Партія регіонів готує реванш, або Ще раз про візит Папієва до Чернівців

карикатура16 квітня до Чернівців завітав екс-голова Чернівецької ОДА, нині народний депутат України від «Опозиційного блоку» Михайло Папієв. Він дав кілька інтерв’ю місцевим телеканалам, і сама його присутність в інформаційному та реальному просторі краю викликала певне збурення серед громади краю. Тепер, коли пристрасті після його візиту дещо вляглися, можна спокійно підсумувати, що саме відбулося чи й триває у Чернівцях.

Головне – справжня мета відвідин Папієвим Буковини.

Папієв приїхав до області, щоб об’єднати усіх колишніх активістів і фінансистів Партії регіонів та утворити в області осередок «Опозиційного блоку». При цьому візит є результатом  розробленого плану, дуже чіткого і простого, втіливши який восени ще цього року, Партія регіонів повністю пануватиме в Чернівецькій області. Аналітики Фірташа все прорахували, намалювали сценарій, знайшли фінансування. План реалізують, скільки б це не коштувало.  І він доволі простий. Шляхом різноманітних маніпуляцій і технологій протягнути до Чернівецької обласної та міської рад якнайбільше своїх прихильників. На перший погляд, ситуація абсолютно неможлива. Та у Фірташа задурно гроші не дають, і аби-хто у нього не працює. Отож вони прорахували, що завдяки чварам серед лідерів Народного Фронту, Блоку Петра Порошенка та УДАРу, внаслідок очікуваного падіння рейтингу «фронтовиків», а також завдяки просуванню своїх людей до прохідних частин партійних списків інших партій їм вдасться отримати більшість у радах. Серед їхніх  союзників – нинішні «тушки» з обласної та міської рад, які згодом опиняться як в Опозиційному блоці, так і, прогнозую, в УДАРі, в БПП, не виключаю – і в більш екзотичних партіях, наприклад Радикальній партії О.Ляшка, чи у «Самопомочі». Самі регіонали в області традиційно мали підтримку 16-20% населення, тож сподіваються на повернення свого виборця, серед яких левова частка – етнічні меншини та вірні УПЦ.

А згодом, шляхом маніпуляцій, тиску, підкупу та підкилимних ігор обрати головою облради підконтрольну людину. Їм вистачить хитрості подати таку кандидатуру, яка дійсно виглядатиме компромісною настільки, що й чимало щирих патріотів проголосують за неї і не зрозуміють, що їх, за партійною термінологією «опозиціонерів», «розвели, як кошенят».

З міським головою все ще простіше – схема відпрацьована на Федоруку. Якщо за їхнього представника на міського голову чернівчани таки не проголосують, то за секретаря міськради голосів за тим же сценарієм вистачить.

А потім, за планом, влада сама дасть їм всю повноту влади у руки: очікуються зміни до Конституції, згідно з якими в межах адміністративної реформи та децентралізації облдержадміністрації будуть ліквідовані, і їх замінять виконкоми рад, чи як там вони називатимуться.

Не буду подавати назви і прізвища, підставляйте самі відповідно до вашої інформації. Як то кажуть, усі збіги випадкові. Проте в кожній із політичних сил, включно із БПП та НФ, будуть і вже є люди Папієва. Вже нині окремі із структур т.зв. «люстраторів» очолюють люди сумнівної зовнішності та біографії, які до Майдану мають надто віддалене відношення. Так само колишні друзі Папієва-Михайлішина з’являються то в якійсь «сотні», то в «самообороні», то серед «радикалів» чи «студентських парламентів». Ще побачимо, де опиниться системний опозиціонер В.Бешлей з компанією – можливо, у тій же «Самопомочі». Усі займають відведені їм місця і чекають команди. До того ж, у них є телеканал, «зірка Василь», радіо і кілька Інтернет-сайтів. Так що до осені ситуація в області аж кипітиме.

Згідно плану, «фронтовики», БПП та «ударівці» пересваряться і без втручання Папієва, тому нині всі зусилля кинуто на критику і дискредитацію «Народного фронту», Папієв та Фірташ не шкодують грошей. Майже усі люди Фірташа-Папієва залучені до системної і жорсткої критики усіх, від Яценюка до Бурбака і Каспрука включно. Де це тільки можливо. Працює спеціально найнята команда, яку ви всі добре знаєте. Я сама до «фронтовиків» ставлюся з певними застереженнями, хоча разом стояли на Майдані. Постійно їх критикую, прямо в очі. Хто мене знає, може підтвердити. Можуть і самі «фронтовики» визнати. Проте переконана, що в Чернівецькій області системну опозицію Партії регіонів створили саме «фронтовики», хоча, можливо, в її основі і був конфлікт бізнес-інтересів, не знаю. Проте зараз усі, хто їх критикує не за діло, а просто вживаючи без розбору тези про «кулявлобів» для красного слівця, повинен знати, що перебуває на гачку Папієва і виконує його роботу. Наразі без тез про «кулявлобів» не минає жодного коментаря у нібито поважних Інтернет-виданнях краю…

Важлива складова успіху Папієва – місцева православна церква. Таки не дурно того ж дня, як Папієв мав організовувати збори осередку опозиційного блоку, в Чернівці прибув відомий олігарх Новинський у супроводі Онуфрія, і вони разом відвідали отця Жара у Банченах, домовлялись про співпрацю і фінансування. Співпадіння? Не думаю….

