Малишевський з АТОвцями проти Тащука з онкодиспансером: а де ж інтереси пацієнтів?

Показова активність депутатської комісії облради з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їх родин нарешті отримала своє пояснення: депутати, які в ній активно (переважно скандально) працюють, роблять це не лише задля ідеї. Цими днями місцеві ЗМІ оприлюднили інформацію: на Буковині АТОвці вимагають призначити голову цієї комісії Ігоря Малишевського в.о. головного лікаря онкодиспансеру. Незадовго до цього ця посада стала вакантною – не без зусиль вищезгаданої комісії. Комісія «відкрила очі» на те, що і без неї всі знали: в онкодиспансері беруть гроші за лікування. Звісно, що за законом так бути не має, і з попереднім очільником комунальної установи облрада не продовжила контракт. На період до призначення нового керівника його обов’язки виконує заступник головного лікаря – Ілля Тащук. І ось «карти відкрилися» – на посаду (щонайменше – до проведення конкурсу) претендує той, хто доклався до звільнення попередника.

«Тільки чесний і прозорий конкурс на заміщення вакантної посади головного лікаря ОКУ «Чернівецький онкодиспансер» засвідчить те, що влада справді готова міняти, а не імітувати зміни в системі  охорони здоров’я. Забезпечити проведення такого конкурсу, результати якого будуть сприйняті громадою та не викликатимуть  сумнівів, спроможний Ігор Малишевський», – таку думку висловила учасниця АТО Тетяна Таран, яка нещодавно отримала статус учасника бойових дій. Громадські організації воїнів АТО, колишні воїни-афганці звернулися з  листом відповідного змісту до представників обласної влади. Тетяна Таран також вважає, що «Ігор Малишевський не словом, а ділом засвідчив свою здатність до рішучих  дій і якісних змін. Спочатку як лікар-хірург, упродовж року перебуваючи у зоні АТО, а відтак вже як голова постійної комісії Чернівецької обласної ради. Саме за його безпосередньої участі система охорони здоров’я на Буковині почала реально змінюватися, лікарі і їх пацієнти відверто заговорили про проблеми галузі, в тому числі про добровільно-примусові побори в лікарнях, які були запроваджені їх керівництвом. Комісія Малишевського не тільки констатувала проблеми, але й чимало з них вирішила, запропонувала конкретні шляхи їх розв’язання».

vimage1Тим часом колектив онкодиспансеру – іншої думки. На адресу голів облради, ОДА і директора Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА працівники медзакладу написали свого листа.

«Просимо повторно врахувати, що думка колективу не змінилася щодо підтримки Тащука Іллі Вікторовича, який є практикуючим лікарем-онкологом вищої кваліфікаційної категорії, хірургом, кандидатом медичних наук, має спеціалізацію з організації охорони здоров’я  з досвідом роботи на керівній посаді». Окрім дифірамбів у бік свого тимчасового керівника, колектив висловлюється і щодо кандидатури пана Ігоря Малишевського: «На нашу думку, подання заяви на виконуючого обов’язки головного лікаря ЧОКОД голови комісії Чернівецької обласної ради з питань охорони здоров’я, праці, соціального захисту населення та підтримки учасників АТО і членів їх родин є лобіюванням власних інтересів: залучена громадськість не може професійно вирішувати питання онкологічної сфери».

То хто очолить онкодиспансер? Як керуватиме ним Ігор Малишевський, який, на думку колективу, «лобіює власні інтереси»? Чи як долатиме проблеми в медичній галузі Ілля Тащук «за нинішньої ситуації, що склалася в диспансері,  коли закладом заправляють цілі сімейні клани» (як вважають АТОвці)? На ці питання мають дати відповідь депутати облради. Під взаємопоборюючим тиском АТОвців і колективу онкодиспансеру.

Але де ж тут інтереси пацієнтів?!

 

 Від редакці:

Донедавна вищезазначена депутатська комісія складалася з трьох осіб. Один з її членів – Валентин Пріску – як уже повідомлялося, після початку своєї каденції наразі очолив КП «Обласна стоматологічна поліклініка». Голова комісії Ігор Малишевський претендує на посаду головного лікаря онкодиспансеру. Що захоче очолити третя членкиня команди – Ольга Кобевко – згодом дізнаємося. Адже немає нічого таємного, що не стало б явним.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *