Бюджет участі: від богів на фасадах – до інклюзивних пляжів на водоймах

Наскільки городяни Полтави і Чернівців опанували інструменти партисипації

Бюджет участі – метод, коли частиною місцевого бюджету розпоряджаються громадяни безпосередньо, а не через обраних в ради депутатів – в Україні почали застосовувати від 2015 року лише в трьох обласних центрах, серед яких була і Полтава. А вже наступного року таких міст стало більше, і Чернівці також не пасли задніх.

Хоча Чернівці вже ніби і йшли проторованим шляхом, та, як і всі решта долучених до громадського бюджету, зіткнулися точнісінько з тими ж проблемами, що і першопрохідці.

Багаторічна депутатка Полтавської міської ради Оксана Деркач, яка особисто опікується Бюджетом участі з перших днів його запровадження, розповіла про спротив чиновників на початках – «через нерозуміння, або через небажання розуміти» цей процес.

Таку ж проблему відзначила провідна спеціалістка відділу інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міськради Кристина Помогаєва: «Спершу чиновники це сприймали як додаткову роботу. А потім звиклися».

Обидві фахівчині підтверджують, що Бюджет участі – це вже нові відносини, які спонукають владу до більшої відповідальності перед людьми.

В перший рік у Полтаві городяни подали 65 проєктів. У Чернівцях – 58. Далі – більше: наприклад, у Чернівцях 2017-го – 76, 2018-го – 91 (і з 35 переможців лишився незакінченим лише один), 2019-го – 104 (і з 17 переможців втілено 12, а 5 ще «в процесі»). А далі на Україну, як сніг на голову, звалилася пандемія… І в 2020-му наше місто прийняло на розгляд лише 61 проєкт, і з 9 переможців наразі не втілено жоден – усі перебувають в процесі реалізації…

Та Чернівецькою міськрадою на квітневій сесії  були виділені кошти на завершення всіх нереалізованих проектів, то ж очікуємо їх втілення цього року. Також цьогоріч реалізовуватимуться проєкти-переможці минулого року.

Так само і в Полтаві є нереалізовані проєкти, але цього року, стверджують у міськраді,  вже перекинуті кошти на їх виконання.

Оксана Деркач. Фото з відкритих джерел

Але важливо, що проєкт «Бюджет участі» дав містові нових лідерів громадської думки: є автори, які виграють уже по п’ятому проєкту, – пишається полтавська депутатка Оксана Деркач.

Серед проєктів, якими вона найбільше пишається – облаштований на березі річки Ворскли інклюзивний пляж.

На місці, не спочатку й не було пляжу – ми його облаштували завдяки Бюджету участі. А тепер завдяки новим проєктам, поданим громадськістю, ми його облаштовуємо і робимо доступним. Це інклюзивний пляж, – розповідає Оксана Деркач.

Також вона відзначає створений на території мікрорайону «Громада» інклюзивний дитячий майданчик. Водночас наголошує, як важко було достукатися до свідомості мешканців, які уже після втілення проєкту почали виступати проти того, щоб ним користувалися дітки з інвалідністю – задля зручності яких він, власне, і задумувався. Але зрештою ці розмови і роз’яснення також посприяли згуртуванню громади.

Інклюзивний дитячий майданчик у Полтаві. Фото KOLO.News

А підсвічені просто з асфальту пішохідні переходи в Полтаві кожен охочий може спостерігати щовечора і щоночі – і частина їх облаштована також завдяки Бюджету участі. У Чернівцях такого ще немає!

Звісно були й виклики, з якими доводилось зіштовхуватись впродовж цих років. Це, зокрема, питання долучення мешканців до підготовки проєктів, проблема якісної оцінки проектів відповідними виконавчими органами, неякісна реалізація проектів, незавершеність об’єктів вчасно тощо.  Ніхто не знав одразу як мають відбуватися ті чи інші процеси, однак з часом усі зрозуміли важливість цієї програми для нашого міста та згуртувалися для отримання гарних результатів.

Чернівецька фахівчиня з Бюджету участі Кристина Помогаєва також відзначає важливим результатом цього напрямку згуртованість містян.

Кристина Помогаєва. Фото з Facebook.

В мікрорайонах міста з’явилися цілі ініціативні групи, які готували вже спільно по кілька проектів для благоустрою своїх районів. Наприклад, так у місті з’явився «Активний Бульвар». І це чудово, адже це і є одним з головних завдань «Бюджету ініціатив чернівчан» – об’єднати мешканців для реалізації спільної ідеї на користь міста! – каже Кристина.

Серед яскравих і важливих втілених ініціатив городян чиновниця пригадує, зокрема, облаштування «Алеї Небайдужості» на Гравітоні, появу нових сучасних майданчиків біля шкіл №2, 24,25, нові класи трудового навчання, лінгафонні кабінети, клас Web-дизайну в художній школі,  закупку в рамках реалізації проектів-переможців обладнання для лікарень (ліжка для пологового будинку, реабілітаційні тренажери, інформаційні куточки про розпізнавання аутизму у діток в ранньому віці).

Авторка цих рядків знає і про реалізацію проєктів, поданих колегами-журналістами – наприклад, облаштування сходів на вул. Козятинській чи асфальтування доріжки до будинку, де мешкають дітки з інвалідністю по вул. Турецькій. А ще не лише важливим, а й дуже милим, як на мене, є відновлення нещодавно втрачених скульптурних бюстів богів, що є частиною унікального архітектурного декору будинку №26 по вулиці О.Кобилянської.

Олімпійські боги на фасаді. Проєкт «Бюджету участі» 2016 року

Водночас, варто зізнатися, що залучення до Бюджету участі навчальних чи медичних закладів створило й певну проблему: їхні можливості використання людського ресурсу для голосування дають великі переваги над іншими учасниками. Тому в Полтаві переконані: освіта й охорона здоров’я фінансуються з інших програм і не мають подаватися на Бюджет участі. До такої ж думки дійшли і в Чернівцях. Натомість будуть пробувати інший пілотний проєкт – «Шкільний бюджет участі», де пропозиції подають і голосують за них учні. Треба привчати дітей до громадської активності і вміння розпоряджатися бюджетними коштами!

Тож на останній сесії затверджено суму на бюджет участі, але оскільки сесія ще не закрита, то й рішення не підписане. Але йдеться про виділення 1% від бюджету міста – орієнтовно це 18 млн грн. Це буде максимальна сума за всі роки – зазвичай бувало менше.

А до 15 червня триває прийом проектів, які реалізовуватимуться наступного року.

Маріанна АНТОНЮК

за матеріалами прес-туру в межах проекту Харківського прес-клубу за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

* Партиципаторний бюджет (Бюджет участі чи Громадський бюджет) — демократичний процес дискусії та прийняття рішень, в якому кожен мешканець населеного пункту має змогу впливати на що витрачати муніципальний бюджет.

5 років бюджету участі в Чернівцях у цифрах:

Подано – 390 проектів

На голосуванні перебували 314 ініціатив

Проголосували за них 70 043 чернівчан

На реалізації – 119 проектів

Реалізовано 107 проектів

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *