Тамара БОРОВИК: Борги за газ – це не помилка, а шахрайство Кабміну, або Про те, як  Уряд викачує гроші з малозабезпечених

Прочитавши  статтю «Помилився Кабмін – платить споживач», вирішила дещо уточнити. По-перше, Кабмін жодним чином не помилився. Кабмін для себе все робить правильно. Повторюю – для себе.

Фактично ж справа ось у чому. Після підвищення тарифів за газ від 1 квітня 2015 року (згадайте – був тариф 1,82  грн/куб, стало 7,188 грн/куб) Кабмін гучно, на всю країну повідомив, що малозабезпечені громадяни не відчують цього підвищення, оскільки будуть отримувати субсидію. І запровадили норми споживання газу – 1200 кубів на опалювальний період, що дуже обмежує громадян. Відтак, субсидія покривала витрату газу за нормою, а за все, що більше, мав платити споживач. Громадяни, підрахувавши свої куби, проковтнули цю наживку.

Фактично, що таке субсидія? Це перекачування державних грошей у приватні кишені під виглядом допомоги малозабезпеченим громадянам. Крім того, нам постійно «втюхували», що підвищення цін – це вимога МВФ. Але ж це звичайнісінька вигадка й переведення стрілок із себе на когось. Та громадяни і це проковтнули, не замислюючись. «Наша хата скраю!

Усі роки ми жили за рахунок кредитів. І ніхто не замислювався над тим, що треба щомісячно платити відсотки по цих кредитах. А в кінці терміну – гасити сам кредит. Але й  тут наша хата скраю!

Що відбувається нині?  МВФ після корупційних скандалів виділяє гроші не так охоче. І – тільки на погашення поточних відсотків, збільшуючи тим самим тіло кредиту. Кілька мільярдів кредиту обіцяв Китай в обмін на наші землі та залишки лісів. Однак щось не заладилося. А у населення знов хата скраю!

Бюджет нині порожній. Тому Кабмін придумав чергову аферу, а не помилку, як зазначено в назві статті. Заднім числом Кабмін скасовує субсидійну норму споживання від 1200 кубів до 900 кубів (цифри приблизні, але не в них суть).   І вийшло, що громадяни 2015-2016- 2017  року спожили газу більше, ніж за нинішньою нормою, тож повинні доплатити різницю. Причому платити не за ціною, яка існувала в  роки отримання субсидії, а за нинішніми захмарними цінами! Іншими словами, Кабмін вдався до викачування грошей з малозабезпечених, оскільки саме ця категорія споживачів отримувала субсидії.  Адміністративні суди визнали незаконними дії Кабміну. Однак у Міськгазів існують відчутні важелі впливу: «Не заплатиш – відріжемо газ!»  І сидить, до прикладу, в Чернівцях якась Ольга на телефоні 0372 93 18 04, яка щоденно дзвонить споживачам з погрозами про відключення газу. А «Чернівцігаз»  поширює фейк, що при зверненні до суду доведеться заплатити величезне мито. Це, так би мовити, додаткове залякування. В НКРЕКП заявляють, що прокуратурою та правоохоронними органами все «схоплено», тож звертатися туди не варто.  Тож старенькі пенсіонери покірно-боязко йдуть і платять, проливаючи гіркі сльози.

От мені і подумалося: а може нам покірну боязкість відкинути й почати об’єднуватися та захищатися від свавілля бандитів? Якщо у вас у тролейбусі вкрали гаманець зі 100 гривнями, ви ж захищаєтесь?  А тут з ваших гаманців крадуть – і крадуть безмежно.  Чому ви сприймаєте це покірно?

Громадська правозахисна організація «На грані» пропонує  об’єднуватися. Мій телефон – 050-084-53-92. Разом ми – сила. А поодинці нас ламають. Думайте!!

Тамара БОРОВИК, голова правозахисної ГО «На грані»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *