Які проблеми Чернівців вирішуватиме влада найближчим часом

Хочуть почути кожного…

Стратегія розвитку Чернівців на найближчі перспективи – така тема для обговоренння була запропонована лідерам недержавних громадських організацій, бізнесменам, керівникам соціально активних підприємств, журналістам, політологам, економістам. Перебравши на себе роль експертів, вони взяли участь у своєрідному мозковому штурмі.

Як зауважив один із головних ініціаторів цього заходу, радник міського голови Борис РУСНАК, короткотерміновий план нагальних заходів, складений експертами, – це лише перший крок. Завдання влади – почути кожного мешканця міста. Тому волонтери здійснюватимуть квартирні обходи, щоби дійти до кожного і почути саме його думку. Відтак відбудуться громадські слухання і лише після цього сформуються типові та локальні завдання, які й стануть пріоритетними у діях влади.

Отож, запрошуємо читачів-чернівчан узяти участь у продовженні мозкового штурму. Місто існує для Вас, тому Вам і вирішувати, як воно далі розвиватиметься.

Які проблеми, на Вашу думку, потребують першочергового вирішення? Надсилайте до редакції свої пропозиції. Редакція їх передасть робочій групі міськради.

Питань із пательні – 102

Під час першого етапу роботи експерти визначили до розгляду 102 проблеми, які, так би мовити, перебувають у всіх на вустах і вже саме їхнє існування викликає нарікання чернівчан. Серед них – відсутність якісної питної води у водогоні і комунальних басейнах, брак системності у підходах до реконструкції та забудови. Недостатність зелених зон для відпочинку. Безпритульність – як людей, так і тварин. Низька якість будівельних робіт, непрозорість процедури переведення житлових приміщень у нежитлові. Зруйнованість дренажних систем старої частини міста. Зсуви. Проблема збору, сортування та переробки відходів. Погані дороги. Хабарництво і корупція в органах місцевого самоврядування. Природні монополії у комунальній сфері. Загибель місцевої харчопереробної галузі, молодіжні кредити, точніше – їхня відсутність тощо.

Відтак модератор зустрічі Володимир Зав’ялов, представник Буковинської партнерської агенції, разом з Борисом Руснаком поділили всі озвучені проблеми на 5 напрямків: економіка, туризм та інвестиції; містобудування, архітектура, земельні відносини; житлово-комунальне господарство та охорона довкілля; гуманітарна сфера; інноваційний розвиток. Потім усі присутні обрали собі напрямки, в яких розбираються і над якими хотіли б працювати, і кілька наступних годин присвятили їхній систематизації та пошуку шляхів реалізації.

Сильні духом – це ми?

До речі, нещодавно депутатська експертна комісія проаналізувала виконання 22-х міських програм, які завершуються нинішнього року. Напевне, окремі з них будуть продовжені, а від деяких відмовляться.

Утім, як здалося автору цих рядків, окремі добрі починання не зможуть перетворитися на добрі справи. Бо чимало міської території, як з’ясувалося під час обговорення, вже продано. Особливо це стосується тих місць, де можна було б зробити рекреаційні зони для відпочинку «безмашинних» чернівчан, дітей та людей поважного віку. Приватна ж власність у нас, як відомо, недоторкана, як священна корова в Індії…

А ще серед чи не найголовніших проблем міста – невіра чернівчан у свою самодостатність і силу. «Що я можу зробити? Влада у їхніх руках! А в мене що? Порожні кишені?!..» Такий аргумент і робить народ слабкодухим. А хіба ми такі?

Не будьте байдужими, тільки Ваша активна участь у місцевому самоврядуванні змусить владу Вас почути, а відтак і прислухатися до Вашої думки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “Які проблеми Чернівців вирішуватиме влада найближчим часом”