Консультація: Належний користувач

Безкоштовна послуга сервісних центрів МВС для автовласників та керманичів

Належний користувач — це особа, яка на законних підставах користується авто, яке не є її власністю. Призначати належного користувача для транспортного засобу важливо, аби штрафи за порушення правил дорожнього руху оплачував водій, який був за кермом, а не фактичний власник.

Є можливість призначення такого належного користувача не тільки офлайн у сервісному центрі МВС, а й онлайн через застосунок Дія та Електронний кабінет водія. Послуга є безкоштовною.

“На початку повномасштабного вторгнення онлайн послуга призначення належного користувача кілька місяців не надавалась, а потім була відновлена. Крім того додалась опція замовити послугу ще і через застосунок Дія, а не тільки в Електронному кабінеті водія. У 2022 році послугою призначення належного користувача в регіоні скористалися понад 70 разів.  Значна частина з них здійснена онлайн.” – розповідає Василь Душинський начальник Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Чернівецькій області.

Як призначити належного користувача онлайн?

Для тих, хто планує онлайн призначити належного користувача на своє авто, це можна зробити через Електронний кабінет водія або застосунок Дія. Це зробити легко та швидко.

Знадобиться два девайси обох зі сторін. В Електронному кабінеті водія можна скористатись або комп’ютерами, або смартфонами, а в Дії — смартфонами, адже треба буде відсканувати QR-код.

Які документи потрібно мати, щоб стати належним користувачем?

  • дійсне посвідчення водія відповідної категорії.

Які документи треба мати, щоб призначити належного користувача? 

  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Розгляд онлайн заявок відбувається автоматично. Обробка запитів триває до 5 хвилин у реальному часі. Результат — у водія, якого призначили належним користувачем, з’являється свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу серед документів в застосунку Дія та в Електронному кабінеті водія.

Важливо, що призначення належного користувача не означає передавання майнових прав. У особи, яку призначають належним користувачем є тільки підстави законно користуватись авто, мотоциклом або вантажівкою. Тобто, керувати транспортним засобом — можна, а продавати його замість власника — ні.

Онлайн послуга призначення належного користувача доступна тільки для фізичних осіб. Юридичним особам варто звертатись за отриманням послуги в будь-який зручний сервісний центр МВС.

Василь Душинський пояснює: за одним транспортним засобом може бути призначений лише один належний користувач. Таке призначення відбувається на певний термін — на який саме обирає власник транспортного засобу. Це може бути від одного дня і до кількох років. Скасувати призначення належного користувача завчасно, якщо виникла така потреба, тобто, до вичерпання терміну призначення, можна через Електронний кабінет водія або у сервісному центрі МВС.

Нагадуємо, що консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС регіону можна отримати за телефоном (0372) 54-93-77, або на фейсбук сторінці Сервісних центрів МВС в Чернівецькій області.

 

Прес-служба РСЦ ГСЦ МВС в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *