Маєш нерухомість – плати податок

2018-го фізичні особи сплачуватимуть податок на нерухоме майно за 2017 рік із застосуванням ставок і пільг за 2017-й.

Ставки податку для об’єктів нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, залежно від місця розташування та типів таких об’єктів. Але граничний розмір ставок не повинен перевищувати 1,5% мінімальної зарплати (3200 грн), це 48,00 грн за 1 кв. м оподатковуваної нерухомості, інформують у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області.

Податкові повідомлення-рішення про суми обчисленого податку за 2017 рік та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку контрольним органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня 2018 року.

Визначено також, що база оподаткування об’єктів житлової нерухомості у власності фізичної особи – платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, зменшується:

*для квартир, незалежно від їхньої кількості – на 60 кв. м; *для житлових будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів; *для різних типів житлової нерухомості, в разі одночасного перебування їх у власності платника податку, – на180 кв. метрів.

Водночас установлено, що пільги з податку, передбачені для фізичних осіб, не застосовуються до нерухомості, що здається в оренду, лізинг, позику, використовуються у підприємницькій діяльності.

Якщо власник нерухомості не отримав податкове повідомлення, він має звернутися до контрольного органу із заявою та копіями документів, що підтверджують право власності на нерухоме майно. Контрольний орган на підставі цієї заяви розрахує суму податку на нерухоме майно й надішле податкове повідомлення.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *