Для інвалідів – путівка до Слов’янська

та пропозиція розформувати інтернати для психічнохворих

У Чернівецькій області мешкають 49,2 тисячі інвалідів. Цьогоріч лише 22 із них отримали від держави автівки, хоча на черзі інвалідів – 1236. Зате путівок до санаторіїв було значно більше. Зокрема, одну путівку для спинальника пропонували у санаторій «Слов’янський» – що в окупованому бойовиками місті Слов’янськ.

Головним досягненням цього року в департаменті соціального захисту Чернівецької ОДА вважають забезпечення інвалідів краю візками.

– Ми почали напряму працювати з виробниками інвалідних візків. Тобто людина, яка потребує нового візка, звертається до районного управління праці, за каталогом обирає модель і робить замовлення. Держава через фонд соціального захисту розраховується з підприємством-виробником, – розповів під час прес-конференції Юрій ПІВЕНЬ, заступник директора Департаменту соціального захисту населення Чернівецької ОДА. – Із 640 замовлених інвалідних візочків 404 вже готові. Вартість одного – три-чотири тисячі гривень.

Спецавтомобілі, які отримали інваліди, раніше були вже у вжитку. На нові, кажуть, грошей немає.

А ще департамент виступив із пропозицією: замінити спецзаклади, де утримуються інваліди,  зокрема, психічнохворі, на домашній догляд за ними (!). Відповідну пропозицію навіть надіслали до Міністерства.

– Жодний спеціальний заклад не замінить хворому домашнього тепла і любові рідних. Інша справа, що опікун, який доглядає за психічнохворим, має не лише любити його, але й мати неабияке терпіння, – міркує Юрій Йосипович. – Але було б дуже добре, щоби такі люди жили не в інтернатах, а в сім’ї. До того ж, це добряче може заощадити гроші з держбюджету.

До слова, щодо ощадливості: у спецінтернатах на утримання одного інваліда виділяється 2800-3000 гривень у місяць. А домашній опікун отримує лише… 1218 гривень. І це при тому, що, опікуючись психічнохворим інвалідом, він не може працювати й мати додатковий заробіток. Цікава економія виходить…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *