Незаконно витратили 3,6 млн грн бюджетних коштів

Йдеться про Чернівецький університет і Вижницький коледж та Великокучурівську й Острицьку сільради.

 Фахівці Управління Західного офісу Держаудитслужби в Чернівецькій області з початку року провели 8 перевірок закупівель у бюджетних установах області та виявили незаконну витрату 3,6 млн грн бюджетних коштів, з яких найбільша частка припадає на оплату електроенергії та природного газу.

Уже кілька років, як в Україні запроваджено вільний ринок енергоресурсів, на якому наразі працюють сотні електро- та газопостачальних організацій. Завдяки здійсненню публічних закупівель в електронному режимі  усі ці організації мають змогу взяти участь у публічних закупівлях, а державні замовники можуть обирати найвигідніші пропозиції і, отже, ефективно розпоряджатися бюджетними коштами.

Та є непоодинокі випадки, коли після укладання нібито вигідного для замовника договору на закупівлю відбувається подальше неправомірне підвищення ціни, через що повністю нівелюється економія, досягнута на публічних торгах.

Такі порушення, зокрема, були виявлені у Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича, яким через це було зайво сплачено постачальникам 2,0 млн грн, у тому числі 1,3 млн грн за природний газ та 0,7 млн грн.за електроенергію.

Аналогічно Великокучурівською та Острицькою сільськими радами переплачено електропостачальним організаціям відповідно 256,6 та 143,4 тис. грн, а Вижницьким коледжем прикладного мистецтва ім. В. Шкрібляка зайво сплачено 52,1 тис. грн організації, що здійснювала постачання природного газу.

Крім того, в Острицькій сільській раді встановлено, що у грудні 2022 року радою оприбутковано у бухгалтерському обліку два твердопаливних котли KronasProm на 300 та 250 кВт з комплектуючими загальною вартістю 1,1 млн грн, які постачальником фактично поставлені не були та які були відсутні на час проведення перевірки.

За результатами проведених перевірок бюджетним установам надіслано вимоги щодо усунення порушень, а матеріали перевірок спрямовано до правоохоронних органів.

Пресслужба Управління Західного офісу Держаудитслужби в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *