Дев’ять із 45-ти чернівецьких шкіл завтра не відчиняться…

 

 

Ця статистика – з Інформаційної панелі COVID-19, що на сайті Чернівецької облдержадміністрації. Там є повна інформація про те, як працюватимуть у зональних умовах усі школи Буковини.

У Чернівцях загальний відсоток вакцинованих працівників шкіл становить 77,5%, а педагогічних працівників – 83,4%, зазначено на сайті управління освіти Чернівецької міської ради. Під час сьогоднішньої онлайн-наради директорів шкіл Чернівців було озвучено, що 27 освітніх закладів подолали 80-відсотковий бар’єр вакцинованості колективу, ще 13 – мають понад 70% вакцинованих працівників і 10 закладів з відсотком щеплених, який не перевищує 70.

Нагадаємо, що голова Чернівецької облдержадміністрації Сергій Осачук зробив таку заяву: «…найкраща форма навчання – це очна. Діти, учні, студенти повинні ходити до садочка, до школи, до університету. Хочу наголосити, що цієї осені не буде дозволено викладання онлайн. Жодного дистанційного освітнього процесу не буде. Якщо немає 80% вакцинованих вчителів, школа закриватиметься на карантин, а діти будуть змушені сидіти вдома». Йшлося також про те, що навчальні заклади, де вакциновано понад 80% колективу, працюватимуть і в «червоній» зоні.

Голова ОДА закликав батьківські комітети допомагати переконувати вчителів, викладачів і вихователів у необхідності вакцинуватися.

І хоча перше обурення після такого відеозвернення Осачука вже минуло, та певний післясмак залишився: де, мовляв, свобода вибору? – подейкували гарячі голови… А тепер хотілось би поцікавитись: чи з великою радістю залишалися у ковідних відділеннях лікарі та інший медперсонал? Напевне знаю, що дехто з них, попри клятву Гіппократа, навіть тікав. Але більшість виконала і продовжує виконувати свій обов’язок, як це роблять солдати на фронті, які нині захищають нас. Кожна професія має свої плюси й мінуси, а також свої ризики. Тепер прийшла черга вчителів, бо дистанційка – це, вибачайте на слові, порнографія, а не освіта.

Утім, варто зауважити, що стан справ у нашій області далеко не найгірший. Із 358 шкіл Буковини у 265-ти вже вакцинувалися понад 80% працівників. А 27 шкіл мають 100-відсотковий показник вакцинації. Про це повідомила Людвига Цуркан, директорка департаменту освіти та науки облдержадміністрації. Тоді як, приміром, 85% закладів освіти Львівської області завтра, в четвер, призупинять роботу, а на Київщині не відчиниться половина шкіл. Та навряд чи це втішить батьків буковинських школяриків, які завтра, 23 вересня, залишаться вдома…

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *