Нарешті: Націоналізація п’яти обленерго, серед яких і Чернівецьке, триває

Про це повідомило Державне бюро розслідувань.

За матеріалами ДБР Вищим антикорупційним судом прийняті рішення про застосування санкцій до низки комерційних структур та їх власників – наближених до кремля російських олігархів.
Працівники ДБР викрили десятки компаній, афілійованих з російськими власниками, діяльність яких підпадала під дію пункту 11 частини першої статті 4 Закону України “Про санкції”. Серед кінцевих бенефіціарів цих комерційних структур одіозні російські олігархи, наближені до путіна. Зокрема, брати Аркадій та Ігор Ротенберги, Олег Дерипаска, Євген Гінер.
У власність держави вже націоналізовано активи представників олігархату країни-агресора:
ТОВ “Глухівський кар’єр кварцитів” та ТОВ “Миколаївський глиноземний завод”  Дерипаска, орієнтовна вартість 10 млрд грн);
ТРЦ “Ocean Plaza”, орієнтовною вартістю понад $350 млн (Ротенберги);
88,89% акцій АТ “Перший інвестиційний банк”, які належать Євгену Гінеру.
Арештовано також судом та розглядається ВАКС питання націоналізації наступних активів: ПрАТ “Рівнеобленерго” (93,2%), АТ “Херсонобленерго” (99,9 %), АТ “Чернівціобленерго” (96,8%), АТ “Житомиробленерго” (95,5%), ПрАТ “Кіровоградобленерго” (72,9%), а також 7 готелів та 2 ТРЦ, загальною вартістю 2 млрд грн. Ці підприємства теж пов’язують з Євгеном Гінером.

Щоправда, про російських господарів стратегічних підприємств, якими є  українські обленерго, вже понад десять років, а може й більше, писали не тільки чернівецькі журналісти. Та лише на другому році повномасштабного вторгнення ця тема зацікавила владу.
Радує, що нарешті націоналізовано також різні частки статутного капіталу та майно росіян в інших важливих стратегічних галузях української економіки. Зокрема, це 100% ТОВ “Авангард-Віларті”, яке окрім “Оушен Плаза Проджект (Кіпр) ЛТД” володіє ще компанією “Ітодер Інвестментс Лімітед” (Ethoder Investments Limited) та 66,65% “Інвестиційного союзу “Либідь”.
Як повідомляється, структури, підконтрольні Олегу Дерепасці, також брали участь в розширенні та реконструкції Дніпро-Бугського морського порту. У дохід держави повернуто земельні ділянки та нерухоме майно в різних регіонах України, сотні одиниць спеціальної та вантажної техніки.
Власниками інших націоналізованих Україною активів є росіяни Олександр Пономаренко та Олександр Скоробогатько. Тож націоналізовано сотні виробничих приміщень, техніки, складів, які росіяни використовували в Україні для збагачення.

 

Під час своєї останньої пресконференції Руслан Запаранюк, керівник Чернівецької обласної військової адміністрації зазначив, що процес націоналізації “Чернівціобленерго” наразі триває, та він не завершений, бо є певна процедура.

Стосовно енергозабезпечення буковинців у наступному зимовому періоді голова ЧОВА висловив сподівання, що краяни з цією проблемою впораються.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *