Судмедексперти 12 країн світу переймали досвід українських колег у Чернівцях

 

 

Наприкінці червня Буковину сколихнула кримінальна звістка: на околиці Чернівців у новенькій валізі знайшли тільце мертвої дитини. Оскільки винуватців трагедії досі не знайшли, подія поступово обростала думками й чутками – як у ЗМІ, так і в соцмережах. І для погашення деяких з цих чуток варто згадати про експертні висновки начальника Чернівецького обласного бюро судмедекспертизи, завкафедрою судової медицини та медичного правознавства БДМУ, доктора медичних наук, професора Віктора БАЧИНСЬКОГО. Віктор Теодосович заперечив ознаки насильницької смерті дитини й припустив, що хлопчик важко хворів на бронхіальну астму, про що свідчив стан його легенів при розтині… Звісно, хто й чому кинув мертвого хлопчика на околиці, відповість слідство, але частину кримінальної загадки вже розгадано.

 

Історія прийшлася саме до теми перед початком Міжнародного судово-медичного конгресу. Проведення конгресу саме в Чернівцях є свідченням високого авторитету профільної служби області не лише в Україні, але й у Європі та світі. Лідерство ж обласного бюро судмедекспертизи не народилося на порожньому місці. Судмедбюро рухається в цьому напрямку вже понад 3 чверті століття, від заснування 1944 року, а надто від моменту, коли 1986 року бюро очолив 33-річний на той момент (і наймолодший серед керівників судмедекспертизи в тодішньому СРСР) Віктор Бачинський. Згодом активна новаторська діяльність його працівників та чимала кількість унікальних наукових розробок  стали людським і науковим потенціалом  очолюваної тим же Бачинським кафедри судової медицини та медичного правознавства БДМУ, яка працює на базі бюро.

 

Судмедекспертів Буковини знають навіть у далекій Австралії, а їхні розробки охоче впроваджує Китай.
У складі кафедри працюють три професори, відомі в Україні й далеко за її межами значними науковими доробками та дослідженнями. Фахівці кафедри лідирують і в роботі з системою Scopus – універсальною бібліографічною та референтною базою даних з відстеженням цитованості статей, оприлюднених у наукових виданнях.
Серед найбільш важливих розробок судмедекспертів області – нова методика визначення давності настання смерті. Якщо раніше її можна було визначити в межах шести годин, то завдяки застосуванню лазерної поляріметрії, фахівці обласного бюро можуть визначати давність настання смерті за період у майже 9 діб і з точністю до години.
А ще судмедексперти області першими в Україні  знайшли вихід з пастки сумнозвісних «поправок Лозового», за якими дозвіл на судмедекспертизу кожного тіла померлого має надавати суд. Віктор Теодосович тоді одразу прорахував, на який колапс обернеться ця новація, і навіть виступив у ЗМІ,зокрема й у «Версіях». Та оскільки Верховна Рада більше не цікавилася цим питанням, мотивуючи це значною кількістю хибних і відверто фальсифікованих висновків про смерть, у Чернівецькому бюро судмедекспертизи і далі продовжують робити розтини після надходження тіл, оформлюючи їх спеціальним актом, а після надання ухвали суду переоформлюють відповідні документи. Відтак це стало вже справою не просто науково-кримінальною, але людською, етико-моральною.

Безумовно, активна наукова робота та цікаві сучасні практичні розробки буковинських фахівців судмедекспертизи не залишають байдужими іноземних колег. Судмедекспертів Буковини знають навіть у далекій Австралії, а їхні розробки охоче впроваджує Китай.

Відтак цьогорічний Міжнародний судово-медичний конгрес закономірно проводився саме в Чернівцях. У форумі взяли участь представники судмедекспертизи щонайменше 12 країн світу – зокрема, з Австралії, Німеччини, Швейцарії, Чехії, Білорусії, Румунії тощо.

Дмитро ЦАРЕНКО, «Версії» 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *