“Нобель” з економіки дістався американцю Річарду Талеру

Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з економіки за 2017 рік, що офіційно завершує “нобелівський тиждень”.

Згідно з повідомленням комітету, лауреатом Нобелівської премії з економіки за 2017 рік став американський вчений з Чікагського університету Річард Талер “за його грунтовний внесок в дослідження економічної поведінки” та дослідження психології покупців.

Ця галузь економіки вивчає, яким чином соціальні та емоційні чинники можуть впливати на прийняття економічних рішень індивідуума, які згодом впливають і на загальний стан ринку.

Варто відзначити, що Нобелівська премія з економіки (на відміну від премій з медицини, фізики, хімії, літератури і премії миру) не була заснована самим Альфредом Нобелем в 1901 році. Премія з економіки вручається з 1969 року, її формальним засновником є Банк Швеції.

У 2016 році премію з економіки отримали Олівер Харт і Бенгт Хольмстрем (Гарвардський університет і Массачусетський технологічний інститут відповідно) за внесок в розвиток теорії контрактів.

Раніше комітет оголосив імена володарів Нобелівської премії за 2017 рік з медицинифізики, а також з хімії та літератури. У свою чергу, Нобелівську премію миру в 2017 році отримав Міжнародний рух з заборони ядерної зброї (ICAN).

Відзначимо, що у 2017 році розмір Нобелівської премії зріс до $1,1 млн (9 мільйонів шведських крон).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *