Серед зими розквітли тюльпани

Серед снігу та морозу в Мамаївцях є своя весняна оаза. На подвір’ї Олександра СТРАТІЙЧУКА у величезній теплиці розквітло 17 сортів тюльпанів. Жовті, білі, рожеві, фіолетові, червоні – розмаїття кольорів і форм.

Цибулини голландських тюльпанів Олександр Стратійчук висаджує у грунт від жовтня до грудня. Квітнути вони починають через 12-20 тижнів – залежно від сорту. Тож перші тюльпани заквітають тут у найлютіші холоди – на початку лютого.

– Щоби квіти зацвіли, головне – витримувати температуру та вчасно поливати, – каже Олександр. – Після висадки цибулин підтримую в теплиці температуру на рівні 7-8 градусів тепла за допомоги спеціальних батарей, що стоять на периметрі теплиці. А вже коли тюльпани починають розквітати, збільшую температуру до 10-12 градусів. Причому, вранці обов’язково відкриваю вікна, інакше в теплиці буде 30-градусна спека (це при тому, що на вулиці мороз!). А увечері вікна навпаки зачиняю. Поливаю квіти залежно від висихання ґрунту. Важливо, щоби вода не потрапила на квітку, бо тоді з’являється пліснява – тюльпан гине.

У теплиці стоїть приємний аромат. Тут відчуваєш, що весна вже не за горами. До речі, від дня на день господар тюльпанів почне їх висмикувати разом із цибулинками і складати на зберігання до холодильника. У такому вигляді їх придбають оптовики на реалізацію.

– Цього року один тюльпан вартуватиме в продажу близько 12 гривень, – прогнозує Олександр Стратійчук. – До речі, купуючи на свята коханим тюльпани, звертайте увагу на розмір квітки: якщо вона велика – квіти довго не простоять, вони перезрілі. Краще купувати квіти з невеличкими бутонами: вони можуть зберігатися у вазі понад місяць.

DSC_0451

DSC_0457

DSC_0460

DSC_0452

DSC_0491

DSC_0500

Фото Руслан Козлов, “Версії”

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *