Як фінансуватимуть профтехосвіту в Україні

Зміна системи фінансування професійно-технічної освіти вирішить проблему підготовки кадрів робітничих професій. Про це заявила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час робочої наради з представниками Уряду та бізнесу.

“Невелика частина державного фінансування припадає на навчання учнів за професіями загальнодержавного значення. Далі весь тягар падає на органи місцевого самоврядування. Ми хочемо додати інші стимули та джерела фінансування, щоб забезпечити доступ до якісної та сучасної професійної освіти, яку сьогодні потребує ринок праці. Маємо вдосконалити механізм фінансування закладів профтехосвіти і продумати залучення різних джерел для цього процесу”, – розказує керівник відомства.

Міносвіти підготувало 3 ключові пропозиції фінансування закладів професійно-технічної освіти:

Галузеве замовлення: державне або комунальне підприємство фінансує підготовку робітників, які далі працюватимуть над виконанням програми.

Міжбюджетні трансферти: міська рада приймає рішення про передачу коштів із міського бюджету обласному. Обсяг замовлення визначатиметься пропорційно кількості учнів, зареєстрованих на території міста або обласного центру.

Залучення роботодавців до освітнього процесу:

1) підготовка учнів за дуальною формою навчання;

2) навчання за кошти роботодавця.

Під час фінансування підготовки фахівців бізнесом майбутній роботодавець може укласти угоду з учнем і закладом освіти. Таким чином учень безкоштовно здобуватиме освіту та отримає робоче місце після закінчення навчання, а роботодавець – кваліфікованого робітника з гарантованим періодом роботи.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *