«Чорна магія та її викриття» – майже за Булгаковим

Про опалення,  ілюзіоністів при владі та «лохів» у народі

Буковинці, які мають централізоване опалення, на початку листопада отримали від комунального підприємства «Теплокомуненерго» платіжки за отримане в жовтні тепло.

Справедливо вважаючи оплату необгрунтовано завищеною, читачі «Версій» самі намагаються розібратися у заплутаних формулах обчислення плати за опалення. І хоча урядовці в столиці і комунальники на місцях жонглюють формулами, мов яблуками, їхні виверти, як і будь-які фокуси, мають логічне пояснення. Тож пропонуємо долучитися до розкриття таємного і перетворення його на явне. Захоплива справа виявилася!

 

«Золоті яблука чи то пак – арифметика теплокомуненерго»

dejnega_fotoЧернівчанин, економіст Володимир ДЕЙНЕГА причини захмарних сум у платіжках за «жовтневе» тепло може пояснити як математичними викладками, так і дуже спрощено – притчею:

 «Тепло – це звичайний товар, який нам продають, а ми його купуємо. Як, приміром, яблука.

Уявімо, що одне яблуко коштує 1 грн. Іван може їсти в день по одному яблуку. В жовтні 31 день. Іван планував їсти 13 днів, а інші постити. Із постачальником яблук Федором домовилися, що розрахується Іван у кінці місяця. Але Іван мав добрий апетит і їв 19 днів замість 13, а інші таки постив. Питання: скільки повинен заплати Іван за з’їдені яблука?

Думав, думав Іван і вирішив спитати сина сусіда – п’ятикласника Миколку. «Без проблем»,– сказав Миколка. Дивіться, дядьку: складаємо пропорцію.
31 день – 31 яблуко
19 днів – x (ікс)
X=19х31/31=19. Отже з’їли 19 яблук. Одне яблуко коштує 1 грн.
Треба заплатити дядькові Федору за 19 з’їдених яблук 19х1=19 грн.

«Щось дуже просто,– подумав Іван. –  Все ж таки дитина. Могла й помилитися. Піду до Петра. Він працює в Кабміні. Напевне, щось підкаже.
Подивився Петро на розрахунки Миколки. І каже: «У нас тут є спеціальна методика для таких розрахунків. Так ось, починала дитина рахувати правильно. Але не дорахувала до кінця. Вона не врахувала той факт, що ти спочатку планував з’їсти 13 яблук, а з’їв 19. Отже ти з’їв в 19/13= 1,46 раз більше, ніж планував Це слід врахувати. ВІДКОРЕГУВАТИ НА КОЄФІЦІЄНТ ЗМІНИ НАМІРІВ.
Розрахунок буде такий.
31 день – 31 яблуко
19 днів –- x
X=19*31/31=19.
Ти справді з’їв 19 яблук. Одне яблуко коштує 1 грн.
Але за 19 яблук по ціні 1 грн/яблуко повинен заплатити постачальнику Федору 19 ябл х 1грн/ябл х1,46 = 27,74 грн.
ТИ НЕ ДУМАЙ ЩО ТУТ ПОМИЛКА. ЦЕ ПРОСТО ДУЖЕ СКЛАДНО ДО РОЗУМІННЯ, АЛЕ ЦЕ ПРАВИЛЬНО. У НАС У КАБМІНІ ВСІ ЦЕ ПІДТВЕРДЯТЬ. Весною в квітні вже до нас приходив один. Так ми йому пояснили і він усе заплатив.

Почухав потилицю Іван. Що робити? В магазині можу купити 19 яблук за 19 грн, а Федору треба заплатити 27,74 грн. Дурня якась. Ну, тоді почекаю. Не буду взагалі плати. Якось буде…
(А трохи пізніше Іван дізнався що Федір – кум Петра).

Притча про яблука описує нинішні розрахунки за тепло. Вважаємо, що фактичний температурний режим жовтня відповідає розрахунковому. Тобто впливу температур у жовтні нема. В цілому за повний місяць опалення (в жовтні 31 доба)  треба умовно заплатити 31 грн/кв.м. Планували опалювальний сезон на 13 днів жовтня, а фактично опалювали 19. Аналогія з яблуками демонструє принципову відмінність розрахунку з точки зору здорового глузду і з точки зору методики Кабіну.

Висновок: вартість тепла в платіжках за жовтень на 46% вища фактичної. Кожна квартира в 50 кв.м має необґрунтовано доплатити додаткових 500 грн.  Це одна із причин великих сум, яка не пов’язана ні з високою ціною за газ, ні з низькими температурами жовтня. Просто 46% зверху.

Кабмін почав сварити тепловиків, що вони зробили помилки при нарахуванні. А ті кажуть, що все зробили за Методикою. Тож треба починати від Кабміну та міняти Методику. Риба гниє з голови.

 

Копієчка до копієчки – виходить мільярд: таким чином тепловики за допомоги математичних махінацій крадуть мільярди з бюджету?..

poberezhnik_foto-obrizatiЕкономіст Сергій ПОБЕРЕЖНИЙ обґрунтовує твердження, що державний бюджет суттєво потерпає від поєднання субсидій і захмарних платіжок за тепло:

«Прийшов листопад, почали надходити перші платіжки за тепло і чітко викристалізувалася вся недолугість реформ в сфері ЖКГ. Усе зроблено так, щоби красти було якомога комфортніше. Більшість людей отримує субсидії, тож протестувати проти високих тарифів не будуть, решта ж (в тому числі й я)  – я їх називаю «ЛОХИ» (лох для нашої влади – чесний громадянин, який має офіційні доходи, сплачує з них податки, а тому й не має права на субсидію) протестувати не будуть, бо їх дуже мало і для них ці тарифи є «більш-менш підйомними». ТОж «ЛОХІВ» треба «розводити».

У м. Чернівці для будинків без наявності приладів обліку тепла установлено тариф 27,45 грн за кв. метр (не буду зараз оцінювати обґрунтованість цього тарифу). Здавалось би, все просто: в жовтні (19 днів опалення) тариф повинен складати 16,82 грн. за м2 (27,45*19/31). Та насправді не все так просто. Існує Постанова КМУ №1037 від 30 жовтня 2015 р. (постанова часів уряду Яценюка), за якою вводиться комбінований коефіцієнт з двох частин: 1) температурний коефіцієнт  і 2) співвідношення кількості опалювальних днів в місяці до кількості опалювальних днів в місяці, закладених у тариф. Ці два коефіцієнти перемножуються і виходить результуючий коефіцієнт. На цю постанову посилається «Чернівцітеплокомуненерго» в роз’ясненні розрахунків за жовтень 2016-го.

З температурним коефіцієнтом питань менше. Хоча нормативно закладена середня температура в опалювальний період у жовтні в м. Чернівці – 8,7 ºС, що саме по собі вже нонсенс. Якби середня фактична температура в жовтні складала 8,7 ºС, то опалення не мали би вмикати взагалі, бо опалення вмикають, коли середньодобова температура падає нижче 8 ºС). Що ж ви тоді в тариф закладаєте??? Та нехай. Температурний коефіцієнт нарахували 1,34408.  Отже, тариф складає  22,61 грн  за кв. м. (16,82*1,34408). Але найцікавіше – 2-га частина коефіцієнту. Бо коли вже все враховано в цьому тарифі, нам кажуть: «Зачекайте! В тариф закладено 13 днів опалення в жовтні, а фактично було 19. Значить, це потрібно ще раз врахувати  22,61*19/13 = 33,05 грн за кв. м, що на 20% більше за повне місячне нарахування (27,45 грн/кв.м).  Елементарний аналіз дозволяє показати, що при збереженні того ж температурного коефіцієнту за їхньою формулою тариф за 1 день опалення складе за місяць 0,09 грн. за м2 (2,8 грн. за м2 за повний місяць), за 19 днів 33,05 грн за м2 (53,92 грн.  за м2 за повний місяць), а 31 день 87,98 грн.  за м2 за повний місяць. Отже, залежність між кількістю днів опалення і сумою сплати не лінійна, а квадратична. Таке враження, що на тлі геометріїї Евкліда та Лобачевського виникла нова математична дисципліна – АРИФМЕТИКА ТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО.

 

Таке враження, що на тлі геометріїї Евкліда, Лобачевського з’явився новий вид математики – АРИФМЕТИКА ТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО.

Вони не переймаються, що це збурить резонанс, бо більшість людей оформила субсидії і їм байдуже, за якою формулою ви рахуватимете, а ЛОХИ і без того будуть платити. Про справедливі субсидії я взагалі мовчу. Як можна нараховувати субсидії, виходячи з офіційного доходу, в державі, де 60% економіки в тіні??? Та насправді проблема не тільки і не стільки в тому, що ЛОХИ заплатять більше. За мільйони людей, що оформили субсидію, цю суму на користь теплокомуненерго заплатить державний бюджет, а це вже МІЛЬЯРДИ вкрадених коштів (за моїми розрахунками, незаконна переплата становить щонайменше 10,44 грн за кв. метр житла або понад 500 грн за середню двокімнатну квартиру). А ще буде квітень 2017-го, коли взагалі закладено в опалювальний сезон лише 11 днів і середня температура 8,9 ºС в опалювальний період. Які ж тоді прийдуть платіжки, якщо, скажімо, у квітні опалювальний період триватиме до 20 квітня?

Аби не дати їм це зробити, треба, насамперед, щоби це питання набуло якомога ширшого розголосу. Не будьмо ЛОХами у прямому сенсі цього слова. Це стосується не тільки тих, хто сплачує комуналку повністю, а й тих, хто оформив субсидію. Адже гроші крадуть з державного бюджету, тобто крадуть у кожного з нас. А йдеться про суми, використавши які, можна було б обладнати приладами обліку тепла всі будинки в державі! Та це їм не вигідно»

Звернення: Небайдужі – до байдужих

У ЗМІ та соцмережах у зв’язку з дивовижними платіжками за тепло поширюються звернення громадян до державних зверхників: пп. Гройсмана, Авакова, Луценка та інших урядовців, прокурорів і політиків, а також до мера Чернівців п. Каспрука та всіх небайдужих.

“Нагорі відчули, що аномально високі суми платіжок за тепло знервували людей і вони готові на все. Оскільки найкращий захист – напад, тут же в Уряді почали шукати «шатунів» та інших винуватих, хто розхитує ситуацію в країні.

На сайті Кореспондент.нет читаємо: «Гройсман заявил, что эта ошибка является странной: «Когда кое-кто пытается расшатать ситуацию и нагнать истерию, появляются платежки с удвоенными, утроенными цифрами, абсолютно нереальными, завышенными … Я бы просил, чтобы таких ошибок… в отношении украинских граждан не было, а министр внутренних дел Арсен Аваков попросил направить эти материалы в МВД, чтобы там разобрались «может, это больше, чем ошибка».

Хоча причина дуже проста.  Риба почала гнити з голови, а саме з Постанови Кабміну від 30 жовтня 2015 р. №1037  «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря». А «шатуни» – це вертикаль працівників теплоенерго в усій країні: як спеціалісти, вони чудово розуміли про наявність в методиці грубої помилки, але мовчки вичікували – і в жовтні нарахували  40-45% зверху до реальної суми витрат на опалення. Уявляєте, у масштабах країни накрутити зверху 45% – це ж мільярди!

У своїх поясненнях урядовці знову й знову повторюють одне і те ж: мовляв, методика складна для розуміння: «Ситуация с точки зрения начисления в домах, где нет счетчиков, она (Методика) действительно вызывает вопросы, она сложная с точки зрения понимания, но там ошибки нет… Если бы температура воздуха была равна той, что есть в тарифе, все равно в октябре начисления у тех, у кого больше 15 дней (предоставлялась услуга – БЦ), были бы больше. Причем, даже не пропорционально дням, а больше этого! А у кого отопление включалось в конце месяца, было бы наоборот меньше», – сказал коммерческий директор «Киевэнерго» Евгений Бушма. Важко це назвати чимось іншим, ніж гвалтування здорового глузду.

«Від 2015 року, коли постанова №1037 набула чинності, вона внесла зміни в низку інших документів, в тому числі в правила постачання теплової енергії, і відповідно до цієї постанови, відбувається нарахування вартості теплопостачання тим суб’єктам, які не мають приладів обліку теплової енергії. І ми бачили недосконалість цієї постанови ще минулого опалювального сезону. Через що ми недоотримали 17 млн грн, і тому в нас були проблеми влітку, коли ми практично на кожній сесії просили у депутатів грошей… Цього року постанова спрацювала зовсім іншим чином. Вийшло так, що жовтень був більш холодним і довгим, ніж він є в тарифі нашому, і розрахунок показав такий результат. Чи він є справедливим? Думаю, що не зовсім справедливим. Чи нам це подобається? Нам це зовсім не подобається», – пробує виправдатися директор «Чернівцітеплокомуненерго» Олександр Меленчук.

Найбільше непокоїть, що можновладці й тепловики навіть не розглядають тезу про хибність самої Методики.

Помилку в розрахунках бачить той, хто платить, а отримувач зиску – ні

Та, коли розібратися, все дуже просто: помилка в наступному. На прикладі  Чернівців.

Відомо, що місячна норма оплати становить 27,45 грн/міс за 1 кв.м. Оплата проводилась 19 днів. Кількість днів у місяці – 31. Планова температура в квартирі 18 градусів, у розрахунках приймалося, що навколишня температура буде 8,7 градуса, фактична ж температура повітря склала 5,5 градуса. Умова задачки – розрахувати, скільки коштує опалення в жовтні. Завдання для 5 класу.

Рішення є таким: 27,45/31 – визначаємо оплату за день при відсутності відхилень температури. Результат коригуємо на відхилення температури від нормативного (18-5,5)/(18-8,7). І множимо на кількість днів опалення – 19. Отримуємо в цілому більш-менш правомірний тариф жовтня: (27,45/31)х(18-5,5)/(18-8,7)х19=22,61 грн/кв.м.

Цей тариф відображає реальні витрати – збільшення щодобових витрат в зв’язку з відхиленням температури, і враховані всі фактичні дні опалення.

 

Більш-менш правомірний тариф жовтня для Чернівців – 22,61 грн/кв.м, а не 33,01 грн/кв.м.

 А що ж у платіжках? Розробник методики свідомо чи несвідомо передбачив, а спеціалісти і керівники Кабміну свідомо чи несвідомо не озвучують, що отриманий результат додатково перемножують на дивний коефіцієнт – частку від ділення фактичних днів опалення/планові дні опалення. Мабуть, цей суто комерційний коефецієнт введений, аби компенсувати тепловикам нервове напруження від того, що опалювали аж на 6 днів більше?!  

У жовтні фактичні дні становили 19, а планові – 13, відповідно їхнє співвідношення становить 19/13=1,4615. Отже Теплокомуненерго замість правомірного тарифу в 22,61 грн виставило 22,61*1,46=33,01грн/кв.м.  Додатково нараховано 33,01-22,61 грн=10,4 грн за кожний кв.м без будь-яких витрат – «просто за методикою».  Для квартири в 50 кв.м це 500 грн за жовтень. А в Україні таких квартир мільйони. Самі рахуйте, яка ціна помилки. Отримати без нічого такі гроші!  Народ на субсидіях і не побачить цих сум. А людей, що без субсидій, не так багато, і кошти в них є. Але ж  ці мільярди за субсидіантів будуть виплачені Теплокомуненерго від держави!

