було ліквідовано приблизно з тих самих мотивів.

Слід зазначити, – щоразу реорганізація призводила до скасування напрацьованих методів роботи, розробленої документації, засобів реалізації виробничих питань, що призводить до збільшення використання державних коштів. Кожна ліквідація супроводжується звільненням працівників органів рибоохорони, що тягне за собою чисельні судові розгляди, де органи рибоохорони виступають в ролі відповідача, позови контролюючих органів з питань соціального захисту та охорони праці, судову тяганину з питань державної власності на окремі об’єкти господарювання, що в свою чергу створює передумови для їх відчуження.

Трудовий колектив «Чернівцідержрибоохорони» з обуренням ознайомився з намірами керівництва Держкомрибгоспу України зруйнувати зусилля обласного управління рибоохорони, що створене в квітні минулого року, налагодити ефективну діяльність з охорони водних живих ресурсів та їх використанню на території області, видавши наказ №704 від 1 грудня 2008 року. Наказ передбачає створення Верхньо-Дністровського басейнового управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства на базі Чернівецького, Івано-Франківського, Тернопільського та Хмельницького обласних управлінь рибоохорони, з ліквідацією останніх як юридичних осіб.

На загальних зборах колективу висловлено думку про те, що кінцева і основна мета цього тимчасового утворення – підпорядкування майна та земельних ділянок обласних управлінь з подальшим їх відчуженням. Для цього, і всупереч вимог антикризової Постанови Кабінету Міністрів та Указам Президента України створюється нова структура, розширюється штат з попереднім звільненням усіх нинішніх працівників.

Для того, щоб вивести наказ про утворення Верхньо-Дністровського басейнового управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства з-під дії п.5.1. Постанови КМУ від 26.11.2008 р. № 1036, яким фактично припиняються зміни у штатному розкладі органів виконавчої влади, поспіхом видається наказ з датою «01 грудня 2008 року» (!) та одразу ж створюється комісія для передачі майна. У терміновому порядку у Києві начальникам Головних управлінь вручається наказ про «вивільнення» їх із займаних посад. Очевидно, творці наказу дуже поспішали, тому що крім чисельних орфографічних та стилістичних помилок в самому наказі, повідомлення про звільнення начальників управлінь мають неадекватні дані. Так, начальник Головного управління рибоохорони у Тернопільській області звільняється з посади начальника у … Хмельницькій області, начальник Івано-Франківської – у Чернівецькій і т.д.

Ні у кого вже не викликають подиву подібні «реорганізації», які останнім часом мали місце у кількох державних структурах і нашої області, коли, фактично, структура створювалася під конкретну людину і з конкретною метою з мовчазної згоди місцевих владників. Начальником, поспіхом створеного Верхньо-Дністровського басейнового управління рибоохорони, призначено кельменчанина, депутата обласної ради, колишнього заступника губернатора, будівельника за фахом і, очевидно, природоохоронця за поликанням, В.Харабару.

Люди, що працюють в галузі рибоохорони не один рік, на практиці знають тонкощі справи і не вважають, що реформи, нав’язані згори, суттєво покращать їхню важку і досить небезпечну роботу. Основні проблеми сучасної рибоохорони полягають не в укрупненні структур і створенні проміжних керівних ланок, а в її фінансуванні та забезпеченні належних умов праці та зарплат працівникам. Досвід останніх років доводить, що основні проблеми створюються не на робочих місцях, а в столичних кабінетах.

З нашої точки зору, басейновий принцип який вже був апробований на Дністрі, і був відмінений як неефективний, страждає значними вадами і не дасть очікуваних результатів, як це було в недавньому минулому.

На нашу думку, основна мета реорганізації полягає не в покращені, а в остаточному розвалі галузі, розбазарюванні майнових ресурсів, що залишились (в Чернівецький області це будинок – база рибоохоронців з земельною ділянкою в селі Дністрівка і єдине державне риборозплідне господарства в с.Лопушно, Вижницького району). Цьому, в значній мірі, може сприяти призначення на керівну посаду людини, що не має досвіду рибоохоронної роботи.

Слід відмітити, що з приводу майнової належності будівлі рибоохоронної дільниці в с. Дністрівка, Кельменецького району, Чернівецької області, продовжується судовий процес з ініціативи Чернівцідержрибоохорони в зв’язку з рішенням сесії Кельменецької районної ради № 235.11-5/08 від 27 березня 2008 р. про включення майна, що знаходиться на балансі Чернівцідержрибоохорони, до Переліку об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селища Кельменецького району. Рішення райради скасоване Постановою господарського суду Чернівецької області від 1 липня 2008 року (справа №9/81). Проте, на посаду начальника басейнового управління призначається людина, з оточення голови Кельменецької райради, що зводить нанівець роботу колективу, щодо збереження державного майна. Доречно згадати, що майно, про яке йде мова, самими депутатами оцінено в один мільйон доларів (маємо відеозапис!).

Колектив Головного державного управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у Чернівецькій області звернувся з проханням про підтримку і припинення «рейдерства» до Президента України, Прем’єр-міністра, Голови Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Це наша остання надія навести лад в справі збереження рибних запасів та зупинити новий переділ, який остаточно позбавить можливості використовувати багатства природи не окремим групам населення, а всьому народу, що живе в нашому регіоні. Інші області, що стали заручниками цієї абсурдної справи, також надіслали свої звернення до вищих органів державної влади, підкріплені підписами голів відповідних обласних державних адміністрацій. Ми віримо, що також не залишимось наодинці із проблемою державного масштабу, яка стосується й кожного буковинця.

За дорученням колективу Держрибоохорони Чернівецької області

Я.М. Когутяк

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *