«Дали газу» для МВФ

Нацкомісія регулювання електроенергетики України (НКРЕ) затвердила нові роздрібні ціни на природний газ для населення від 1 серпня:

■ За умови, що обсяг споживання природного газу не перевищує 2500 куб. м на рік:
за наявності лічильників – 72,54 коп за 1 куб.м;
за відсутності лічильників – 79,80 коп за 1 куб.м.

■ За умови, що обсяг споживання природного газу не перевищує 6000 куб. м на рік:
за наявності лічильників – 1,10 грн за 1 куб.м;
за відсутності лічильників – 1,21 грн за 1 куб.м.

■ За умови, що обсяг споживання природного газу не перевищує 12000 куб. м на рік:
за наявності лічильників – 2,25 грн за 1 куб.м;
за відсутності лічильників – 2,47 грн за 1 куб.м.

■ За умови, що обсяг споживання природного газу перевищує 12000 куб. м на рік:
за наявності лічильників – 2,68 грн за 1 куб.м;
за відсутності лічильників – 2,95 грн за 1 куб.м.

Це вже не перша спроба підняти ціни на блакитне паливо для народу. 11 вересня минулого року Окружний адмінсуд Києва заборонив Мінюсту реєструвати постанову НКРЕ № 811 від 9 липня 2009 року «Про затвердження роздрібних цін на природний газ, який використовується для потреб населення».

Згідно з нею, ціни на газ для населення від 1 вересня 2009-го мали зростати до економічно обґрунтованих чи не щоквартально. Підвищення тарифів на газ було однією з умов для отримання Україною кредиту Міжнародного валютного фонду.

Паралельно Кабмін «перейнявся» посиленням соціального захисту громадян у зв’язку з підвищенням ціни на газ. Про це сказав прем’єр Азаров на засіданні уряду. Він нагадав, що уряд компенсує нині громадянам витрати, якщо вони перевищують 20% сукупного доходу для працездатних, і 15% – для непрацездатних.

– Уряд значно розширить коло сімей, які можуть скористатися державною допомогою, субсидією на оплату комунальних послуг. Будуть компенсовані витрати, які перевищують 15% для працездатних і 10% – для непрацездатних, – повідомив прем’єр.

Крім того, за словами Азарова, уряд суттєво спростить процедуру призначення цієї допомоги.

А поки що готуйтеся до збільшення черг у соцзабезах, оскільки пільговиків побільшає. Про альтернативні шляхи розв’язання проблеми, наприклад, збільшення зарплати до рівня, коли громадяни зможуть платити за газ без допомоги субсидій, наразі не йдеться.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *