Самолікування українців: безвідповідальність чи гірка безвихідь?

Чи замислювалися ви колись, чому в нас так популярні так звані оздоровчі сторінки в Інтернеті та друкованих ЗМІ на кшталт «Природної аптеки», «Рецептів здоров’я» тощо?..

На думку президента Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктора Сердюка, українці змушені масово займатися самостійним лікуванням здоров’я через недоступність якісної медицини та корупції в галузі.

«Скільки реально людей займається самолікуванням, ніхто не рахував і це нікому не цікаво. Вважаю, що у нас мало не 100% українців займаються самолікуванням: 9 із 10 пацієнтів. Їм, зокрема, не компенсують кошти на лікування, хоча в усіх країнах давно вже існує така практика. У Польщі навіть прийняли закон, що після 70 років в аптеці можна отримати будь-які ліки безкоштовно», – сказав експерт і зазначив, що будь-які заяви МОЗ не базуються на жодному реальному дослідженні.

За даними Мінздоров’я майже 70% українців займаються самолікуванням через брак коштів.

Нинішня система охорони здоров’я України призвела до того, що самолікуванням через брак коштів займаються майже 70% українців. Про це в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун написала на своїй сторінці у Facebook: «Безкоштовна медицина в Україні – це багаторічна брехня, адже в лікарнях платять усі. І дорого. Кожному другому українцю не під силу оплатити вартість «безкоштовного» лікування, тож він відмовляється від нього або відкладає на потім. Як результат  – понад дві третини українців займаються самолікуванням через брак коштів», – написала Супрун. Вона нагадала, що зараз на розгляді Верховної Ради знаходяться законопроекти №6327 та №6604, які передбачають зміну фінансування системи охорони здоров’я та створення гарантій медичного обслуговування населення. Зокрема, передбачається оплата державою медичних послуг, наданих кожному конкретному пацієнту. На 100% будуть оплачуватися з бюджету надання первинної, екстреної, паліативної допомоги. Спеціалізована та високоспеціалізована допомога покриватимуться в рамках програми медичних гарантій.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *