Різко похолодало, або Як Чернівці готуються до опалювального сезону

 

Про стан підготовки до опалювального сезону, дебіторську та кредиторську заборгованість «Чернівцітеплокомуненерго», а також про можливу ціну на газ, яку пропонує «Нафтогаз-трейдінг», і про співпрацю з ЄБРР (Європейським банком реконструкції та розвитку) щодо модернізації тепломереж розповіли під час пресконференції  Василь Зазуляк, заступник міського голови, та Ігор Ніколенко, директор МКП «Теплокомуненерго».

За словами спікерів заходу, загальна технологічна готовність до опалювального сезону станом на третю декаду вересня становить 86%. Усі планово-профілактичні ремонті роботи на котельнях завершені. Власним коштом підприємство замінило 10 котлів, які були в критичному стані, попри те, що їхня заміна не була передбачена взагалі. На це витратили 1,6 млн грн. Крім того, власними силами замінили ще 1198 метрів теплотрас. Але залишаються ще роботи із заміни теплових мереж на трьох локаціях: на вул. Максимовича, перехресті Головна-Південно-Кільцева та вул. Комарова. На цих об’єктах роботи веде підрядник за проєктом ЄБРР. І він обіцяє найближчими днями їх завершити. Відтак «Чернівцітеплокомуненерго» перейде до заповнення води в системі та гідровипробувань.

Спікери зробили реверанс у бік управителів будинків ОСББ та ЖБК, які підготували, за їхніми словами, внутрішньобудинкові мережі до чергового сезону. Бо, як відомо, КП «Теплокомуненерго» відповідає за котельні й теплотраси, що ведуть до будинків, а за стан мереж усередині будинку відповідають керівники управлінських компаній, ОСББ та ЖБК. Але, на жаль, не так усе й гаразд.

Як розповів директор Теплокомуненерго, їхні представники оглянули 300 з 597 будинків. І за результатами перевірок сформували 300 приписів із переліком заходів, які необхідно виконати. Найбільш розповсюдженими недоліками є недостатня кількість контрольно-вимірювальних приладів; несправна запірна арматура; відсутність ізоляції трубопроводів; неналежний санітарний стан підвальних приміщень, а також потреба в заміні  грязьовиків (фільтрів) на вводі в будинок або ж і загалом їхня відсутність.

Комунальники переконані, що у будинках чернівчан цього року потеплішає, бо нині підрядник, який виграв євротендер, уже замінив 2870 метрів труб. Щоправда, залишилося ще 1320 метрів. Отож ЄБРР спільно з КП «Чернівцітеплокомуненерго» та підрядником вирішили продовжити роботи у 2022-му році. Бо кошти в сумі 20,2 млн грн, які передбачалися на заміну мереж (співфінансування міською радою цього проєкту), до опалювального сезону фізично не були б використані. Відтак прийняли рішення про спрямування цієї суми на погашення боргів за розподіл газу. В бюджеті 2022-го року сума на співфінансування для завершення робіт обов’язково буде закладена, пообіцяли спікери.

 

Газ – ахілесова п’ята теплопостачання

Чому? Бо газ – це головна складова тарифу на теплопостачання. І в попередньому тарифі він був закладений на рівні 4 грн. за куб без ПДВ, доставки та розподілу. При такому тарифі сума дотацій з міського бюджету складала б від 200 до 300 млн. грн. (для покриття різниці в тарифі). Підняття тарифу – це вимушений крок. Якби в попередні роки поступово піднімали тариф, як в інших містах, не було б такого різкого стрибка, зауважили спікери.

Хоча з цим їхнім твердженням важко погодитися. Причина зростання тарифів на газ в іншому.

 

Довідково: ПАТ «Укрнафта» виробляє 86% нафти в державі. Понад половину акцій належить державі, 42% – структурам Ігоря Коломойського. Попри такий розподіл між акціонерами, упродовж багатьох років компанію фактично очолювали керівники, лояльні до олігарха. Відтак надра, які за Конституцією належать народові, де факто досі обслуговують і працюють винятково на олігарха Коломойського.

    Це  інформація читачеві для роздумів. Додамо лише, що саме це спричинило звернення міських голів Миколаєва, Кропивницького та Маріуполя до центральної влади з проханням-вимогою вжити низку заходів для недопущення зриву опалювального сезону в їхніх містах. Для цього вони запропонували переглянути договори з постачальниками газу, розблокувати рахунки та врахувати потреби лікарень і шкіл.

Та повернімося до «Чернівцітеплокомуненерго», яке активно працює з боржниками і чиї рахунки поки що, слава Богу, не заблоковані. Підприємство погашає борги з тих надходжень, які є, але їх не вистачає, підкреслив головний теплоенергетик. «Мешканці, які отримують тепло від нас, за 4 місяці сплатили боргів на суму близько 40 млн грн. Отже, борг скоротився від 90,9 млн грн до 50,5 млн грн», – повідомив Ігор Ніколенко і закликав усіх боржників не затягувати з проплатами за минулий опалювальний  період. Бо кредиторська заборгованість перед Нафтогазом за спожитий природний газ на 1 травня 2021-го становила  250 млн грн, а станом на сьогодні –  229 млн грн.

Крім того, АТ «Чернівцігаз» щомісяця нараховує Теплокомуненерго за розподіл газу суму в 6,4 млн. грн. «На сьогодні наша заборгованість перед АТ «Чернівцігаз» становить 35 млн грн., тоді як ще на 1 травня борг складав 17,5 млн грн», – наголосив п. Ніколенко.

Спікер зауважив, що наразі «Нафтогаз-Трейдинг» пропонує ціну на газ за цей опалювальний сезон на рівні 7 грн. 42 коп. за куб. Але, ця ціна буде встановлюватися тільки на обсяг середнього споживання за місяць. Середній обсяг розраховувався за 3 попередні роки, коли зими були теплими і споживання газу було мінімальним. Якщо КП «Теплокомуненерго» перевищить споживання газу, скажімо, через погоду і збільшить обсяги використання блакитного палива, то ціну нарахують ринкову. Для прикладу, на нинішній жовтень ціна за куб встановлена на рівні 31 грн!

Чи є вихід? Хіба що молитися, щоби нинішня зима не була холодною…

«Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *