Буковина має нарешті змінити імідж оплоту московського патріархату…

Предстоятель Православної Церкви України Блаженніший митрополит Епіфаній відвідав сьогодні Буковину.

І хоча Чернівецька область вважається оплотом української церкви московського патріархату, та кількість чернівчан і гостей міста довкола храму преподобної Параскеви Сербської засвідчує, що віруючи українці прозрівають – їм набридло слугувати московії. Все більше релігійних громад переходять до Київського патріархату. І цей рух не спинити, попри певну, скажемо, так – не вельми активну позицію влади щодо цього питання як нашої буковинської, так і особливо центральної.
Згадалася дуже давня розмова з багаторічним мером Чернівців Миколою Федоруком. Він тоді саме віддав церкві (щоправда, тоді ще не було нашої Православної Церкви України, яка представляє потреби української нації та держави) Кафедральний Собор, де московські попи облаштували – і це у скверику в центрі Чернівців! – не тільки стоянку для своїх шикарних автівок, а й запустили свічний заводик. Я поцікавилася, як таке стало можливим – виробництво і стоянка практично посеред пішохідної вулиці Кобилянської. На це тодішній міський голова мені відповів щось на кшталт того: «Я не хочу, щоби мене прокляли». А ось лікар-онколог Михайло Гнатюк, в якого неймовірні показники одужання хворих діток на рак, не побоявся свого часу виступити проти Банченської клерикальної еліти.
Та повернемося з історичної ретроспективи до нашого часу. Сьогодні Епіфаній має представити керуючого Чернівецько-Буковинської єпархії преосвященнішого Феогноста.
А тим часом пресслужба СБУ повідомила, що у Києво-Печерській лаврі викрили клірика УПЦ МП, який виправдовував агресію РФ та був причетний до масових провокацій навесні 2023 року.
Людмила Чередарик

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *