Буковина встановить національний рекорд України з найбільшої кількості страв із гарбуза на одній локації


Відбудеться це 27 жовтня 2023 року в Чернівцях під час Х фестивалю-ярмарку «Свято гарбуза».
Місце дійства – Центральна площа,7 з 12.00 до 14.00, актовий зал Чернівецького торговельно-економічного інституту Державного торговельно-економічного університету.

До історії фесту
Вперше така імпреза відбулася 2014 року з ініціативи тодішньої викладачки і технолога від Бога, залюбленої у кулінарне мистецтво та людей креативної жінки Олени Іванівни Палагнюк. На превеликий жаль, нині вже покійної. На той час вона працювала заступником завідувача кафедри технології та організації ресторанного господарства факультету управління, сфери обслуговування та харчових технологій Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ.
Цікава непересічна людина, як відомо, завжди дарунок долі для журналіста, Тож наше спілкування з Оленою Іванівною почалося ще під час її завідування технологічною лабораторією Чернівецької міськради. Робота ж в інституті відкрила в ній нові грані викладацького таланту. На які тільки конкурси не возила вона своїх студентів! А потім якось при зустрічі захопливо почала розповідати про користь гарбуза. А відтак поділилася своєю
Ідею, почавши із питання: «Чи можна уявити українську кухню без гарбуза? Аж ніяк. Та чомусь не в Україні, а в Японії існує фестиваль гарбуза. І це свято у японців, до речі, вважається державним. Тоді як саме у нас гарбуз присутній навіть у піснях та приказках. От я й вирішила виправити становище за допомоги своїх студентів з факультету ресторанного господарства.»
До слова, історію чернівецького свята гарбуза можна відстежити за щорічним публікаціями у газеті «Версії». Прикметно, що тоді ця імпреза мала назву студентський благодійний фестиваль-ярмарок «Свято гарбуза – 2014,2015, 2016 і т.д.». Чому благодійний? Бо команди студентів-кулінарів, інколи їх було понад десять, не тільки демонстрували свої таланти й здібності, а й торгували яскравими і смачними власними виробами з гарбуза. Зароблені гроші вони того ж дня передавали на лікування свого колеги-студента, хворого на рак, або ж на екіпіровку батьків однієї із студенток, чиї тато і мама перебували в АТО, або ж хворому малюку з інтернату тощо.
Уже починаючи з ІІ фестивалю ярмарку-2015 до участі в ньому долучилися чернівецькі команди комерційного технікуму, кооперативного коледжу, вищого комерційного училища КНТЕУ. А у жовтні 2016 року газета «Версії», розповідаючи про ІІІ студентський фестиваль, писала, що в його організації взяла активну участь й Олена Іванівна Палагнюк, хоча безпосередньо її на ньому не було, бо з ліжка вже не піднімалася. Та попри це саме вона розшукувала та готувала цікаву наукову інформацію про цю ягоду.

Ода гарбузові
Скажімо, чи знали ви, що до української мови слово «гарбуз» потрапило з тюркської, а до тюркської – із перської, де буквально означало «віслюковий огірок». А чи чули про те, що гарбузи бувають помаранчеві, білі, зелені та… сині? І що ця ягода використовується людьми вже понад 5 тис. років. А важити вона може від 300-500 грамів до 250 кілограмів. Та для харчування варто обирати плоди, що мають від 3 до 5 кг. А ще наші предки широко використовували екологічно чисту тару… з гарбуза. Між іншим, у народі гарбуз здобув славу потужного ліку від багатьох недуг. Найперше, він помічний при хворобах печінки. І ним навіть рятуються від онкології: п’ють сік та прикладають м’якоть до ураженого місця. А каротину в гарбузі уп’ятеро більше, ніж у моркві. Тож людям із поганим зором корисно постійно споживати страви з нього. Це ж радять дієтологи й людям з надмірною вагою. При анемії рекомендують пити сік із гарбуза. Додають м’якоть гарбуза до пюре і для найменшеньких.
Гарбуз має дуже велику кількість різних вітамінів та мікроелементів. Якщо вітаміни С, групи В, а також Е і РР містяться й у інших овочах та фруктах, то такі як К і Т майже ніде більше не зустрічаються. Ба більше, якщо хочете мати гарну шкіру обличчя, робіть маски з гарбуз й ефект не забариться.

Студентський фестиваль стає буковинським й одразу йде на рекорд
Та повернемося до самого фестивалю. На міський рівень із назвою «Гарбуз Фест» він вийшов у 2017-му у рамках Дня міста. А перед цим просто вихлюпнувся на вулицю Головну. Бо смаколики, приготовлені із використанням одного із найцінніших і найпоживніших плодів осені – гарбуза, не залишили чернівчан байдужими. І так, зрештою, мало статися. Газета «Версії» ще 2015 року, розповідаючи про «Свято гарбуза-2015» писала, що нова студентська традиція варта того, щоби стати буковинською. Про це мріяла й Олена Іванівна Палагнюк, яка свого часу була організатором багатьох кулінарних дійств у Чернівцях.
Отож на містян і на гостей обласного центру чекає ювілейний Х фестиваль-ярмарок «Свято гарбуза», який іде на національний рекорд. Не прогавте і завітайте. Не пошкодуєте! Бо цього разу у ньому візьмуть участь ще й представники міської та обласної влад, Державного агентства розвитку туризму України. А серед колег та партнерів фесту вітатимемо Київський державний торговельно-економічного університет, Бурштинський торговельно-економічний коледж, Чернівецькі фаховий коледж бізнесу та харчових технологій, кооперативний фаховий коледж економіки і права; вище комерційне училище ДТЕУ.
Людмила Чередарик

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *