Централізоване водопостачання на Буковині під загрозою

Запасів гідрохлориту на КП «Чернівціводоканал»  вистачить на два тижні, повідомили на комунальному підприємстві.

19 червня на Дніпропетровщині зупинився хімзавод АТ «Дніпроазот» у Кам’янському, що спричинило складнощі зі знезараженням питної води на водопровідно-каналізаційних підприємствах України. На окремих підприємствах галузі хлору залишилося на термін  від 7 до 20 діб.

Про ситуацію, що склалася, Асоціація «Укрводоканалекологія» терміново повідомила Уряд і РНБО. Через 4 дні провели виїзне засідання  у Дніпропетровській ОДА, де начебто досягли домовленостей з «Дніпроазотом» щодо відновлення виробництва хлору. Та завод досі не запрацював. 5 липня про цю ситуацію йшлося на засіданні міжфракційного об’єднання народних депутатів «Питна вода». Провели спільну нараду представників водоканалів, постачальників дезінфектантів, представників постачальників обладнання для альтернативних методів знезаражування. В Україні є компанія, яка намагається організувати великі поставки хлору в контейнерах автомобільним транспортом, але оформлення дозвільних документів та інших процедур зайняло вже понад рік часу. Окрім того, таких спеціалізованих контейнерів в Україні замало.

Поставки хлору в залізничних цистернах з Європи (Румунія) проблематичні: європейські цистерни не можуть міняти колісну базу, а також повинні бути сертифікованими на території Україні. В цистернах хлор отримують Київ, Харків, Кривий Ріг, Маріуполь тощо. Українська асоціація підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія» направила лист до Державної служби експортного контролю України для забезпечення своєчасного оформлення та видачі дозволів на імпорт рідкого хлору до України. Питання учора розглядали також на засіданні Кабміну.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *