Гральний бізнес заборонити замало

Для розповіді про події на «театрі військових дій» зібрав журналістів виконувач обов’язків Голови ДПА в Чернівецькій області Анатолій ПАЛАНІЙЧУК.

Вихід на позиції

Наступ на гральний бізнес розпочався, власне, ще до вступу в дію відомого Закону «Про заборону грального бізнесу в Україні». Перевірками дотримання податкового законодавства. І «нарито» було багато цікавого, адже перевіряти було кого: на початку 2009 року в області нараховувалося 262 гральних заклади та 12 букмекерських контор. Щоправда, 26 з 29 юридичних власників цього грошовитого розмаїття зареєстровані були не на Буковині, тож і грошики справно перетікали за юридичними адресами.

159 разів до початку травня податківці виходили на перевірки об’єктів грального бізнесу, нарахувавши порушень аж на 1 млн. грн фінансових санкцій. На жаль, за 97 випадками в їхній компетенції було лише передати матеріали до ДПІ інших областей – за місцем реєстрації власників. Тож і гроші за цими санкціями – а це понад 700 тис. з того мільйона – дістануться не Буковині.

Адреси порушень – Чернівці та мало не всі райони області. Найтиповіші: відсутність відповідних дозволів та ліцензій; гральні автомати не переведені у фіскальний режим, тобто не фіксують суми і кількість ігор; розрахунки з клієнтами не проводяться через касу; не друкуються і не видаються клієнтам звітні чеки.

За останній місяць до вступу в дію Закону «Про заборону грального бізнесу в Україні» буковинські податківці здійснили ще 10 перевірок, нарахувавши стягнень майже на 57 тис. грн.

Війну оголошено

Від моменту ж вступу зазначеного Закону в дію (від 25 червня поточного року) перевірки та їхні результати набули зовсім іншого характеру. І висновок однозначно сумний: як і передбачали експерти, коли точилися суперечки навколо новонародженого закону, гральний бізнес організовано передислокувався і хутко перейшов «у тінь».

Податкова міліція, у свою чергу, проводить операцію «Гральний бізнес».

Уже 26 червня виявлено, що повним ходом продовжується гра на 23 гральних автоматах на ринку «Фортуна». Податківці вилучають викриті автомати, перевозять їх на тимчасове зберігання на територіях податкових інспекцій, а матеріали перевірок юридичний відділ ДПА оформляє для передачі в суд. Судом же й буде вирішена доля кількох десятків вилучених «одноруких бандитів» з Чернівців, Вашківців, Новоселиці тощо. До речі, на чималенькі суми.

Найсвіжішій факт: у магазині одного з сіл на Вижниччині зафіксовано гру на 4 гральних автоматах. До того ж, тут не існувало навіть «дозаконних» дозволів. Вартість вилучених «одноруких» – приблизно 60 тис. грн.

І все? Відповідно до ст. 3 Закону «Про заборону грального бізнесу в Україні» до суб’єктів господарювання, які й надалі організовуватимуть проведення азартних ігор, застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі до 8 тис. мінімальних зарплат: на сьогодні це 5 млн. 40 тис. грн. з конфіскацією грального обладнання і перерахування доходу від гри до держбюджету.

Найцікавіше, що застосування перелічених санкцій здійснюється за рішенням суду. А якщо суд вирішить інакше? Хіба ми не знаємо таких прикладів?

Шукають пожежники, шукає міліція…

Приводом для ініціації нового Закону стала відома трагедія у гральному закладі Дніпропетровська. Звільнені прем’єркою від виконання своїх статутних функцій, контрольні органи усіх можливих видів «дружненько» взялися за гральні заклади.

За відомою формулою «не помиляється тільки той, хто не працює», усі вони мають, за що штрафувати. Причому, дещо дивує зміст «переможних реляцій»: наприклад, тижнів зо два тому міліція знайшла автомати в хаті 20-річної дівчини в одному з сіл області. Дуже сумнівно, що вона й є власницею вилученого обладнання.

Звичайно, не витримує жодної критики аргумент противників Закону про те, що велика кількість людей втрачає через нього роботу. Тоді треба узаконювати проституцію і розповсюдження наркотиків: у цих галузях також годується чимала кількість людей. І кусень ковбаси, купленої на «неправедні» гроші, в глотках ні в кого не застрягає.

Оскільки згаданий Закон, власне як усі вони за останні роки, швидше «бажаний», ніж конкретний, помішаємо телефонний номер, за яким можна надати інформацію про прояви корупції з боку окремих податківців і відомі факти існування грального бізнесу «з чорного ходу»: 545614

Лариса ДМИТРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *