Конфлікти й здоров’я сім’ї

Діалог:

– Подруго! Що з тобою сьогодні коїться? Бува, не захворіла? На тобі лиця нема…

– Та вчора з благовірним посварилися. Такого наговорили одне одному – аж страх бере. Не спала цілу ніч, плакала. Як я сьогодні відпрацюю – не знаю… 

Неодноразово ми чуємо та спостерігаємо подібне. А чому таке трапляється?

Ще Гіппократ казав: «Слово – страшна зброя! Рана від нього буває глибшою за рану від меча». Ми про це забуваємо, як і ще про одне: щоби нанести рану словом, потрібно кілька хвилин, а щоби залікувати її, – кілька років.

Спеціалісти з Університету Огайо довели, що конфлікти поміж подружжям не тільки псують клімат у сім’ї, але й згубно відбиваються на їхньому здоров’ї.

Для проведення досліджень науковці запросили 100 сімейних пар, які прожили разом понад 10 років. З’ясувалося, що через проблеми в сім’ї обоє з подружжя отримують дуже сильний стрес, який характеризується збільшенням вироблення гормону стресу – кортизолу. Небезпека цього гормону полягає в тому, що він пригнічує природні захисні механізми організму. До того ж, потужність викиду кортизолу призводить до загострення відчуття голоду, пов’язаного зі збільшенням рівня глюкози та інсуліну в крові, а також зі зростанням кров’яного тиску, рівня тригліцеридів і холестерину.

Дослідники виявили також, що в подружжів, які постійно зчиняють скандали, на 22% зменшується кількість Т-клітин, які забезпечують опірність людського організму різним видам інфекції.

Загалом, учені акцентують увагу на тому, що в людини, яка постійно перебуває в стані стресу, можуть виникнути такі хвороби, як рак, гіпертонія, інфаркт, алергії, безпліддя та багато інших.

Отже, для збереження здоров’я подружжю слід учитися вирішувати свої проблеми мирним шляхом, без криків та істерик. Бо гармонійна сім’я – це й міцне здоров’я!

Ще Гіппократ казав: «Слово – страшна зброя! Рана від нього буває глибшою за рану від меча».

Гавріїл Шурпін, народний цілитель, член ученої ради Української академії цілительства, біоенергоінформтерапевт

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *