«У вічному злеті» – вечір пам’яті Леоніда Костянтиновича Каденюка у Чернівцях

31 січня 2024-го у Червоній залі  Чернівецького Національного університету ім. Ю.Федьковича відбувся творчий вечір, присвячений пам’яті першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка. Свій політ Л.К. Каденюк здійснив у складі екіпажу американського космічного корабля «Колумбія» у 1997-му.
Леонід Костянтинович залишив після себе надзвичайно світлі спогади і пам’ять як про людину майбутнього, наповнену космічною енергією, космічним світоглядом, надзвичайно шанобливим і уважним відношенням до людей, любов’ю до нашої планети.
«Феномен Землі як особливої планети у Всесвіті, її унікальність і витончена краса аж ніяк не сумісні з військовою діяльністю людини. І саме там, на земній орбіті, особливо гостро розумієш безглуздість людських дій, які можуть зруйнувати цю красу неймовірними витратами на створення, розміщення й збереження ядерної, хімічної, бактеріологічної зброї та інших видів самознищення людини, безпричинного існування військових блоків як формувань одних груп держав проти інших. Усе це сприймається як злочин людини проти себе, проти життя на Землі…», – Леонід Каденюк, «Місія – Космос».
Про Героя України розказали люди, які його добре знали – односельці з села Клішківці Хотинського (нині Дністровського) району, вчені ЧНУ ім. Ю. Федьковича, почесним доктором якого був Л.Каденюк, ті, хто разом з ним сприяли розвитку знань про космос, ракетно-космічну техніку та її роль в майбутньому нашої держави, зміцненню її обороноздатності, новому еколого- економічному мисленню. На зустріч прийшли  односельці із Клішківців, родичі космонавта, вчителі та викладачі учбових закладів міста,  волонтери, вимушені переселенці, члени Чернівецького центру юних техніків імені Леоніда Костянтиновича Каденюка та міського центру УМАКО «Сузір’я», громадські діячі, журналісти, діячі культури. Модерувала вечір завідувачка відділу документів з економічних, технічних та природничих наук ЧОУНБ ім. М. Івасюка Тамара Сендульська.

.
.
Щиро вдячні родині Л.К.Каденюка за календер 2024 року.

Відбулася презентація щойно виданих книг про Л.Каденюка: «Захистимо свій дім – планету Земля» (автор Юрій Корнєв) та «Перервана місія» (упорядник – академік НАН України Юрій Туниця).

.
.
.
Організаторами заходу стали обласна наукова бібліотека ім. М.Івасюка, ЧНУ ім. Ю. Федьковича, громадська організація «Чернівці і чернівчани. Крізь призму часу».  Захід перервала повітряна тривога. Певний час  перебували в укритті, але ворогу не вдалося зіпсувати урочистості вечора пам`яті Л.К. Каденюка.
.
Нагрудний знак «Зірка космонавта Каденюка» від Аерокосмічного товариства України. Аерокосмічне товариство України імені космонавта Л.Каденюка — всеукраїнська громадська організація, яка об’єднує понад 75 підприємств і організацій аерокосмічного комплексу України.

У творчому вечорі взяли участь відомі співаки та музиканти нашого краю, які виконають твори, що подобалися Л. К. Каденюку.

Каденюк Л. Ідея Екологічної конституції Землі як фактор національної і глобальної безпеки. Вісник Національної академії України. 2017. № 3. С. 65–74.
Леонідом Каденюком неодноразово порушувалося на міжнародному рівні питання щодо доцільності прийняття міжнародно-правового акта в сфері охорони навколишнього середовища, який би став основним законом збереження спільної природної спадщини людства. Космонавтом обґрунтовано, що прийняття Екологічної конституції Землі як міжнародно-правового акта в рамках ООН стане важливим кроком для забезпечення як національної, так і міжнародної безпеки та сприятиме припиненню воєнних дій у світі. Широке публічне обговорення в різних регіонах світу ідеї Екологічної конституції Землі може не лише допомогти в поліпшенні екологічної ситуації на планеті, а й певною мірою сприяти зміненню агресивної мілітаристської політики деяких держав та припиненню воєнних дій і терористичних актів у світі.
 І наш обов’язок – втілювати ідеї Л.К. Каденюка, першого космонавта незалежної України, дивовижної людини, легенди, людини великої мрії,  гордості української космонавтики.

©Тетяна Спориніна, член правління Чернівецького міського центру УМАКО “Сузір’я”,

фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *