Новий рік – без подарунків

У бюджеті Фонду соцстраху на них не передбачено коштів, тож надія хіба що на профспілки, роботодавців або на власні кишені. Тим часом податківці бажають працедавцям «солодких новорічних свят без гіркого присмаку штрафних санкцій».

Для дітей Новий рік асоціюється з подарунками. Нема подарунків – емоційно нема Нового року. А солодощів, які зазвичай надавалися за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, цього року не буде. Інформацію підтвердила начальник відділу соціальних послуг Чернівецького облвідділення Фонду соцстрахування з тимчасової втрати працездатності Алла Тоненька.

ЗУ «Про запобігання фінансової катастрофи та створення умов для економічного зростання в Україні» від 1 травня поточного року змінені пропорції розподілу внеску на загальнообов’язкове державне соцстрахування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. Криза… Тож очікуване значне зменшення надходжень до бюджету Фонду справдилося. Правлінням Фонду 30 травня 2014 р. затверджені зміни до кошторисів програм відділень Фонду, відповідно до яких кошти на придбання дитячих новорічних подарунків у 2014 році не передбачені.

Тим часом ДПІ у м. Чернівцях нагадала, що при визначені податку на доходи фізичних осіб від вартості отриманих дитячих новорічних подарунків слід керуватися нормами Податкового кодексу України. Такі розбіжності в інформації про подарунки (як оподатковувати те, чого не буде?) ми попросили прокоментувати фахівців з ДПІ.

Як повідомила начальник інформаційно-комунікаційного відділу ДПІ у м. Чернівцях Наталія БАЛЬОН, у повідомленні ДПІ не йдеться про подарунки Фонду соціального страхування, їх справді не буде. Це стосується тих подарунків (солодощів, квитків у театри, іграшок тощо), які купуються за рахунок профспілкової організації, чи, якщо профспілки на підприємстві немає, за кошти самого працедавця.

Як правило, раніше до Новорічних свят діти отримували і профспілкові, і соцстрахівські подарунки, – зазначила Наталія Бальон. – Цього року щедрість подарунків працедавця повинна бути подвійною, адже малеча чекає свята на Новий рік – попри все.

Отже, інформаційно-комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях пояснив, що згідно з п.п. 165.1.39 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не враховується вартість подарунків, отриманих у не грошовій формі, якщо вона не перевищує 50% однієї мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року. У 2014 році ця сума становить 609 грн. на місяць. Якщо вартість подарунку перевищує цю суму, то він оподатковується за ставкою 15% або 17%. Прес-реліз податківців завершується багатозначною фразою: «Державна податкова інспекція у м. Чернівцях бажає усім солодких новорічних свят без гіркого присмаку штрафних санкцій!» З таким настроєм важко уявити, чи буде святковим Новий рік хоч у дорослих, якщо він втрачений у дітей.

Маріанна АНТОНЮК, “Версії”

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *