Щоби повернути свою історію, українцям треба перелопатити архіви двох імперій та відмовитися від міфів.

Про це – документальний фільм «Україна. Повернення своєї історії» від відомого режисера-документаліста, кримчанина, показаного на каналі «1+1» у 25-ту річницю Незалежності України.

Акім ГАЛІМОВ: «Я збагнув, що означає фраза «переписати історію», після того, як потрапив до архіву ЦК Компартії»

«Майже усі ми знаємо, що переписувалися підручники історії, але про справжні масштаби фальсифікацій  я дізнався лише тоді, коли ми зі знімальною групою натрапили у колишньому архіві ЦК Компартії України на стенограми засідань істориків при відділі агітації та пропаганди ЦК КПУ, – каже режисер. – Одне із засідань, скажімо,  було присвячене очорненню імені Мазепи. На ньому прийняли рішення не просто оголосити, що Мазепа – зрадник, але й написати книгу, в якій аргументовано усе це «довести». І це, як з’ясувалося, «винахід» зовсім не радянської доби. Подібне робилося московськими правителями протягом багатьох століть, – продовжує режисер. – Приміром, у ХІХ столітті археологічна комісія, очолювана секретним царським радником, у стародавніх актах і літописах вибирала все, що можна обернути на свідчення того, буцімто Україна завжди перебувала в тісному союзі з Росією. А ще XVII століття написаний так званий «Київський синопсис», який тривалий час слугував за підручник історії для шкіл. Там уперше викладена ідея «єдиного слов’яно-російського народу», до якого, звісно, віднесені й українці. А Романови подаються як прямі спадкоємці київського князя Володимира. Тож фальсифікатори таким чином об’єднали династії, які навіть далекими родичами ніколи не були.

«Починається ж наша історія з того, що ми намагаємось допомогти нашій героїні встановити, куди подівся її дід, який був українським етнографом, розстріляним у 1938 році. Розкопуючи цю справу, знаходимо купу історій українських істориків, розстріляних у кінці тридцятих років. Ми спробували зрозуміти, за що ж їх розстріляли. Коли ж почали підіймати ці факти, то вийшли на колосальну фальсифікацію та крадіжку нашої історії», – розповів автор документального проекту «Україна. Повернення своєї історії» виробництва «1+1» Акім Галімов.

Створюючи стрічку, знімальна група досліджувала стародавні манускрипти, карти, церковні книги, мощі святих і знайшла документи, що розвінчують міфи про нашу історію: про братні народи й про те, що в нас спільна історія з Росією, що колись існувала Давньоруська держава і була одна давньоруська мова, що історія Київської Русі «плавно перекочувала» на північ, а Мазепа був зрадником. Ці ідеї тривалий час насаджувалися нам Росією. А проект покликаний розвінчати міфи та повернути українцям вкрадену історію, яку протягом століть методичного намагалися стерти з народної пам’яті, викривляючи справжні факти. Крім творчої групи «1+1 Продакшн» над проектом працювали понад 20 відомих науковців та дослідників із різних країн світу — історики, археологи, криміналісти, мистецтвознавці, антропологи, літературознавці. Зйомки відбувалися в чотирьох країнах — Україні, Польщі, Росії та Швеції, а в Києві основним знімальним майданчиком стала спеціально облаштована лабораторія. «Тож у фільмі всі події аналізуються з наукової точки зору», – наголошував автор. На жаль, у великої частини населення України міфи, породжені імперіями – як російською так і радянською – й далі «тліють» у головах. Попри те, що ми стали на шлях інтеграції у західний світ, залишається величезна кількість людей, які живуть за старими шкільними підручниками.

Протягом трьох місяців команда Акіма ГАЛІМОВА, автора нашумілого фільму «Операція «Крим», знімала новий документальний фільм. Стрічка базується на таких основних  моментах: історії зникнення кісток князя Ярослава Мудрого із саркофагу в Софії Київській. Під час розслідування цієї справи автори фільму розкрили масштабні факти фальсифікації української історії. Творці проекту, як вже зазначалося, знайшли засекречені документи таємних комісій з переписування багатьох історичних подій. Фільм, зокрема, розкриває також таємницю поховання Данила Галицького та відтворює його істинну історичну роль.  Дослідники також за допомогою комп’ютерної реконструкції встановили, як насправді виглядав Іван Мазепа, і довели, що на більшості портретів відомого гетьмана зображений не він. Окрім цього надзвичайно цікавим буде визначення  справжнього віку української мови. Режисер А. Галімов зазначає, що нині складно розібратися, де історична правда, а де фальсифікація, та, розвінчуючи міфи, дуже важливо не створювати нових. Фільм (а ми певні, що його покажуть ще неодноразово) буде цікавий глядачам, бо це не звинувачення історикам, а чесно показані факти, на підставі яких глядач має робити висновки самотужки. І багато з цієї інформації та описаних подій не відомі широкому українському загалу.

Ця картина – лише перші кроки до переосмислення вітчизняної історії.

Вл. інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *