Електрики порізали волоконно-оптичний кабель інтернет-провайдера, щоби не заморочуватися його демонтажем

Як наслідок, численна група абонентів із Сторожинеччини чернівецького Інтернет-провайдера  «Інтелект» (ТОВ «Інтелект груп»), протягом двох діб була без мережі. Погодьтеся, що у воєнний час це спричинило чималий стрес у людей: вони були позбавлені зв’язку зі своїми рідними на фронті, з тими, хто виїхав за межі України  тощо. Адже недарма підприємства, які забезпечують населення телекомунікаційними послугами на відповідних територіях, у тому числі й «Інтелект», згідно постанови Кабміну України від 09.10.2020 №1109 віднесені до об’єктів критичної інфраструктури.

Як і чому могло статися подібне? Тим паче, у такий складний для держави та її громадян час. Спробуємо розібратися і назвати речі своїми іменами.

Ще торік Національна Комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, включила товариство з обмеженою відповідальністю «Інтелект груп», яке діє у сфері проводового електрозв’язку, забезпечуючи з’єднання кінцевого обладнання споживача з Інтернетом у Чернівецькій, Тернопільській, Хмельницькій та Івано-Франківській областях, до реєстру операторів і провайдерів телекомунікацій.

Як розповів про деталі конфлікту Дмитро Гавриш, представник «Інтелекту», їхнє підприємство прокладає кабелі для інтернету на опорах обленерго. І це має назву сумісний підвіс. «Маємо відповідний договір з «Чернівціобленерго» та являємося найбільшим платником по сумісному підвісу, – наголосив він. – Тим часом, енергетики, виконуючи певні роботи, зокрема, чистку дерев, перенесення опор, заміну свого електричного кабелю тощо просто зрізають кабелі інтернет-провайдерів, бо їм ліньки, мабуть, нас попередити. Ми хочемо, щоби це відбувалося якось цивілізовано, згідно договору.»

Прикметно, що умови Договору, серед іншого, передбачають право Власника на самостійний демонтаж ВОЛЗ (волоконно-оптичної ліній зв’язку) у разі невиконання Замовником умов Договору. Підкреслимо, йдеться про демонтаж, тобто зняття з опори оптично-волоконного кабелю, який належить інтернет-провайдеру,  а зовсім не про його зрізання. Іншими словами – пошкодження. Натомість енергетики – принаймні так вважають інтелектівці – навмисно порізали волоконно-оптичну лінію зв’язку на опорах в окремих населених пунктах Сторожинецького району. Навіщо? А. мабуть, щоби не морочити собі голову із демонтажем. Хоча працюють вони, як відомо, не під свит куль та розриви снарядів, як, приміром, київські, дніпровські, херсонські та інші українські електрики.

Таким чином, як написано у заяві ТОВ «Інтелект груп» до редакції, «Своїми протиправними діями останні (електрики Обленерго – Версії), порізавши волоконно-оптичні лінії зв’язку, пошкодили телекомунікаційну мережу, що спричинило тривале припинення телекомунікаційних послуг для абонентів. Більше того, пошкодження майна призвело до значних матеріальних втрат Товариства, пов’язаних із заміною волоконно-оптичних ліній, виїздом бригад для виконання робіт, транспортними витратами та тривалим часом для відновлення мережі.

Оскільки подібний інцидент стався не вперше, ба більше, за твердженням «Інтелекту» подібні дії носять систематичний характер, потерпілі звернулися по захист до поліції, подавши заяву про вчинення кримінального правопорушення до Сторожинецького РВ УМВС України в Чернівецькій області.  Адже умисне пошкодження або руйнування телекомунікаційної мережі чи технічних засобів телекомунікації передбачає кримінальну  відповідальність. Отож за наслідками розгляду заяви до Єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 360 КК України.

Чи можна ставити крапку у й цій не вельми гарній історії? Аж ніяк. «Чернівціобленерго» відхилило звинувачення і не взяло на себе відповідальність за зроблене.

На жаль, «Версії» знають з власного досвіду (редакція, підтримана громадськістю, понад рік судилася з Обленерго через  нібито образу їхньої честі та гідності, тоді як вони просто неякісно та недобросовісно виконували свої зобов’язання щодо споживачів, тому «Версії» врешті-решт і виграли справу), що монополіст добровільно ніколи не визнає свої помилки. Зокрема, Пресслужба підприємства пояснила, що в області працює 33 провайдери, з якими існують договірні відносини щодо сумісного підвісу до мереж Обленерго. І ці договори передбачають маркування власних мереж провайдера, а немарковані лінії під час проведення оглядів мереж персоналом АТ «Чернівціобленерго» просто демонтуються.

За словами інтелектуалівців, не промаркованими були півтора метри їхнього кабелю. Та чи може це слугувати причиною його псування – питання риторичне. Адже поняття «демонтувати» і «різати» не є ідентичними. А в договорах йдеться саме про демонтаж!

Пресслужба Обленерго стверджує, що підприємство тричі зверталося до власника провайдера п. Олексія Тихенького з листами, в яких пропонували йому привести власні мережі у відповідність із договором, однак цього не було зроблено.

Таким чином, у протистоянні Інтелекту й Обленерго хтось із них каже неправду. Хто саме? На це питання дати відповідь може лише суд, тому “Інтелект” переводить цю справу в юридичну площину. Та, виходячи з того, що власник, як правило, все робить для того, щоби захистити власне майно (на те він і власник!), тоді як керівництву Обленерго майно підприємства не належить, шальки терезів згідно здорового глузду схиляються на бік «Інтелекту».

Та у цій історії чи не найбільше зачіпає моральний, а точніше – антиморальний аспект. Не розумію, як узагалі у воєнний час міг виникнути подібний конфлікт?!  Адже зв’язок зі світом нині для українців така ж нагальна потреба, як і світло в оселі. Натомість буковинські  енергетики продемонстрували повну неповагу і байдужість до чужих людських потреб. Тоді як лише співчуття, об’єднання, взаєморозуміння можуть врятувати нас від страшної біди, що нависла домокловим мечем над державою і над нацією. І це зовсім не високі слова, а нагальна вимога часу.

Людмила Чередарик    

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *