Не існує державних грошей – є гроші, зароблені громадянами, або «Рахунок від держави для чернівчан»

 

Чому ми повинні усвідомлювати, що чиновник всього-на-всього є нами найнятим працівником, який повинен із розумом обслуговувати інтереси громади, області тощо? А тому що він оплачується з нашої кишені: кожний мешканець Чернівецької області  нинішнього року заплатить за чиновницький апарат країни  2,1 тис. грн. Іншими словами, кожний працюючий мешканець краю відраховує на діяльність чиновників від кожної години своєї роботи майже 5,9 грн. А загалом буковинці за 2018-ий сплатять 16,2 млрд грн. податків. До слова, «безоплатна» освіта обійдеться пересічному чернівчанину в 5,5 тис. грн.

Такими є результати експертного дослідження, презентованого у Чернівцях ГО «Центр соціально-економічних досліджень – CASE Україна», спільно з ГО «Центр протидії корупції», у рамках проекту «Ціна держави», яке дало відповідь на запитання «Яким є рахунок від держави для чернівчан?» Крім того, з’ясувалося, що чимало наших краян вважають, ніби держава надає свої послуги безоплатно. І це при тому, що все в державі фінансується податками, які сплачують самі громадяни. Якби не податки громадян, то держава не могла б існувати, бо вони становлять три чверті усіх бюджетних надходжень. І практично більше половини заробленого за рік ми віддаємо у вигляді податків.
Щоби зробити тему податків зрозумілою для громадян і дати можливість кожному розібратися, на що йдуть його податки, експерти «Центру соціально-економічних досліджень – CASE Україна» створили сайт «Ціна держави» (cost.ua).  Ввівши туди розмір своєї заробітної плати,  кожний охочий може побачити, скільки податків він сплатить державі за рік і яким чином ці гроші будуть розподілені за різними видатками. Таким чином, ресурс озброює людей аргументами й знаннями для боротьби з розкрадачами бюджету й корупціонерами.

Всеукраїнська просвітницька акція «Ціна держави» проводиться в областях України для того, щоби наочно показати громадянам, яка частина держбюджету складається з їхніх податків, а також пояснити, які «сервіси» надає держава на ці кошти – медицина, освіта, пенсійне забезпечення тощо – і як на якість цих послуг впливає корупційна складова, пояснили спікери заходу Віталій Шабунін, голова правління ГО «Центр протидії корупції» та Микола Малуха, експерт ГО «Центр соціально-економічних досліджень – CASE Україна».

Вл. інф

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *