Релігійні громади Буковини переходять до ПЦУ – крига скресла, панове

Заборону УПЦ МП підтримали депутати Чернівецької облради. На останній у 2022 році сесії вони проголосували за звернення до Президента, Кабміну та Верховної Ради щодо заборони Української православної церкви та інших релігійних організацій з центром у Москві. Таке рішення підтримали 33 депутати, двоє утримались і троє були проти.

У тексті звернення йшлося про те, що Українська православна церква, підпорядкована московському патріархату «роздмухувала внутрішні протиріччя в українському суспільстві». Тому депутати облради закликали розробити механізм заборони УПЦ (МП) та внести зміни до закону про свободу совісті й заборонити релігійні організації, керівний центр яких знаходиться у Росії як державі-агресорці. Також депутати закликали забезпечити невідкладну реєстрацію документів релігійних громад, які перейшли до Православної церкви України та забезпечити реагування правоохоронних органів на «виявлені факти співпраці з агресором і здійснення антиукраїнської пропаганди».

Таким чином на Буковині від початку повномасштабного вторгнення суттєво активізувався процес переходу до ПЦУ і перешою серед п’яти релігійних громад була громада села Хлівище. Відтак уже в грудні минулого року за перехід до Православної церкви України проголосували релігійні громади сіл Хрещатик, Рингач, Бабин та Юрківці. Крига скресла, панове. Історична правда торжествує…

                    Довідково:

* Працівники СБУ обшукали собор УПЦ в Чернівцях та знайшли документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівників єпархії. Виявили також «методички» від кураторів з Москви щодо того, як проводити церковні літургії після повномасштабного вторгнення.

*Правоохоронці провели контррозвідувальні заходи в монастирях УПЦ в Хрещатику та Кулівцях щодо завдання шкоди державному суверенітету України. Подібні перевірки провели ще у дев’яти областях України.

*Депутати Чернівецької міськради закликали у своєму зверненні до президента та голови Верховної Ради прийняти закон про заборону діяльності УПЦ МП.

*Конституційний суд України прийняв рішення про те, що закон, який вимагає від церков МП затвердити нові статути з перейменуванням Української православної церкви Московського патріархату, де буде вказано на її приналежність до Росії, відповідає нормам Конституції.

*Президент підписав рішення РНБО щодо персональних санкцій проти семи церковних діячів УПЦ МП, зокрема й митрополита Чернівецько-Буковинської єпархії Мелетія.

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *