Великокучурівці обіцяють перекрити залізницю, якщо не відремонтують дорогу в селі

Влада пообіцяла  на  зборах села до кінця травня відремонтувати дорогу «Чернівці – Глибока». Обіцянку не виконала. Позавчора  мешканці Великого Кучурова викликали чиновників «на килим» і пригрозили перейти до радикальних дій.

Дорогу «Чернівці – Глибока» точніше буде назвати бездоріжжям. Та її частина, що тягнеться через Великий Кучурів, має назву «вулиця Головна». Коли переповзали автівкою через ями, подумала: а як же тоді виглядають вулиці не головні, а другорядні?

IMG_0560

Чиновники визнають, що кошти на ремонт двох найрозбитіших її ділянок передбачені, платіжки пішли в казначейство, але «провисівши» там місяць, так і не були проплачені. Тобто зараз вони анульовані і подаватимуться знов. У держави немає реальних грошей.

Таке пояснення не задовольнило мешканців найбільшого села району. Тут 9 тисяч населення, ще близько двох тисяч живуть у 700 дворах, які офіційно не здані в експлуатацію. Мало не на кожному подвір’ї – автомобіль, а ті, що його не мають, добираються до села маршруткою. Сільрада виходить з положення, як може. Купує списаний гравій, підсипає дорогу державного значення. Хоча це не вписується в рамки закону, але саме цього вимагає здоровий глузд.

IMG_0554

Сполучення села з райцентром неможливе, адже 15-кілометрова дорога туди геть убита. Тож за довідками в район селяни їздять через Чернівці, долаючи 35 км в один бік. Про це нагадали понад півсотні сільських активістів – представників з різних кутів Великого Кучурова – представникам районної влади, яка змушена була приїхати до людей.

 IMG_0572

Діалоги влади і людей:

Люди: – Ми ж не просимо, аби нам щось чуже дали – зробіть нам дорогу за наші гроші, за наші податки, які ми сплачуємо з кожного літра бензину! 20% з кожної суми, на яку ми заправляємо машину, – це податок на дороги. Де гроші? Купуємо бензин для  бензопил, і для косарок. Податок з цього бензину теж іде на дороги. А пили ж не їздять по дорогах і не розбивають їх!

Влада : Ці кошти не залишаються в селі чи в районі, вони йдуть в центр!

Люди: – Ви районне керівництво, ми звертаємося до вас, а не через голову. Якщо коштів нема – значить, їх «нагорі» зупиняють. Тож звертайтеся до області, а область – далі. Дзвоніть і пишіть їм до Києва і кажіть, що ми – дуже наглі морди і настроєні серйозно.

Влада: На передостанній сесії райради прийняли звернення до Кабміну.

Люди: У Красноїльську до свята виходу на полонину зробили дорогу від А до Я. То для гостей та іноземців можна? А ми – не люди?

Влада: Це презентація нашого району для гостей!

Люди: У Тисівцях на шматок дороги потрібен шутер і грейдер з каністрою бензину. Ви там давно їхали? То дайте інший грейдер, а не мотлох!

Влада: Там грейдер був! Грейдер не може усе вирівняти!

Люди: Біля цвинтаря так розбито, що в негоду неможливо людей в останню путь відправити!

Влада: Питання поки що відкрите…

Люди: Якість ремонту жахлива! Працюють по півгодини на день, решту часу сидять коло дороги, курять і в карти грають!

Влада: Підрядники в борг працюють, без зарплати сидять…

Люди: Дайте гравію! Якщо нема кар’єрів, чому КамАЗи постійно його нашою дорогою возять?

Влада: Нема кар’єрів…

Люди: А у нас зустрічне прохання: поправити дорогу.

Влада: Прохання від нас: коло себе поправити шанці.

Люди: Для чого ви нам ці цифри кидаєте? Стільки тисяч маєте, стільки… Ви зробіть.

Влада: Будемо думати…

Люди: А ви хоч раз казали, що коштів є достатньо?

Влада: Немає достатньо коштів…

Люди: То дорога буде зроблена? Точно?

Влада: Буде! Ну… хіба війна раптом почнеться…

 

Монологи владників:

Анатолій БАЯК, начальник філії «Сторожинецький автодор»: – Ми підрядна організація, працюємо, коли нам дають матеріали. От зараз уже тиждень могли би працювати, а стоїмо. Гроші по казначейству не проходять. Люди 4 місяці сидять без зарплати, без заробленого.

Микола ЄРИЧУК, сільський голова Великого Кучурова і Годилова: – Рішення зборів громади, що до кінця травня буде зроблена дорога, не виконане. Затвердженого  графіка не дотрималися. Проблема в бюджеті: казначейство нічого не пропускає. Спочатку нам виділили 1 млн. 200 тис., але дорога отримала статус державної, і гроші забрали.

Сергій ГЛЯДЧЕНКО, заступник голови РДА:  – Ми дотримуємося графіків. Не хочу нікого обманювати. Робимо що можемо. Питання щодо доріг відкрите. Будемо думати…

Консенсус

Зрештою, в результаті діалогів і монологів Великий Кучурів дав владі термін до 20 липня. Менш ніж за місяць влада має підрихтувати дорогу «Чернівці – Глибока» до кінця Тисівців, а також дорогу «Великий Кучурів – Сторожинець». За будь-яких умов після закінчення терміну селяни знову мають намір зустрітися з владою. Або  подякувати їй за роботу, або – виконати свою погрозу і перекрити залізничну колію перед потягом міжнародного сполучення «Москва – Софія». Кажуть, у ньому 18 вагонів, і в таку спеку пасажири будуть дуже незадоволені затримкою з вини буковинської влади.  Тож, як пообіцяв один з активістів, після 20 червня «або п’ємо пиво, або вас шляк трафить».

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “Великокучурівці обіцяють перекрити залізницю, якщо не відремонтують дорогу в селі”