У Чернівцях запровадили мораторій на зростання тарифів Заборона діятиме до кінця року

Рішення про мораторій на підвищення цін на природний газ, електроенергію і тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, перевезення у міському громадському транспорті і здійснення поховань прийняла 12 серпня позачергова сесія Чернівецької міськради, повідомила прес-служба міськради.

Мораторій діятиме до 31 грудня нинішнього року. У рішенні встановлена також заборона від 1 вересня нинішнього року до 31 серпня 2017 року брати пеню з населення міста за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг. Сесія Чернівецької міськради визнала також неприпустимим введення нових тарифів від 1 жовтня 2016 року на централізоване опалення без одночасного перегляду розмірів мінімальної зарплати й пенсії.

Прийняте рішення звернутися до Кабміну стосовно підвищення не пізніше ніж від 1 жовтня 2016 року (до початку опалювального сезону) розміру мінімальної зарплати і мінімальної пенсії до рівня фактичного прожиткового мінімуму і до голови Верховної Ради – із вимогою невідкладного розгляду у вересні нинішнього року питання про соціальний захист громадян за умов тотального підвищення цін і тарифів.

Депутати міськради просять також нардепів, що представляють Чернівецьку область у ВР, підтримати законопроекти «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно збільшення мінімальної заробітної плати до рівня, який відповідає фактичному прожитковому мінімуму для працездатних осіб»  (№4900) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно порядку встановлення мінімальних гарантій у оплаті праці» (№4900-1).

Водночас міський голова Олексій КАСПРУК на понеділковому брифінгу висловив своє ставлення до мораторію: «Я переконаний, що це рішення є популістським. Я це рішення обговорював з представниками «Чернівцігаз» та ПАТ «Чернівціобленерго».  І «Чернівцігаз», і «Чернівціобленерго» і транспортними компаніями. Ціни на електроенергію встановлює енергоринок, а на газ – державна компанія НАК «Нафтогаз України». Зрозуміло, що вони керуються в своїй діяльності законами України, постановами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики. І з їхнього настрою я зрозумів, що це рішення депутатів буде просто проігнороване. Тож, на жаль, платіжки чернівчани отримають за новими тарифами. Тож закликаю чернівчан оформляти субсидії, хто має на це право. Наші служби відповідно підготувалися вже до збільшення прийому заяв».

Мер зазначив також, що мораторій призведе до погіршення ситуації на кількох комунальних підприємствах і першочергово на «Чернівціводоканал». Каспрук наголосив, що за їхніми підрахунками, близько 15 млн грн – це різниця у тарифах між тим, що виставлятиме Водоканал і тим, що буде виставляти йому Обленерго.
Вл. інф.

 

точка зору учасника процесу
Працювати – працюй, а на виживання – катма,

або Бідний – бо дурний, а дурний – бо бідний 

IMG_2647

Кілька думок громадського діяча Валерія ПИЛИПЯКА, заступника голови правління Антикорупційної  комісії ГО «Буковинський Майдан», який був присутній на сесії, щодо мораторію на підвищення житлово-комунальних тарифів  

Я вважаю, що прийняття мораторію – це наша перемога: дякую небайдужим депутатам. Адже плата за централізоване опалення і без того була непідйомною для населення. То що ж станеться, коли її ще раз піднімуть з 1 жовтня? Люди просто позбудуться свого житла! Хіба що влада ставить перед собою саме таку мету: тоді подібні рішення зрозумілі – олігархи багатітимуть, а пересічні громадяни зубожітимуть .

Водночас підняття розміру мінімальних пенсій та зарплат, без якого нібито не можна піднімати тарифи, у нинішніх умовах ні до чого доброго не приведе. Уряд просто увімкне машинку й надрукує папірці – саме папірці, а не гроші, бо останніми за нинішніх умов вони бути просто не можуть – держава живе за рахунок міжнародних позичок від МВФ, а урядовці нічого не роблять, щоби змінити ситуацію. Невідповідність же мінімальної заробітної плати рівню фактичного прожиткового  мінімуму для працездатних осіб – це настільки ганебна річ, про яку навіть говорити не хочеться. Як може так бути, щоби людина працювала, а її зарплата за цю роботу не забезпечувала б їй мінімум необхідного для виживання? Це нонсенс, достойний Книги рекордів Гінеса.

Крім того, Закон України «Про децентралізацію влади» покликаний перекласти всю відповідальність за життя регіонів на місцеву владу. Нехай тепер вона думає над тим, як викручуватися із ситуації, а то наша міськрада звикла тільки пінку з усього знімати, а відповідальності перед чернівчанами, тобто тими, хто їх обрав для плідної роботи на користь громаді – жодної.

Скажіть, чому Чернігів і досі платить за комуналку за старими цінами – там же не інша держава?!

Одне слово, нам усім треба об’єднатися – усім міськрадам – та змусити товстосумів, що нагорі, бодай трохи дбати за народ!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *