Туристичні перспективи: Чернівці для інтелектуалів?

З нагоди святкування 21 травня Всесвітнього дня ЮНЕСКО культурної різноманітності в ім’я діалогу і розвитку у Чернівецькій муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського зібралися екскурсоводи, профі своєї справи, обговорити проблеми та перспективи розвитку туризму у Чернівцях.

 

Плюси та мінуси

Для огляду та знайомства з історією Чернівців чи не найкраще замовити екскурсію старим містом, звернувшись до чернівецького екскурсовода, члена Асоціації працівників туристичного супроводу Буковини, Тамари Рудяги, яка знає про Чернівці більше, ніж будь хто. Тамара  Григорівна розповідає, що організаторів цікавили відгуки туристів: коли закінчується екскурсія, вони починають ділитися своїми враженнями від міста.

«І якось виникла думка, шкода, що все це залишається в повітрі», – ділиться пані Тамара. Аби розвиватися і йти далі, Тамара Рудяга разом із Лесею Щербанюк, директором мунуціпальної бібліотеки, та журналістом Галиною Мурмилюк спробували зібрати коментарі гостей міста у відеоматеріалі.

«Ми тут живемо, ми знаємо усі плюси і мінуси нашого міста, тому цікаво почути думку наших гостей. Їм на свіжий погляд видніше, що сподобалось, що ні. Одні кажуть, що у нас чисте місто, другі – навпаки», – сміється Тамара.

Немає вказівника? Зате є доброзичливість

Чернівецькі екскурсоводи проводять не тільки оглядові екскурсії, але й тематичні та театралізовані, з акторами. Це приваблює туристів, коли в екскурсії задіяний не лише один супровідник, але й інші професіонали. «Зрозуміло, ми не можемо полагодити ті ж  дороги, що дуже засмучує. У нас великі проблеми із літаками, дуже мало потягів іде на Чернівці. Але є й питання, які можна вирішити на місцевому рівні. До прикладу, коли люди приїжджають до Чернівців і виходять чи то на автовокзалі, чи то на залізничному вокзалі, вони не бачать вказівників  як проїхати до центру. Попри це, Чернівці для більшості туристів виявляються неочікувано гарними», – коментує Тамара Григорівна.

Усі гості зазначають добризичливість чернівчан: когось зупинити на вулиці, щось запитати – не проблема: проведуть і покажуть. Безперечно, приємно, що у нас живуть такі люди, які цікавляться, звідки приїхали туристи, намагаються розповісти, провести і показати різноманітні пам’ятки Чернівців.

Багаті Чернівці

«Чернівці – місто для інтелектуального туриста, де треба подивитися, повчитися, послухати й відкрити для себе нове, а не просто приїхати поїсти, попити. Тому дух, атмосферу, автентичність передають ось ці люди», – розповідає Леся Щербанюк, показуючи на присутніх екскурсоводів. Специфіка їхньої роботи полягає у тому, аби красиво, легко та цікаво передати туристам імідж Чернівців.

Леся Ілярівна розповідає також, що туристи часто наголошують на тому, що у Чернівцях усюди піцерії та заклади львівського бренду, тож гості нарікають, що немає чисто буковинської кухні. «Для великих грошей треба мати неабияку ерудицію, багато читати, відчувати і знати це місто, щоби потім знати, в яку нішу вкладати кошти, – наголошує Леся Ілярівна, – щоби люди в місті знали: треба викохувати своє, буковинське».

Олена НЕМУС, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *