Свідоцтва про держреєстрацію скасовано

7 травня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи – підприємця» від 07.04.11р. №3205 – УІ (далі – Закон ).  Цим Законом Верховна Рада скасувала інститут свідоцтв про реєстрацію юридичних та фізичних осіб. Відтепер його будуть заміняти виписка чи витяг із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (надалі – ЄДР).

Звертаємо увагу!

Раніше виписку ЄДР видавали суб’єкту господарювання виключно за його заявою і вона мала обмежений строк придатності – 30 днів. Тепер же виписка ЄДР стає безстроковою, крім того Закон ще й передбачає ситуації, коли держреєстратор обов’язково повинен видати її суб’єкту.

Перший випадок (не пізніше наступного робочого дня з дати держреєстрації) – після реєстрації юрособи (ч.6 ст.25), до речі – разом із одним примірником оригіналу статуту чи іншого установчого документа. Як варіант – після реєстрації фізичної особи – підприємця (ФОП) (ч.4 ст.43).

Другий – водночас із внесенням до ЄДР запису про зміну відомостей про юрособу, які зазначають у виписці ЄДР (ч.10 ст.19), тобто коли зміниться найменування, ідентифікаційний номер, місцезнаходження, ПІБ осіб, які мають право вчиняти юридичні дії від імені юрособи (у т.ч. підписувати договори), наявність обмежень стосовно представництва від імені юрособи.

Третій – у разі проведення держреєстрації змін до установчих документів, які пов’язані зі зміною найменування юрособи (ч.15 ст.29).

Четвертий – після держреєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП (ч.17 ст.47).

П’ятий – якщо суд постановив рішення про припинення підприємницької діяльності ФОП у зв’язку з визнанням банкрутом (ч.8 ст.50).

Шостий – якщо суд прийняв рішення про відміну держреєстрації припинення тієї ж таки діяльності ФОП (ч.3 ст.52).

Необхідно знати!

Виписку за запитом держреєстратор видає протягом двох робочих днів із дати надходження запиту безпосередньо ФОП або уповноваженому представнику юридичної особи за довіреністю та пред’явленим паспортом.

До того ж, згідно із загальним правилом за одержання виписки ЄДР беруть плату в розмірі один неоподаткований мінімум доходів громадян, тобто 17 грн. Однак тепер є випадки, коли її видають безкоштовно, а саме в разі:

– держреєстрації суб’єкта господарювання;
– внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в ЄДР, але не пов’язані зі змінами в установчих документах;
– держреєстрації змін до установчих документів юридичної особи;
– реєстрації змін до відомостей про ФОП, які містяться в ЄДР;
– припинення підприємницької діяльності ФОП за судовим рішенням щодо визнання банкрутом;
– внесення до ЄДР судового рішення про відміну держреєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП.

У виписці ЄДР містяться дані про найменування юрособи або ПІБ ФОП, їхній ідентифікаційний номер, місцезнаходження юрособи чи місце проживання ФОП, які мають право вчиняти юридичні дії від імені юрособи без довіреності, та наявність обмежень стосовно представництва від імені юрособи або ФОП. Також, за потреби, у виписці зазначать дані щодо перебування юрособи у процесі припинення або перебування ФОП у процесі припинення підприємницької діяльності.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *