У Чернівцях прибиральниця платить більше за банкіра

* Транспортні перевезення у Чернівцях здійснюють 14 суб’єктів господарювання – юридичних осіб і 34 фізичні особи – приватні підприємця. З 14 юросіб торік лише 2 обрали загальну  систему оподаткування, а інші були платниками єдиного податку. Ці 14 підприємств сплатили  4067 тис. грн податків. Якщо не брати до уваги податок з доходів найманих працівників, сплачений Чернівецьким тролейбусним управлінням, решта 13 перевізників сплатили до бюджету… лише 383 тис. грн цього податку. Таким чином, середньомісячна зарплата одного працівника фірми-перевізника становила лише 770 грн, сплата податку за місяць з 1 особи – лише 115,6 грн. Перевізники-фізичні особи сплатили до місцевих бюджетів 198,2 тис. грн.

* На території міста працюють 55 банківських установ, які торік сплатили понад 14,9 млн. грн, у т.ч. 14  млн. грн – податок з доходів фізичних осіб. 4 банківські установи торік взагалі не  перерахували до бюджету податку з доходів найманих працівників, ще 4 не сплатили  комунального податку. Вже у І кварталі нинішнього року 3 банківські установи не сплатили до бюджету міста податок з доходів найманих працівників, а 5 – комунальний податок. На жаль, назви «бідних» банків не оприлюднюються. Загалом з 55 банківських установ, користуючись правом  вибору, лише 16 сплачують податок з доходів фізичних осіб до міського бюджету, а решта – за місцем розташування основного платника, тобто в інших містах.

* У супермаркетах міста господарську діяльність здійснюють 14 юросіб.  Торік вони сплатили до місцевих бюджетів 6 млн. грн. Шість з них сплачували податок з доходів фізичних осіб у мізерних сумах – від  300 грн до 18,7 тис. грн за рік, а троє взагалі не сплатили цього податку. В окремих супермаркетах середньомісячна зарплата також була мінімальною – 770 грн.

* Дозвіл на розміщення АЗС на території Чернівців мають 21 юридична і 1 фізична особи.  Вони сплатили  понад 3,1 млн. грн. Шість із цих  фірм сплачували торік податок з доходу фізичних осіб у мізерних розмірах – від  800 грн до 10 тис. грн, а ще 6 – не сплачували зовсім. Сума  утриманого за місяць податку коливалася  від 68 до 369 грн, а середньомісячна зарплата окремих працівників – лише 400 грн.

– Кого ми намагаємося обманути? Адже ніхто не повірить, що водій маршрутки, працівник банку, автозаправки чи супермаркету отримує 400-770 грн на місяць. Навіть прибиральниця державної установи сплачує податків до бюджету більше, ніж окремі чернівецькі бізнесмени. Я не підтримую практику, коли податківці  вживають жорсткі заходи до реалізаторів на Калинівському ринку, а закривають очі на те, що підприємці, які  здають в оренду десятки контейнерів та мають товару на мільйони, сплачують по 200 грн податку, – заявив  міський голова Микола Федорук, за дорученням якого проводилася перевірка. Яких заходів буде вжито за її результатами, не повідомляється.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “У Чернівцях прибиральниця платить більше за банкіра”