Житлово-комунальні платежі: як би заплатити, аби зайве не ходити?

Відколи в грудні у Чернівцях закрили 11 пунктів прийому комунальних платежів при ЖРЕПах, а у газовиків відбулася чергова реорганізація, внаслідок якої зникли і каси ДП «Газ України», – чернівчани почали масово скаржитися на довжелезні черги біля «омріяних віконечок».

– Здорова людина вистоїть у таких чергах, а нам до тієї каси і дійти важко! – скаржиться пенсіонерка Ніна Петрівна.

– І так держава за оці свої «послуги» останню копійку здирає – так ще тепер по банках бігай! – обурюється чернівчанин Дмитро Михайлович.

– Я вже уп’яте сьогодні заходила до «Ощадбанку», – зітхає студентка університету Оксана, – а там усе черги й черги… Мені просто ніколи стільки чекати…

– Раніше наш статут дозволяв приймати платежі, а нинішній – ні, – розводить руками начальник Чернівецької філії ДК «Газ України» Іван Козар. – Не скажу, що робота кас для нас була вигідною, але вони скорочували час отримання нами грошей від споживачів. Адже через банки гроші проходять кілька днів…
Міська влада обіцяє, що незабаром вирішить питання із тими приміщеннями у ЖРЕПАх, де раніше приймали платежі. На них уже подали заявку ВАТ «Приватбанк», «Ощадбанк» і Чернівецька дирекція УДППЗ «Укрпошта» – організації, які приймають платежі за житлово-комунальні послуги. Проте є й інші варіанти…

Єдиний інформаційно-розрахунковий центр

Дізнатися про суми платежів за комунальні послуги та сплатити їх в одному місці можна в Єдиному інформаційно-розрахунковому центрі на базі комунального підприємства «Муніципальний інфоцентр», що на вул. Шептицького, 9. На його створення з міського бюджету виділили аж 350 тис. грн.

Четверо кваліфікованих спеціалістів – представники теплокомуненерго, водоканалу, філії «Нафтогазмережі» та міськРЕМу – з превеликим ентузіазмом «забезпечують мешканцям міста максимальні зручності для отримання інформації про можливу заборгованість та проведення розрахунків як готівкою, так і безготівково». Кепсько лише, що за кожний вид послуг гроші приймають в окремому кабінеті.

Перевага ж центру в тому, що тут мають всю інформацію про кожного платника. Тож платити можна і без розрахункових книжок.

А ще тут можна вносити комунальні платежі як готівкою, так і через Інтернет. Або просто зателефонувати за номером 55-14-37 – і вам розкажуть усе про ваші суми сплати за компослуги. В перспективі, за словами міського голови, в центрі можна буде здійснювати оплату за комунальні й інші послуги, користуючись єдиним рахунком на оплату всіх видів комунальних послуг.

Також цього року в Чернівцях планують відкрити ще один Єдиний розрахунковий центр. Він запрацює на вулиці Худякова, 6, де нині знаходиться обласна дирекція ДП «Укрпошти». Як розповів її начальник Ярослав Цюпак, центр відкриють одразу після завершення ремонту в приміщенні. Тут також можна буде розрахуватися за всі житлово-комунальні послуги та отримати інформацію про платежі.

Такі от банківські справи

У відділі комп’ютерно-технічного забезпечення міськради запевняють: банківських відділень у місті достатньо та й квитанції для проплати за послуги розроблені максимально зручні. Там є ЖРЕПи, вода, газ, електрика, тепло, кабельне телебачення. В тій же касі іншою квитанцією можна розрахуватися за послуги мобільного зв’язку та Укртелеком. Загалом, платежі в області прийматимуть приблизно в 200 відділеннях «Ощадбанку» та 300 – «Приватбанку».

Для того, щоби уникнути черг, у деяких відділеннях «Ощадбанку» створили додаткові робочі дні, а «Приватбанк» ще й дає можливість мешканцям районних центрів заплатити за житлово-комунальні послуги, перебуваючи в обласному центрі, та навпаки (тобто якщо ви перебуваєте за межами Чернівців, то з легкістю зможете сплатити за спожиті комунальні послуги у відділенні «Приватбанку» будь-якого райцентру).

– Ми проаналізували ситуацію в районах міста, де завжди найбільше скупчення комунальних платників. Ці відділення відтепер працюють ще й у неділю, – каже начальник обласного управління Державного «Ощадбанку» Ганна Теслюк. – Зокрема це відділення «Ощадбанку» на вулиці Хотинській, 43, Складському провулку, 3А, та на Центральній площі, 8.

До речі, послуги «ПриватБанку» та «Ощадбанку» безкомісійні (поки немає угоди з «Газом України» на прийом платежів, дві гривні комісії при оплаті за газ беруть лише в «ПриватБанку»). Тобто, окремо платити банку за надану послугу не треба, адже ця ціна вже включена в тариф. Натомість у тих банківських установах, які ще не уклали угоди з комунальниками, беруть додаткові комісійні за прийом платежів за квартиру. Тому не соромтесь розпитувати касирів «про тарифи».

Інтернет, банкомат, пластикова картка

Заплатити за комунальні послуги можна і через Інтернет. У цьому випадку приймання платежів здійснюється у безготівковій формі за наявності пластикової картки. Наприклад, на сайті «ПриватБанку» для цього в окремому меню «Інтернет-Банк» треба обрати закладку «Приват24», зареєструватися та обрати пункт меню «Комуналка», у якому, згідно із запропонованими командами, сформувати комунальний платіж і сплатити за послуги.

Банківська комісія для клієнтів «ПриватБанку» за такі розрахунки становить 1 гривню за один платіж. Після завершення операції зі сплати можна отримати й роздрукувати розрахунковий чек про оплату з відбитками печатки і штампа, які мають юридичну силу. Таким чином, оплату можна здійснити за кілька хвилин.
Перераховувати кошти на рахунок оплати за квартиру можна також із зарплатної чи іншої банківської картки. У планах «ПриватБанку» ще й оплата через банкомат.

Проте ці послуги, перш за все, зацікавлять насамперед молодь, адже багато людей похилого віку не те що інтернетом – банкоматом користуватися не вміють…

Кожному пенсіонеру – листоношу

– Кожен чернівчанин пенсійного віку зможе заплатити за компослуги вдома, – запевняє начальник Чернівецької ДП «Укрпошта» Ярослав ЦЮПАК. – До них приходитимуть працівники «Укрпошти».

Тобто, відтепер пенсіонери можуть і з дому не виходити – листоноша, який приносить пенсію, ще й радо прийме оплату за спожиті комунальні послуги та випише квитанцію. І при цьому не стягуватиме жодної копійки комісії!
У Чернівцях наразі працює 21 відділення «Укрпошти», найближчим часом очікується відкриття ще трьох. Загалом же на території Буковини таких відділень – 350, і в кожному з них приймають усі платежі за спожиті житлово-комунальні послуги. Потрібно лише взяти із собою абонентські книжки.

Забіг по абонвідділах

Звісно, за тепло можна заплатити безпосередньо в касі «Чернівцітеплокомуненерго», за воду – в касі водоканалу, а за світло – в Обленерго. Гроші тут візьмуть без комісії, ще й нададуть інформацію про стан вашого рахунку, наявність заборгованості, тариф тощо. Проте майте на увазі, що для цього доведеться оббігати усе місто, адже установи знаходяться в різних районах, а абонвідділ кожної служби приймає гроші лише за послуги своєї служби.

Абонвідділи комунальних підприємств:

МКП «Чернівцітеплокомуненерго» – вул. Головна, 210 а
ДКП «Чернівціводоканал» – вул. Бетховена, 3
ДАЕК «Чернівціоленерго» – вул. Прутська, 23 а
ЧФ ДП «Газ України» – просп. Незалежності, 106.

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *