У новий рік – з новими законами

Поки нема бюджету

Доведеться жити за постановою «Про заходи щодо організації бюджетного процесу у 2010 році». На підставі уточнених прогнозних макропоказників економічного та соціального розвитку Мінфіну доручено при підготовці проекту закону «Про державний бюджет України на 2010 р.» визначити доходи зведеного бюджету на рівні 328,3 млрд. грн, видатки – 360,9 млрд. грн.

■Розміри посадових окладів (тарифних ставок) працівників бюджетних установ визначаються від розміру посадового окладу працівника першого тарифного розряду, чинного у грудні 2009-го.

Мінімальна звичайна стипендія для учнів професійно-технічних закладів і студентів ВНЗ, учнів і студентів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, залишається такою ж, як у грудні 2009-го.

■Прожитковий мінімум для призначення допомог малозабезпеченим сім’ям і для визначення права на звільнення від плати за харчування дитини у державних і комунальних дитячих дошкільних закладах визначається згідно із законодавством. Розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям не може бути більшим за 75% прожиткового мінімуму для сім’ї.

■Внесено зміни до Закону «Про оплату праці», Кодексу законів про працю та Бюджетного у зв’язку із запровадженням погодинної зарплати. Мета – законодавче закріплення обов’язку роботодавця оплачувати найману працю не нижче мінімального рівня за кожну відпрацьовану годину. Конкретний розмір погодинної ставки має визначатися ВР з урахуванням індексації рівня доходів на кожен наступний рік у законі про державний бюджет. Поки бюджету немає, отже, погодинна ставка теж не визначена.

Для немічних і малозабезпечених

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань забезпечення житлом громадян» містить зміни до Житлового кодексу Української РСР, законів «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та «Про податок з доходів фізичних осіб». Передбачене право військовослужбовців, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, та членів їхніх сімей за бажанням отримувати грошову компенсацію замість житла.

Законом «Про внесення зміни до ст. 12 закону «Про лікарські засоби» внесено зміни, відповідно до яких на зовнішній упаковці лікарського засобу шрифтом Брайля визначатиметься назва лікарського засобу, доза діючої речовини та лікарська форма. Це допоможе людям з вадами зору самостійно прочитати інформацію про ліки.

Багатодітним сім’ям надається право на отримання у позачерговому порядку квартир, 50% знижку плати за користування житло-комунальними послугами, дітям – на безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів, проїзд транспортом загального користування, навчання у ВНЗ, батькам – додаткові відпустки та надбавку до пенсії. Це регламентується Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей».

Куди потрапить Буковина?

Закон «Про внесення змін до закону України «Про стимулювання розвитку регіонів» розширює групи територій, які визнаються депресивними, а також наділяє певні регіони таким статусом. Депресивними визнаються регіони, в яких протягом останніх 5 років показники валового продукту на одну особу є найнижчими, а також промислові райони, в яких протягом останніх 3 років середні показники рівня зареєстрованого безробіття та частка зайнятого в промисловості населення значно перевищують відповідні середні показники розвитку території цієї групи, а обсяг реалізованої промислової продукції на одну особу та рівень середньомісячної зарплати значно нижчі від середніх показників розвитку території цієї групи.

Депресивними визнаються сільські райони, в яких протягом 3 років щільність сільського населення, коефіцієнт природного приросту населення, рівень середньомісячної зарплати та обсяг реалізованої сільгосппродукції на одну особу значно нижчі від відповідних середніх показників розвитку територій такої групи, а частина зайнятих у сільському господарстві значно перевищує їх.

Депресивними визнаються міста республіканського і обласного підпорядкування, а також АР Крим, у яких такі показники також низькі протягом останніх 3 років.

Щоби ціни не стрибали

Набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів державного регулювання ринку сільськогосподарської продукції». Ним передбачено створення Державного інтервенційного фонду, який формується за рахунок фінансових інтервенцій і заставних закупівель і використовується для здійснення товарних інтервенцій з метою забезпечення цінової стабільності.

Простіше, у випадку виникнення дефіциту харчів, держава «викидатиме» на ринок товари, на які ажіотажно зростає попит. Об’єктами державного цінового регулювання, за цим законом, є: пшениця, зерносуміші пшениці та жита, кукурудза, ячмінь, жито, горох, гречка, просо, овес, соя, насіння соняшнику, ріпаку, льону, шишки хмелю, цукор-пісок (буряковий), борошно пшеничне і житнє, м’ясо та субпродукти забійних тварин та птиці, молоко сухе, масло вершкове, вовна, олія соняшникова, овочі та фрукти.

На кожний товар, який є об’єктом державного цінового регулювання, встановлюються мінімальні або максимальні інтервенційні ціни. Встановлюється також гранична торговельна надбавка (націнка) – 20% оптово-відпускної ціни виробника або митної вартості.

Передбачено, що мінімальна інтервенційна ціна окремого товару є єдиною на всій території України. Законом визначено, що Аграрний фонд може здійснювати закупівлю або продаж товарів, які не пов’язані з державним ціновим регулюванням, лише за рішенням Кабміну.

При цьому ціни закупівлі або продажу не повинні бути вищими/нижчими більш як на 20% інтервенційної ціни, встановленої на поточний маркетинговий період.

Справи грошові

■Зміни до закону «Про рекламу» забороняють у всіх друкованих ЗМІ, окрім спеціалізованих видань, рекламу тютюну, алкоголю, товарних знаків, під якими випускаються тютюнові вироби та алкогольні напої.

■Від 1 січня 2010-го НБУ вилучатиме з обігу банкноти 50, 100 та 200 грн зразка 1996 і 2001 років. Одночасно вилучатимуть 1-, 2-, 5-, 10- та 20-гривневі купюри, випущені до 2003-го. Старі гроші не втратять цінності. Вони будуть в обігу без обмеження терміну, доки їх не вилучать повністю.

■Закон «Про внесення зміни до ст. 3 декрету КМУ «Про державне мито» щодо державного мита за видачу свідоцтва про право на спадщину» встановлює ставку держмита за видачу свідоцтва про право на спадщину в розмірі 2 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

■Запроваджується також державне мито за реєстрацію випуску цінних паперів (крім облігацій державних та місцевих позик) у розмірі 0,1% номінальної вартості випуску цінних паперів, але не більше 5-кратного розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня поточного року; за реєстрацію деривативів – у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

…і земельні

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку набуття прав на землю» спрощує порядок отримання фізичними та юридичними особами права власності та користування на земельні ділянки із земель державної та комунальної власності. Розширюються також права землевласників і землекористувачів стосовно користування ділянками.

Закон визначає порядок погодження документації із землеустрою за принципом «єдиного вікна» шляхом створення при кожній РДА або в місті обласного значення комісії, до складу якої повинні ввійти представники всіх органів, уповноважених погоджувати таку документацію. Встановлюється 3-тижневий термін розгляду комісією поданої документації.

Комфорт для мігрантів

Набула чинності угода між Україною та ЄС про реадмісію. Згідно з цим документом, Україна та ЄС зобов’язуються приймати без зайвих формальностей власних громадян, які порушили режим перебування на території іншої договірної сторони, а також громадян третіх держав за умови пред’явлення доказів, передбачених цією угодою.

Країни ЄС повертатимуть до України нелегальних мігрантів, прибулих до ЄС через територію нашої країни, а Україна повинна самостійно переправляти мігрантів до країн, громадянами яких вони є.

ЧАЕС закриють?

Набув чинності закон «Про загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС і перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему». Затверджено програму виведення з експлуатації ЧАЕС.

Зокрема до 2013-го ядерне паливо мають вилучити і перевезти до сховища. Приблизно до 2022-го заплановано закрити і законсервувати реакторні установки. На останньому етапі – до 2065-го – мають демонтувати ядерні установки.

Нові податкові пільги

■Закон «Про внесення змін і доповнень до деяких законодавчих актів України щодо сприяння виробництву і використанню біологічних видів палива» від 1 січня 2010-го на 10 років звільняє від оподаткування прибуток виробників біопалива, отриманий від його продажу.

Законом визначено правові засади регулювання виробництва та споживання біологічних видів твердого, рідкого та газового палива в Україні.

Згідно ним, до альтернативних видів твердого палива належить: продукція та відходи сільського та лісового господарства і технологічно пов’язаних з ним галузей промисловості, а також гранули, брикети, деревне вугілля та вуглиста речовина, вироблені з цієї продукції та відходів, що використовуються як паливо; органічна частина промислових та побутових відходів, торф, а також гранули та брикети, вироблені з нього.

Передбачено також, що біологічні види палива, призначені для реалізації як товарна продукція, підлягають обов’язковій сертифікації відповідно до законодавства. Виробниками альтернативних видів палива вважаються суб’єкти господарювання всіх форм власності, що виготовляють тверде, рідке та газове паливо з нетрадиційних джерел і видів енергетичної сировини.

■Законом «Про газ (метан) вугільних родовищ» до 1 січня 2020 р. звільняється від оподаткування прибуток суб’єктів господарювання, отриманий від видобутку і використання метану. Закон визначає правові засади регулювання видобування і використання газу (метану) вугільних родовищ в Україні.

■Законом «Про внесення змін до деяких законів України з питань космічної діяльності» до 1 січня 2015-го відновлені певні податкові пільги для підприємств космічної галузі України. До 1 січня 2015-го не справлятиметься ввізне мито на товари, які, в межах ратифікованих ВР міжнародних договорів стосовно створення космічної техніки, імпортуються резидентами – суб’єктами космічної діяльності в Україну.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *