Субсидії: і знову – по-новому

Кабінет міністрів укотре переглянув програму субсидій. Як стверджують у Кабміні, постановою №609 від 18  серпня 2017 року вдосконалили процес надання житлових субсидій населенню.

 

Врахують лише півроку

Зменшено період, за який враховуються доходи домогосподарств. Якщо раніше враховували середній дохід на одного члена родини за минулий календарний рік, тепер враховуватимуть дише останні два квартали: це пов’язане зі зростанням мінімальної зарплати від січня нинішнього року. До того ж, у зворотній ситуації, якщо українець у минулому році працював, а нинішнього – втратив роботу, враховувати його дохід за увесь календарний рік несправедливо, вважають у Мінсоцполітики.

При нарахуванні субсидії врахують:

на майбутній опалювальний сезон – доходи від січня до червня (включно) 2017-го;

на неопалювальний сезон 2018-го – доходи від липня до грудня (включно) 2-17-го.

Субсидія лише одна

Українцям заборонили мати субсидію і за місцем реєстрації, і за місцем фактичного проживання. Яку з субсидій просити – обирайте самі.

Маєш 340 грн боргу – за субсидією не ходи

Нинішнього року без субсидій залишили сім’ї, які накопичили борги за комунальні послуги щонайменше за 2 місяці. Надалі субсидія не призначатиметься за наявності заборгованості, загальна сума якої перевищуватиме 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 грн). Хоча, хто піде у прохачі, коли має чим заплатити 340 грн?

Новини для ОСББ та житлових кооперативів

Врегульовані питання розрахунку невикористаних сум субсидій для об’єднань співвласників багатоквартирного будинку та житлово-будівельними кооперативами. Відтепер колективні споживачі компослуг матимуть усі передбачені для сімей розрахунки. 

Субсидія особам під опікою

Може, єдиний плюс нинішніх субсидійних новацій: відтепер є можливість призначення субсидії неповнолітній чи недієздатній особі за заявою опікуна.

Якщо отримувач субсидії помер

Врегульоване й питання вже призначеної субсидії на придбання твердого палива і скрапленого газу у разі смерті особи, якій було призначено субсидію. Призначену субсидію в такому випадку не скасовують, якщо родичі померлого, що проживали із ним в одному приміщенні, вчасно звернуться до соцзахисту. Які нові документи будуть потрібні, визначать там.

Нормативи – «наше всьо»

Субсидія покриває витрати лише в їхніх рамках. За все, що більше – плати повну ціну. Українська влада у меморандумі з МВФ узяла на себе обов’язок скоротити соціальні нормативи споживання енергоресурсів. Адже, що нижчі нормативи, то більше заощаджує держава, змушуючи й українців заощаджувати. Із початком опалювального сезону запрацюють нові нормативи на споживання компослуг.  

Як кажуть у рекламі: відчуй різницю

На опалення: від 5.5 до 5 кубів газу на кв. м; від 65 до 51 кВт/год електроенергії – при електричному опаленні; від 0,0548 до 0,0431 Гкал тепла – при центральному опаленні.

На газ: якщо є лише газова плита – від 4,4 до 3,3 кубометра газу на 1 людину;

якщо є газова плита й немає гарячої води – від 7,1 до 5,4 кубометра на 1 людину;

якщо є газова плита й газовий водонагрівач – від 14 до 10,5 кубометра на 1 людину.

«Головний дієтолог країни» – міністр соцполітики Андрій Рева, він же головний  заощаджувач бідкається: «Рівень оснащення індивідуальними лічильниками газу поки що низький. А там де є лічильники, статистика показує, що соціальні нормативи завищені: сім’я стільки не споживає»

«Уряд проаналізував ситуацію й наблизив соціальні нормативи газу на приготування харчів та підігрів води до рівня фактичного споживання» – завершує міністр. Мабуть, це зрештою змусить українців менше їсти, ніж на 54% від доходів?

В ОПОРІ теж упевнені, що отримувачам субсидій треба вчитися заощаджувати – але додають при цьому важливе «і думати про енергоефективні заходи у своїх оселях». Мешканцям багатоквартирних будинків рекомендують складатися із сусідами, створювати ОСББ і брати «теплі кредити»: для сусбсидіантів держава покриває 70% від тіла кредиту.

Чиновники втішають: доходи українців зростають, а різке збільшення тарифів уже позаду. Тож кількість отримувачів субсидій зменшуватиметься, прогнозують у Кабміні.

Дмитро ЦАРЕНКО, Інтернет-оглядач «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *