Школа виживання: Проти отруєння – волога носова хусточка

Хто й чим труїть школярів в Україні? Відповіді на це запитання поки що немає

Та, як стало відомо, у закладах освіти  Києва  через випадки отруєння школярів невідомими газоподібними речовинами, зокрема, масового занедужання дітей у школах Черкас, Харкова та Миколаєва,  посилюють заходи безпеки. Йдеться про обмеження доступу на територію шкіл сторонніх осіб, попередження пронесення до приміщень отруйних, вибухонебезпечних та інших небезпечних предметів.

Окрім того, заклади освіти мають провести роз’яснення для учнів, студентів, батьків та працівників щодо поведінки у ситуаціях загрози  їхній безпеці та здоров’ю.

 

Школа виживання. Урок 3-й

Як поводитися під час викидів чи розливу отруйних речовин

Зрозуміло, що ніхто не носить із собою у ранці чи сумочці вологі ватно-марлеві пов’язки. Та замість них можна скористатися носовичком, змочивши  його  водою. Підійде  будь-яка інша ганчірка чи навіть якийсь предмет одягу.  Рекомендується також за перших ознак наявності отруйних речовин у повітрі зайти до приміщення.

Як правило, отруйні речовини мають в основному загальноотруйну та задушливу дії. Симптомами отруєння у більшості випадків є головний біль, запаморочення, шум у вухах, слабість, задуха, нудота, рвота, а за сильних отруєнь можливі судоми, втрата свідомості йнавіть смерть.

Опинившись поза небезпечною зоною, зніміть верхній одяг і залиште його на вулиці.

Якнайшвидше прийміть душ , промийте очі й носоглотку.

Не зволікайте зі зверненням до лікаря.

Як допомогти потерпілому

Поза небезпечною зоно зніміть з потерпілого весь одяг, що здавлює дихання, покладіть хворого горизонтально, забезпечивши спокій, тепло, приплив свіжого повітря.

В очікуванні медичної допомоги рекомендується:

– рясне тепле пиття – 2-відсотковий розчин соди, боржомі, молоко з содою , чай , кава;
– при кашлі або першінні у горлі необхідні теплі інгаляції, протикашльові препарати;
– при сльозотечі, роздратуванні в очах – промивайте очі водою або 2-відсотковим розчином соди. Цим же потрібно промити ніс. В очі можна закапати 30-відсотковий розчин альбуциду ;
– за втрати свідомості – дати понюхати нашатирний спирт;

– за відсутності дихання – негайно взятися до його відновлення.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *