Сенсаціний фейк крокує Інтернетом

Інформація про те, що «вчені кафедри геодезії та землевпорядкування Чернівецького Національного університету ім. Ю.Федьковича професор Георгій Вовтушанський і доцент Сергій Зямлюк оприлюднили результати півторарічного дослідження і пошуку справжнього географічного центру Європейського континенту» з сайту «Кореспондента» одразу ж поширилася чернівецькими електронними ЗМІ, а відтак і всеукраїнськими новинними сайтами.

Все виглядає дуже науковим: нібито справжній географічний центр Європи – зовсім не на Закарпатті, як ми знаємо зі школи, а в Чернівцях, на перехресті вулиць Доброго та Кобилянської, де в будинку №5 відкритий ресторан «Панська гуральня», над дверима якого прикріплена статуя Європи. Для цілковитої науковості вказані географічні координати: 48°17’27.6″N (північної широти) та 25°56’09.5″E (східної довготи). Переконливо, чи не так?

Чого гріха таїти, була спокуса поширити новину на сайті газети. Та журналістська етика не дозволила просто «злизати» інформацію. Тож звернулися за коментарем до керівництва геофаку і ректора ЧНУ. Щоправда, одна досвідчена працівниця нашої редакції одразу ж написала в коментарі до цієї новини, виставленої на Букінфо: «невже не вистачило вулкану у Карпатах (інформація була від того ж автора), а потрібен ще географічний центр?».

Та оскільки ми теж купилися на сенсацію, то хотіли описати подробиці досліджень. У відповідь ректор ЧНУ Степан МЕЛЬНИЧУК сказав, що знає поіменно усіх професорів свого вишу, але такого професора, як Вовтушанський, у них нема. Певно, Вовтушанський є мовним покручем від прізвища професора Ботушанського, історика, яке в усіх на слуху. На кафедрі ж геодезії, картографії та управління територіями стосовно новини відповіли: «Ми вражені появою віртуальної кафедри геодезії та землевпорядкування, бо такої кафедри просто не існує! Коли б таке написали 1-го квітня, не здивувалися б: ми люди з почуттям гумору. Прикро, що брехня так швидко поширилася, але хтось, певно, переслідує конкретну мету».

Щодо конкретної мети: мабуть, автор хотів показати журналістському загалу, що вони є непрофесіоналами та дурнями, коли так легко купуються на фейк. Тим паче, не уперше. Автор, деякий Сергій Зубов, уже не раз сміявся над нашими «акулами пера». Мабуть, йому не дає спокою слава Люди Пустельник, яка у 90-х роках, – але ж на 1 квітня (!) – дала інформацію про те, що в область завезли яйця, які спричиняють ріст бороди, із посланням на управління охорони здоров’я. Кілька завідувачок дитячих закладів відмовилися тоді приймати яйця на харчоблок.

Але ситуація нинішня, погодьтеся, інша. Тим паче, що не так давно буковинську громадськість збурив фейк – а попросту брехня – про те, що відбулася асамблея румунських громадських організацій, які висловили невдоволення політикою щодо нацменшин. І так само вказувалися люди з вигаданими прізвищами. Як з’ясувалося пізніше, інформація була неправдива. Та профі припустили, що за нею проглядають вуха ФСБ. Навряд чи в нашому випадку варто згадувати про спецслужби, та все ж доцент геофаку Світлана ДУТЧАК, обурившись тим, що пишуть від імені неіснуючих науковців неіснуючих кафедр і з посиланням на ЧНУ, розцінила це так: «Це вже із серії наступу гібридної війни на українську науку…»

Може, автор і не ставив перед собою такої «високої» мети, а просто хотів, як тепер кажуть, «приколотися»? А може, ми марно пера ламаємо і це – замовлення від рестораторів? Адже резонанс його публікації, як бачимо, колосальний і в таланті цьому фейкареві не відмовиш.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, Валерій ПЕТРЮК, «Версії».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Сенсаціний фейк крокує Інтернетом”