 

На кожному квадратному метрі чернівчани переплатили за тепло 10,40 грн.

 Отже, п. Гройсману потрібно починати з себе: рішенням Кабміну терміново видалити зайвий коефіцієнт з методики і доручити Теплокомуненерго перерахувати за жовтень платіжки без нього. А п. Авакову чи п. Луценкові слід провести розслідування: свідомо чи несвідомо з’явився цей коефіцієнт, чи це низька кваліфікація працівників Кабміну, чи корупційні дії з мільярдного збагачення. А може, ця помилка має й політичний підтекст? Підвищити напруженість у країні.

Очікуємо реальних дій….

Небайдужі чернівчани

 P.S. Пан Каспрук теж відреагував на велику суму плати за тепло: «Є методика. Це закон. Треба його виконувати. Буду платити». І це мер. Який мав би розібратися, зібрати сесію і прийняти звернення до Кабміну. Хоча би з таким текстом: «Люди добрі! Ви помилилися…».

І насамкінець – суха математика про прозоре, тобто нечесніть влади й її нелюбов до своїх громадян  

grafik

При незначному відхиленні середньомісячної зовнішньої температури від нормативної в 1,344 раза (від 8,7 градусів за нормою до 5,5 градусів по факту) і збільшенні опалювального періоду в 1,4615 рази  (з 13 за нормою до 19 днів по факту ) можна було б очікувати що вартість опалення 1 кв.м, виходячи з норми за місяць 27,45 грн/кв.м, складатиме (27,45/31х13)х1,344х1,4615=22,61 грн/кв.м (вартість нормативної кількості тепла на нормативний період опалення, скоригована на температуру та збільшення опалювального періоду).

А в платіжках наведена ціна – 33,01 грн/кв.м, тобто більша, ніж коли б опалювали цілий місяць! Посилаючись на методику міністерства, на сайті МКП «Чернівцітеплокомуненерго» наведене роз’яснення МКП «Чернівцітеплокомуненерго» щодо розрахунку плати за послугу з централізованого опалення для населення (фізичних осіб) у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії за жовтень 2016 року.

Те, що Методика хибна, доводиться в простий спосіб. Припустимо, що температура в жовтні була нормативна. Коригувань на зміну температури не буде. Це значить, що кожен день опалення 1 кв. м коштує: П1 доби=27,45 грн/31 доба жовтня=0,89 грн/добу, за 19 діб опалення 1 кв.м.  – у 19 разів більше (по факту). П19 діб=0,8855 грн/добу х 19діб=16,82 грн/кв.м, а за умови повного місяця опалення П31 доба=0,8855 грн/добу х 31добу= 27,45 грн/кв.м.

Це очевидно, оскільки всі розрахунки і проводилися, виходячи з місячної вартості опалення 1 кв.м саме в 27,45 грн/кв.м при повному місяці опалення.

За Методикою, якщо опалювати в жовтні лише 1 день, вартість опалення 1 кв.м складатиме 9 коп. при фактичних витратах 1,19 грн, що є повним безглуздям! Як і те, що за 31 день треба платити 88 грн при фактичних витратах 37 грн!

ЦЮ МЕТОДИКУ СЛІД ТЕРМІНОВО КОРИГУВАТИ, А САМЕ – ВИКИНУТИ БЕЗГЛУЗДИЙ МНОЖНИК. Цим уряд доведе, що йому не байдужа ні доля населення, ні держави. Бо інакше теплогенеруючим компаніям уряд Гройсмана подарує 3,5 млрд грн.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “«Чорна магія та її викриття» – майже за Булгаковим”