При цьому, головна проблема не в тому, яке прізвище буде у голови облради, міського голови чи котрогось із депутатів. Наразі «Опозиційний блок» не стільки політична партія, яка пропонує свій варіант розвитку країни і виходу з кризи, як знаряддя Путіна у дестабілізації ситуації в області. А його союз з православною церквою та Банченами говорить, що вони затіяли щось дуже масштабне.

Тому, щоби реально не допустити повернення регіоналів до влади на Буковині та, відповідно, різноманітних провокацій від них, необхідно вже зараз усім здоровим силам щось робити.

Політикам бракує допомоги Правого сектора?

Хочеться звернутися до місцевих політичних партій. Події на Майдані показали тотальну недовіру населення до політиків, як до Януковича, так і до на той час строкатої опозиції. До усіх. І згодом президентські і парламентські вибори засвідчили, що немає нині довіри до старих політиків. Ні реформ в країні, ні змін на краще. Проте політичні партії, які нині при владі, вдають, що це саме за них стояв майдан. І нібито Майдан переміг.

Партії могли б такими стати, якби самі також пішли на значні кадрові оновлення та очищення, але ж ні. Мені, зокрема, не подобається, що О.Каспрук, ставши міським головою, не сформував нову молоду команду реформаторів, а зробив ставку на старі кадри Федорука, значною мірою зрадників та пристосуванців. Не бачу бажання робити ставку на молодих і у О.Фищука.

Давайте прикинемо, хто опиниться в радах, обласній та міській, восени цього року. Ви бачите там якісь нові прізвища? Ви чули, що хтось із місцевих активістів майдану став членом якоїсь партії, чи його висуватимуть на виборах у списку чи по мажоритарному округу? А серед них є багато активної молоді, яка прагне змін і реформ. Чи може, хтось із воїнів АТО з Буковини, серед яких є героїчні особистості? Я не чула. Здається, лідери партій на Буковині сподіваються просунути своїх старих і перевірених кадрів і цього разу. То ж чи будуть у такому випадку зміни і реформи в краї?

Перед «майданівцями» стоїть завдання виявляти в лавах політичних партій перефарбованих політиків, які є представниками Папієва. Необхідно забезпечити вивчення усіх кандидатів, яких висуватиме та чи інша партія до обласної/міської ради. Зважаючи, що це сотні людей, роботи чимало.

Проте головне завдання – самим іти в ради, в політику та в управління. Диктувати умови політичним партіям та вимагати.

Окремі питання до правоохоронців. Вони розводять руками і розповідають, що, мовляв, Папієв ніякий не злочинець, у розшуку не перебуває, тому чіпати його не можна. А що вони зробили, щоб викрити зловживання Папієва та його команди на Буковині за часів перебування при владі? Бо в золотих батонах Януковича у Межигір’ї є і частка з Буковини. Але її ніхто не шукає. Може, керівництво міліції хоче сказати, що за часів Януковича в області ніяких зловживань не відбувалося, і все було згідно чинного законодавства? Навіть та справа, що порушена під тиском громадськості прокуратурою про порушення Папієвим виборчого законодавства, ініційована не міліцією, а «Опорою» та п. Надією Бабинською. Парламент готується розглядати питання про зняття з Папієва недоторканності, а для місцевої міліції він є чесною людиною. Займіться нарешті роботою, бо громада все бачить. З «антимайданом» справа затихла, колишні керівники УМВС далі на своїх посадах і процеси люстрації дуже і дуже вибіркові, як при попередньому керівникові УМВС, так і при новому. Можете і далі вдавати, що нічого не відбувається, і сподіватися, що всі все забули.

Все ще вважаєте, що на Буковині нічого поганого не триває і вороги нічого не планують, а місцеві правоохоронці готові відстояти стабільність ситуації на Буковині?

Думаю, що вкрай доречно, особливо напередодні Дня перемоги та початку виборчої кампанії до місцевих рад, таки запросити до області роту чи взвод бійців Правого сектору, поки на фронті сяке-таке перемир’я, поквартирувати в Чернівцях, аби вони відпочили, а заодно і посприяли охороні правопорядку. Здається, то буде не зайве. Береженого і Бог береже.

Алла Мустеца, голова Волонтерської організації «Буковина – українському війську»

Від редакції. «Опозиційний блок» у Чернівцях таки зареєстровано. Ще 5 березня 2015 року до обл’юсту були подані документи для зміни назви Чернівецької обласної організації політичної партії «Закон і порядок» на… Чернівецьку обласну організацію політичної партії «Опозиційний блок». Тепер «Опо-блок» на Буковині має «політичну історію» тривалістю в понад рік і може брати участь у виборах?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *