З перших вуст: міністр юстиції на Буковині

Офіційно

Міністр юстиції України Павло Петренко завітав із одноденним робочим візитом до Чернівецької області

Мета – участь у засіданні штабу протидії аграрному рейдерству. Крім того, він відвідав Чернівецьку гімназію №4, яку закінчив 20 років тому, адже це було 1 вересня, та взяв участь у «круглому столі» зі студентами юридичного факультету Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича. А ще зустрівся на прес-ланчі з журналістами краю, відповів на всі їхні запитання й відвідав call-центр системи безоплатної правової допомоги, де у режимі Skype-конференції консультував громадян із правових питань.

А тепер – про все більш детально.

 

«Дороги  в Чернівцях – жахіття!»

Саме  так охарактеризував нинішній стан інфраструктури свого рідного міста колишній чернівчанин, міністр юстиції Павло ПЕТРЕНКО, який востаннє у Чернівцях був рік тому.

– Я рік не був у Чернівцях, і мені боляче нині бачити, в якому стані перебуває інфраструктура міста. Я об’їздив усю Україну – й там, де не займаються політиканством, міста розквітають, навіть депресивні, яким далеко до Чернівців, – сказав, відповідаючи під час прес-ланчу на запитання журналістів, очільник міністерства юстиції. – Я можу це озвучити всім в обличчя. Адже міськрада має гроші й бюджет. До речі, вони в такому обсязі  (гроші  й бюджет – авт.), яких раніше не було. І при цьому чернівецькі дороги – просто жахіття! А блошині ринки повсюди? Такого не було й у 90-ті!

Хтось із журналістів запитав міністра, чи підтримує він перевибори нашої міськради.

– Якщо цей склад ради не справляється із покладеними на неї завданнями, треба з нею визначатися… – була відповідь.

 

Міністр про мільйонні премії

«Йдеться не про чиновників Мін’юсту, а про державних виконавців. І гроші, які вони отримали, були не з державного бюджету, а належні відсотки від повернених державі боргів», – наголосив Петренко. 

Інформація про те, що чиновники Мін’юсту отримали преміальні винагороди від 1 до 7 мільйонів гривень, облетіла всю Україну й нікого не залишила байдужим. Людей цікавило, що ж такого видатного могли зробити ці фахівці для людства чи бодай України, щоби їх так відзначили? Адже йдеться не про нобелівських лауреатів…

Про це зайшла мова й на прес-ланчі, і під час прес-конференції за підсумками візиту міністра до Чернівців.

Павло Петренко грамотно і переконливо розповів про зазначені суми: це виплата винагород державним виконавцям, закладених законодавчо.

За словами міністра, рівень виконання судових рішень в Україні раніше не перевищував 3-5%, тобто виконувалося лише кожне 20 рішення. За таких показників важко говорити про існування держави.

«Тож минулого року ми розпочали реформу системи виконання судових та інших рішень, яка передбачає фінансову мотивацію до виконання рішеннь суду. Виплата здійснюється виключно за рахунок недобросовісного боржника, який відмовляється добровільно платити свої борги. Це, – наголосив Петренко, – не преміальні й не зарплата, тому жодних додаткових коштів з бюджету держава виконавцям не сплачує», – заявив Міністр юстиції. І навів приклад. Російський «Газпром» заборгував Україні 170 млрд грн. Та стягнути цю суму з них не вдавалося, бо за час війни росіяни вивели усі свої активи. За цю справу взявся молодий державний виконавець, який провів потужний фінансовий моніторинг і за  ланцюжком вийшов на третіх осіб, у яких були приховані 90 млн грн. Ці кошти арештували й стягнули. До держбюджету пішло 88 млн грн, а винагорода держвиконавцю становила 2 млн грн. Він працював над цим цілий рік і продовжує справу далі».

За словами Петренка, запровадження мотиваційної системи дало можливість за 9 місяців більш ніж утричі збільшити частку виконаних судових рішень – від 5% до 18%. У Європі цей показник значно перевищує половину.

Півмільйона українських дітей не отримують аліментів понад 6 місяців

Та лише за останніх 7 місяців в Україні  виплачено понад 1,5 млрд грн заборгованості з аліментів. На Чернівці припало 9 млн грн за 6-ма тисячами виконавчих впровадженнях.

За словами Павла Петренка, значна кількість звернень – і тих, із якими сьогодні звернулися до нього громадяни, і які щодня обробляють спеціалісти  call-центру – стосуються питань несплати аліментів. Міністр наголосив, що в усій країні нині відкрито більше 2 млн виконавчих проваджень щодо несплати аліментів на користь понад 500 тисяч дітей.

– Я взяв це питання під особистий контроль. У кожному обласному управлінні юстиції працює спеціальна група, яка відстежує виконання таких проваджень. Лише за 7 місяців поточного року в усій Україні матерям виплачено понад 1,5 млрд грн заборгованих аліментів, – наголосив п. Петренко.

У рідній школі.

Що чекає на українців у стосунках з державою: приємні новини від очільника юстиції

* До 1 січня 2018 року буде автоматизований кабінет платника податків. Відтак на рівні районів, на глибоке переконання міністра, фіскальну службу варто було б ліквідувати. І п. Петренко навів переконливі аргументи, чому це треба зробити.

– В Україні 2 млн 700 тисяч підприємців, – сказав він. – Але з них тільки 1500 компаній формують 95% усіх доходів, що йдуть від бізнесу. Решта 2 698 500 фірм приносять  державі 5 відсотків.

Далі журналісти зробили висновки самотужки: недоцільно тримати цілу армію податківців задля того, щоби збільшити цей відсоток до 6-7-ми.

* Сплата здійснюватиметься на один казначейський рахунок.

* Невдовзі вся документація бізнесу перейде в електронний формат. І таким чином ми уникнемо людського чинника у стосунках влади з бізнесом.   

* Від 2018 році реєстрація місця проживання відбуватиметься онлайн.

* До кінця 2017 року закордонні біометричні паспорти, можливо, видаватимуться і в ЦНАПах. На думку міністра такий підрозділ має в них бути. До кінця нинішнього року МВС України отримає необхідну кількість комплексів устаткування для їхньої видачі.    

* Восени буде розширене коло людей, кому надаватимуть безкоштовну юридичну допомогу.

 

У нашому краї випадків рейдерського захоплення землі не було

Та, попри це, загалом в Україні таких подій не бракує. Понад півтисячі осіб звернулися цього року зі скаргами на рейдерські дії до Асоціації фермерів і землевласників. Тож у відповідь на це в областях були створені оперативні штаби з боротьби проти силового захоплення землі. Втім, причину аграрного рейдерства фермери вбачають у недосконалості законодавства. На їхню думку землю треба реєструвати за місцем її розташування, тобто якщо земельна ділянка у Сокирянському районі, то її треба там і реєструвати, а не на Кіцманщині чи Хотинщині, тим паче не на Сході чи Півдні України . На цьому наголошував Михайло ВОЄВІДКО, голова Асоціації фермерів Заставнівського району. Він говорив також про «чорних» нотаріусів і подвійну та навіть потрійну реєєстрацію – через те, що різні організації реєструють речове право оренди, і вимагав негайної зміни законодавства. Бо ж ситуація складається, як правило, так: одна людина засіяла поле, а потім прийшла з автоматами інша й зібрала врожай. Доки потерпілий подавав до суду – від його врожаю нічого не залишилося.

Про нездорову конкуренцію між великими агрохолдингами й середніми фермерами – а точніше, про  продажність сільських голів – говорив на засіданні штабу фермер із Заставнівщини Костянтин ГРИЦЮК. Одне слово, селян цікавило все і про все вони запитували міністра юстиції. Саме від нього вони дізналися, що до кінця вересня набере чинності правило, коли реєстратор не зможе оформити договір без довідки з Державного земельного кадастру*, та й договори реєструватимуться, як і пропонують селяни, в областях. Більше того, міністр повідомив, що коли, скажімо, хтось зацікавиться вашою землею й увійде в Кадастр, то ви, власник, отримаєте есемеску про втручання на мобільний телефон.

Підсумовуючи засідання штабу, очільник Мін’юсту наголосив: «Завдання антирейдерських штабів, які об’єднують силовиків, Мін’юст і представників аграрного бізнесу, – не лише врегулювання гострих конфліктів, а й інформування селян про їхні права під час укладення договорів оренди землі».

 

Державний земельний кадастр – єдина державна система земельно-кадастрових робіт, яка встановлює процедуру визнання факту виникнення чи припинення права власності на земельні ділянки і права користування ними та містить сукупність відомостей і документів про місце розташування та правовий режим цих ділянок, їх оцінку, класифікацію земель, кількісну та якісну характеристику, розподіл серед власників землі й землекористувачів.

 

Запам’ятайте цей номер телефону: 0-800- 213-103

«Це – перший контакт-центр системи безоплатної правової допомоги (БПД), який ми відкрили 2 роки тому, – зауважив Міністр юстиції П. Петренко . – Зателефонувавши на номер 0-800-213-103, можна отримати консультацію та первинну допомогу без необхідності відвідування центрів правової допомоги. Тут же можна отримати інформацію про те, де розташовані найближчий центр чи бюро безоплатної правової допомоги».

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Потрібні чіткі правила обігу землі

«Якщо зараз зняти мораторій на продаж землі, отримаємо дикий ринок, гірший за 90-ті – це моя позиція як людини»

Такою була відповідь Міністра юстиції Павла ПЕТРЕНКА на запитання буковинських фермерів про ймовірний продаж землі найближчим часом.

– Нам потрібно ще 1-2 роки, щоби повністю підготуватися до такого кроку, – сказав керівник Мін’юсту. – Ми вже втратили заводи й фабрики. Та коли економіку ще можна відродити, то земля продається навічно».

За словами міністра, перш ніж перейти до продажу землі, треба виконати 3 обов’язкові умови. Перша – провести інвентаризацію землі. Друга – встановити порядок формування її ціни. Третя – встановити чіткі вимоги щодо кількості землі, яку можна буде купити. Одне слово, потрібні чіткі правила обігу землі.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *