Світовий банк: Економічні перспективи світу невеселі

Світова економічна криза значно погіршить середньотермінові перспективи країн, які розвиваються, а обсяг світової торгівлі скоротився вперше від 1982 року. Водночас криза різко знизила товарні ціни, поклавши край їхньому п’ятирічному зростанню. Про ці висновки й прогнози йдеться в останньому дослідженні Світового банку – «Світові економічні перспективи – 2009».

В Україні після двохрічного зростання валового внутрішнього продукту на 8% відбудеться його скорочення. Щоправда, 2010 року ВВП України може знову зрости на 4,4%, прогнозує Світовий банк.

А загалом у регіоні Європи й Середньої Азії зростання ВВП скоротиться. Причиною буде зменшення обсягу інвестицій, пов’язане з ускладненими умовами фінансування, і помітним послабленням попиту на експортних ринках, мовиться в дослідженні.

Країни з низьким і середнім рівнем доходів відчують різке підвищення вартості позик і скорочення доступу до капіталу. Це підірве їхню здатність фінансувати інвестиції й покладе край п’ятилітньому періодові економічного зростання. Рецесія, що насувається, створює нові ризики після нещодавніх криз із цінами на продукти харчування та пальне.

Вплив змін через світову кризу буде дуже різний для країн-експортерів і для країн, які залежать від імпорту продуктів харчування та пального.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *