Темпи виробництва біометричних паспортів зросли вдвічі. Чому не зникають черги?

На початку року в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі прогнозували, що до квітня черги по біометричні паспорти зменшаться. На той час у таких чергах було 775 тисяч осіб. А на кінець березня на персоналізацію закордонних паспортів громадян України чекало близько 675 тисяч документів, пише газета “Експрес”.  

Аби громадянам України не доводилося місяцями чекати на паспорт, торік закупили спеціальне обладнання лазерної й електронної персоналізації документів формату ID-1 вартістю 1,7 мільйона євро. Та досі не бачимо результатів від такого дорогого придбання.   Людям, які подають документи на паспорт, далі кажуть, що чекати його доведеться щонайменше три місяці. Якщо паспорт терміновий — то 3 — 4 тижні. Із онлайн-реєстрацією на електронну чергу теж виникають проблеми. 

Хто ж винен у тому, що дотепер не налагоджено роботу із видачі біометричних паспортів? У Державній міграційній службі стверджують, що це залежить не лише від них. Мовляв, роблять усе, що можуть. На сайті міграційної служби навіть запровадили нову форму звернення, якою можуть скористатися ті, хто не отримали своєчасно закордонний паспорт “через технічну неспроможність виробника персоналізувати закордонні паспорти в умовах підвищеного попиту”.

Якщо термін видачі документа закінчився і паспорт не персоналізовано на Поліграфкомбінаті “Україна”, міграційна служба буде звертатися до підприємства-виробника. Керівництво Поліграфкомбінату “Україна” теж запевняє, що робить все можливе, аби громадяни вчасно отримували біометричні паспорти:

– Виробничі потужності Державного центру персоналізації документів Поліграфкомбінату “Україна” завантажені в  повному обсязі. Працівники Держцентру працюють у тризмінному режимі без вихідних сім днів на тиждень, —розповідає Юрій Оніщенко, директор ДП “Поліграфічний комбінат “Україна” з виготовлення цінних паперів”. — Поліграфкомбінат “Україна” 18 січня ввів в експлуатацію додаткове обладнання для персоналізації паспортів. Тож його використовують уже понад 70 днів. Після введення нового обладнання в експлуатацію виробничі потужності Поліграфкомбінату “Україна” дають змогу персоналізувати 20 тисяч бланків паспортів щодоби. Це вдвічі більше, ніж раніше”.   

Висновок один: або всі українці хочуть чимдуж дременути за кордон, або держустанови не справляються. Утім, скоро настане ще й сезон відпусток, а отже, є йомвірність того, що черги ще зростуть.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *