Операції з пересадки органів стають у Чернівцях звичними

«Ще рік тому ідея проводити у Чернівцях операції з трансплантації органів видавалася неймовірною і недосяжною. А тепер – це реальність», – саме так з гордістю написав на своїй фейсбук-сторінці Олексій Бойко, голова Чернівецької обласної ради. Його пост з’явився після того, як учора в Чернівецькій обласній клінічній лікарні пересадили нирку від пацієнтки, якій констатували смерть мозку, 49-річному буковинцю. Це стало можливим завдяки злагодженій роботі буковинських і львівських лікарів. І це вже третя операція з трансплантації органів, проведена на Буковині.

На знімку разом із головою обласної ради ті лікарі, завдяки яким розвивається  трансплантологія на Буковині. А це, зокрема, Максим Овечко, Володимир Дятел, Володимир Дмитрів, Тетяна Приходько, Ігор Гуменний, Остап Федицький.

Як стало відомо, в обласній клінічній лікарні  пацієнтці з інсультом діагностували смерть головного мозку 7 грудня. Не зважаючи на всі зусилля лікарів, мозкову діяльність жінки  відновити не вдалося. Нині ж за всіма алгоритмами й протоколами пацієнтів у такому стані розглядають як потенційних донорів. Отож після розмови з лікарями, чоловік та донька буковинки, яка померла,  дали згоду на вилучення органів для трансплантації.
У ході операції вилучили дві нирки та печінку. За результатами Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ)  для пересадки нирки було визначено реципієнта з-поміж мешканців Чернівецької області. Таким чином одну нирку одразу ж пересадили 49-річному буковинцю і вона вже почала функціонувати на операційному столі. Іншу нирку та печінку донора відправили до  Львова, згідно з розподілом ЄДІСТ.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *