Борщ в Україні подорожчав на 9% за тиждень, бо пішов на експорт

Передостанній тиждень листопада став особливо сприятливим для українських аграріїв, які вирощують традиційні овочі борщового набору. За оцінками аналітиків EastFruit, набір овочів, що складається з цибулі, буряка, капусти, картоплі та моркви, подорожчав за тиждень на 8,8%. Загалом за рік ціни на ці продукти зросли більш суттєво: капуста й цибуля коштують у 3,5 разу дорожче, ніж роком раніше, морква та буряк – на 50-80% дорожче, а картопля – на 25-30%.

Здебільшого, на загальну вартість борщового набору вплинуло подорожчання цибулі, яке триває від самого початку її збирання. При цьому Україна стала країною з найвищими темпами подорожчання цибулі в регіоні. За тиждень українська цибуля піднялася у вартості на понад 21%, хоча лише 2 тижні до того учасники ринку вважали, що зростання ціни на цибулю себе вичерпало.

Майже так само швидко зростали ціни на білокачанну капусту, хоча це найпізніший із зібраних овочів і цієї пори ціни на капусту зазвичай не зростають. Морква, буряк і картопля протягом зазначеного тижня залишалися без змін.

Експерти зазначають, що головна причина такого тижневого стрибка цін на овочі полягає в тому, що в країнах ЕС на ці культури неврожай, а за кілька сезонів низької ціни на овочі в Україні площі під ці культури значно скоротилися. Відтак нині овочівники України задоволені цінами на продукцію, тож вони не поспішають із продажем, а це ще більше стимулює зростання цін

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *